Politie deelt 16 kaarten uit voor overlast in Zwolle

Zwolle – Met de invoering van het Horeca Veelpleger Systeem pakt de politie IJsselland notoire overlastgevers in de Zwolse binnenstad aan met behulp van gele en rode kaarten. Met de nieuwe manier om overlast tijdens het stappen tegen te gaan is zowel voor raddraaiers als voor horecapersoneel duidelijk wie grenzen overschrijdt in het lokale uitgaansleven. Sinds de invoering van het systeem op 20 augustus hebben agenten 16 kaarten uitgedeeld.

vos.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle 

Iemand die een licht strafbaar feit begaat krijgt namens de deelnemende horecaondernemers een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. In de afgelopen maanden hebben 13 personen een gele kaart gekregen. Daarbij ging het om lichte mishandeling, het beledigen van een politieagent en het niet voldoen aan een bevel. Gaan deze mensen nog een keer de fout in? Dan volgt een collectief horecaverbod oftewel een rode kaart. Als iemand een zwaar strafbaar feit pleegt kan hij direct een rode kaart krijgen zonder vooraf een waarschuwing te hebben ontvangen. Drie personen hebben al een rode kaart ontvangen. Twee personen hebben een kaart gekregen voor openlijke geweldpleging en één persoon voor een poging doodslag.

Veilig op straat
Gele en rode kaarten kunnen uitgedeeld worden bij overlast in het uitgaanscentrum op donderdag, vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 07.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 19.00 uur. Tijdens die periode zorgen onder de noemer Veilig op Straat politie en horeca al jaren gezamenlijk voor het terugdringen van overlast. Het Horeca Veelpleger Systeem geldt ook tijdens evenementen van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle.

Database
Het uitreiken van de gele en rode kaarten wordt vastgelegd in een database die beschikbaar is voor de deelnemende horecaondernemers en politiemensen. De personen die een collectief horecaverbod hebben gekregen worden gefotografeerd. Die foto’s worden in dezelfde database geplaatst. Op deze manier is voor iedereen duidelijk welke raddraaiers niet meer welkom zijn.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. zou je daar bewust rekening mee houden als je in een vlaag van onbegrensde woede een cafe kort en klein slaat?
  Ik kan me ook niet voorstellen dat bij binnenkomst iedereen digitaal gecontroleerd wordt.
  Iemand enig idee hoe dit systeem werkt?


  ⚠️ Meld

 2. Kan iemand uitleggen waarom dit systeem alleen op bepaalde tijden geldt? Lijkt mij niet ingewikkelder omdat systeem op alle dagen en tijden toe te passen. Zoals ik het nu lees mag je er op vrijdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur lustig op los slaan zonder “kaart”-sanctie. Vreemd?


  ⚠️ Meld

 3. Omdat de genoemde tijden de periodes zijn waarop er in grote mate volk op de been is in de horecagelegenheden en er tevens portiers zijn die de personen met een verbod kunnen weigeren. Die uitloop naar 7.00 is vast bedoeld om rondhangen tegen te gaan.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.