Zwolle eert actieve jongeren met Jong Goud

Zwolle – Donderdagmiddag was het zover! Een groep van 23 kinderen en jongeren was te gast in de Zwolse raadzaal voor de uitreiking van Jong Goud. Jong Goud is een onderscheiding voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar die zich op vrijwillige basis hebben ingezet voor de Zwolse samenleving. Daarmee hebben ze een belangrijke voorbeeldfunctie voor leeftijdgenootjes en stralen ze positiviteit uit naar de samenleving.

19-11-2009__jong_goud__alle_genomineerden__6.jpg

Deze kinderen geven de stad het rijke gevoel jonge inwoners te hebben die iets voor een ander over hebben. En dat mag beloond worden! Drie van de genomineerde kinderen en jongeren ontvingen donderdag de Jong Goud onderscheiding uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer en tevens voorzitter van de jury. De gelukkigen waren Nikolaos Petsakos 11 jaar), Tom Schoenmaker (12 jaar) en Daan Vulkers (18 jaar). Daarnaast droeg stadsdichter Alet Boukes aan alle genomineerden een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor.

19-11-2009__jong_goud__eerste_plaats_tom_schoenmaker___2.jpg
Tom Schoenmaker

19-11-2009__jong_goud__tweede_plaats_nicolaus_petakos__3.jpg
Nikolaos Petsakos

19-11-2009__jong_goud__derde_plaats-daan_vulkers__4.jpg
Daan Vulkers

19-11-2009__jong_goud__arthur_naber_vaakst_genomineerde__5.jpg
Arthur Naber werd het vaakst genomineerd…

Inleiding De nieuwe onderscheiding voor kinderen in Zwolle van zes tot en met achttien jaar is Jong Goud. Het is een vorm van waardering van de gemeente Zwolle voor jonge Zwollenaren die zich vrijwillig inzetten voor de stad en de mensen in hun omgeving. Zij verdienen het om onderscheiden te worden. Zij zijn het jonge goud van de stad en dat straalt af op de omgeving. Jong Goud is waardevol en geeft de stad het rijke gevoel jonge inwoners te hebben die iets voor een ander over hebben.  Jury

Alle aanvragen zijn door de jury van Jong Goud beoordeeld. De jury bestaat uit:

 • Burgemeester Henk Jan Meijer, voorzitter van de jury
 • Mevrouw Ditte Husselman, vice-voorzitter van de gemeenteraad
 • De heer Dick Fijlstra, voormalig directeur basisschool De Octopus
 • De heer Hans Schapenk, directeur Thorbecke College
 • Mevrouw Odelia Otten, consulent vrijwilligerscentrale Zwolle
 • Mevrouw Alet Boukes, voormalig raadslid gemeente Zwolle

 OverwegingenIedereen kan een kind of jongere voor Jong Goud voordragen. De jury kon deze eerste keer echter niet voorzien, dat er niet alleen voor individuele jongeren, maar ook voor groepen jongeren aanvragen zouden worden gedaan. Een ding is zeker: alle genomineerden doen iets bijzonders voor de stad, individueel of gezamenlijk. Daarmee hebben ze een voorbeeldfunctie voor leeftijdgenoten. Ze doen ook allemaal iets anders.  Ze zijn bijvoorbeeld lid van de Zwolse jongerenraad, de Jeugdbrandweer of de scouting, zetten zich in voor wijkprojecten of projecten in ontwikkelingslanden, of helpen bij een festival of zorginstelling. Een aantal jongeren heeft de maatschappelijke stage vervuld, hoewel die voor de scholen nog niet wettelijk verplicht is. Ook daarmee tonen jongeren betrokkenheid.  

De jury is trots op al deze kinderen en jongeren die zich voor de Zwolse samenleving inzetten. Daarom hebben we vandaag alle genomineerden uitgenodigd. Daarmee willen we aan de mensen in de stad duidelijk maken, dat het de moeite waard is kinderen en jongeren die zich onderscheiden voor te dragen. De jury vindt het belangrijk dat veel mensen weten wat Jong Goud is en hoeveel kinderen zich voor de Zwolse samenleving inzetten. Het is ook belangrijk dat alle mensen hier vanmiddag horen welke keuzes de jury heeft gemaakt en waarom. Voor de toekomst vraagt de jury mensen om individuele kinderen en jongeren voor te dragen.

De jury geeft daaraan de voorkeur, omdat deze kinderen en jongeren alleen naar voren treden. Daarmee tonen ze lef en onderscheiden zij zich. Maar natuurlijk kan evengoed de ‘trekker’ van een groep of degene die voor de groep model staat worden voorgedragen.

Alet Boukes is niet alleen jurylid, maar ook stadsdichter. Speciaal voor de genomineerden had zij een gedicht geschreven dat zij vanmiddag voordraagt. Daarmee wilde zij haar waardering voor alle genomineerden laten blijken.  

Genomineerden Jong Goud (benoemd in alfabetische volgorde)

De gemeente Zwolle wil de meest bijzondere genomineerden graag belonen met de onderscheiding Jong Goud. Daarom heeft de jury uit alle genomineerden een keuze gemaakt. Voordat we daar op ingaan, eerst een alfabetisch overzicht van alle genomineerden, met een korte vermelding van waarom zij zijn voorgedragen:

 Individuele aanvragen1.         Arthur Naber (16 jaar)

Heeft voor zijn maatschappelijke stage meegewerkt in het Ronald Mc.Donaldhuis, een huis voor familie en vrienden van zieke kinderen die in Zwolle in het ziekenhuis liggen.

 

2.            Nikolaos Petsakos (11 jaar)

Heeft gezorgd voor de komst van vogelnestkastjes in de Wipstrik.

 3.         Lieke Poirot (15 jaar)

Is lid van de leerlingenraad van het Carolus Clusius College en van de Zwolse

jeugdraad.

 4.         Tom Schoenmaker (12 jaar)

Zet zich in voor het nieuwe jongerencentrum in Stadshagen, het level Z

project.

 5.         Ieke Schout (17 jaar)

Is ambassadeur van Edukans en heeft zich ingezet voor een ontwikkelings-project in Afrika.

 6.         Daan Vulkers (18 jaar)

Heeft zich ingezet voor de scouting.

 Aanvragen voor meerdere kinderen tegelijk/collectief

7.         Jeugdbrandweer Zwolle

De teams Junioren en Aspiranten van de Jeugdbrandweer hebben

deelgenomen aan de landelijke finale voor Jeugdbrandweerwedstrijden.

De aspiranten zijn pas Landelijk Kampioen lage druk geworden.

 

Team Junioren (12-16 jaar): Jos Visser (15 jaar), Aron Mensink (14 jaar), Arno

Zieleman (15 jaar), Rick Busscher (16 jaar), Stef van der Kolk (14 jaar) en

Calvin Schipper (12 jaar).

 

Team Aspiranten (16-18 jaar): Bart de Roos (18 jaar), Martin Inkelaar (17

jaar), Robert Inkelaar (16 jaar), Sander Tibben (17 jaar), Frank Zieleman (18

jaar) en Jurjen van Duyn (16 jaar), Jordi Fokkert, reserve (17 jaar).

8.         Joni de Vries (14 jaar), Monique Wols (13 jaar), Sant Beijderwellen (13 jaar)

Hebben voor het vak moderne media op school een film gemaakt om meer

meisjes te interesseren voor technische beroepen en vakken als biologie,

wiskunde en natuurkunde.

9.              Yannick Warmerdam (16 jaar) en Robin Beumer (17 jaar)

Hebben zich voor hun maatschappelijke stage ingezet binnen de organisatie

van het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei (maatschappelijke stage).

Jong Goud

De jury van Jong Goud heeft alle aanvragen beoordeeld en een selectie gemaakt uit de genomineerden. De kinderen en jongeren die zijn geselecteerd krijgen ieder de Jong Goud onderscheiding en een oorkonde. De Jong Goud onderscheiding is een speld in de vorm van een DVD. Waarom een DVD? Jongeren zijn dynamisch en maken al op jonge leeftijd gebruik van de nieuwste communicatiemiddelen. Dit DVD-speldje staat symbool voor de informatiedrager van een moderne generatie. Van de uitreiking wordt ook een filmopname gemaakt. Alle kinderen en jongeren die zijn genomineerd, ontvangen later de DVD als herinnering aan deze dag. (Zij krijgen ook allemaal een pen van de gemeente Zwolle).

 Selectie Jong Goud

In de keuze voor de kinderen en jongeren die de Jong Goud onderscheiding krijgen is vooral rekening gehouden met de maatschappelijke voorbeeldfunctie.

Daarbij heeft de jury vooral gelet op:

 • algemeen belang voor eigenbelang
 • verantwoordelijkheid – voor jezelf en voor anderen –
 • eigen, vrijwillige inzet
 • eigen initiatief
 • enthousiasme
 • uithoudingsvermogen
 • uitstraling
 • de leeftijd van de genomineerde speelt bij al deze aspecten een rol. 
   

Uitreiking Jong Goud (in alfabetische volgorde)

De jury van Jong Goud is tot de volgende selectie gekomen. Ook hier geldt dat de winnaars in alfabetische volgorde naar voren worden geroepen:

 1. Nikolaos Petsakos (11 jaar)

Nikolaos is met zijn elf jaar de jongste genomineerde. Hij wilde graag meer vogels naar zijn wijk ‘de Wipstrik’ krijgen. Hij wilde de vogels graag helpen met een nestkastje, maar kon dat niet zelf betalen. Op eigen initiatief en met eigen inzet heeft hij een idee ingediend voor wijkbudgetten om meer vogels in zijn wijk te krijgen. Hij heeft een budget voor de nestkastjes gekregen. Met dit budget heeft hij samen met zijn ouders de nestkastjes gemaakt en opgehangen in de wijk. Hij heeft dit in het belang van de wijk gedaan en daarvan geniet hij dus niet alleen.

Hij heeft een voorbeeldfunctie voor de jeugd, omdat hij andere kinderen bewust maakt van de mogelijkheid op eigen initiatief iets voor de woonomgeving te doen.

Hij bewijst dat je iets voor elkaar kunt krijgen als je het goed aanpakt. Bovendien maakt hij andere kinderen bewust van de natuur en hoe belangrijke natuur is voor een fijne woonomgeving.  

 2. Tom Schoenmaker (12 jaar)

Tom heeft zich al vanaf zijn 10e jaar als vrijwilliger op allerlei fronten ingezet voor het Level Z project, het nieuwe jongerencentrum dat afgelopen voorjaar in Stadshagen  werd geopend. Met veel enthousiasme en een leergierige houding was hij vanaf het begin van het project erg betrokken bij de tienerwerkgroep van het jongerencentrum en dat is hij nog steeds. Door zijn inzet wordt duidelijk dat het mogelijk is al op jonge leeftijd te leren om samen te werken, te vergaderen, met geld om te gaan, te plannen, te organiseren en om fouten toe te geven. Ook heeft Tom geleerd respect te hebben voor autoriteiten, maar er niet bang voor te zijn. Hij vertegenwoordigt daarmee op een mooie manier alle jongens en meisjes van de tienerwerkgroep van het jongerencentrum Level Z. Daarmee draagt hij ook bij aan een positief beeld van de jeugd in Zwolle, jeugd die zich verantwoordelijk voelt en de handen uit de mouwen steekt.

 3. Daan Vulkers (18 jaar)

Daan is sinds vier jaar jeugdlid en sinds twee jaar teamlid bij de Scouting Huysmangroep III. Vanaf 16 jaar kun je begeleider worden bij een leeftijdsgroep. Hij is begeleider van het team Kabouters, dat bestaat uit meisjes van zeven tot elf jaar. Hij levert een bijdrage aan het leren van scoutingvaardigheden aan de kinderen. Maar in zijn rol als begeleider vraagt hij ook aandacht voor normen en waarden. Hij leert kinderen samenwerken, afspraken nakomen, voor elkaar opkomen, eerlijk te zijn en hun grenzen te verleggen. Daarnaast helpt hij vaak bij ondersteunende activiteiten van de groep, zoals financiële acties en klusdagen. Hij vervult een voorbeeldfunctie door op jonge leeftijd vrijwilliger te zijn. Bijzonder is dat hij daarbij niet alleen een eigen verantwoordelijkheid heeft, maar ook voor andere kinderen verantwoordelijkheid durft te nemen.

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. @ Bart, lukt het jullie om grip te krijgen op de jongeren die “rondhangen”bij het WC. Vervelend probleem die toch met deze jongensen meiden op te lossen moet zijn met zo’n mooi JC in de buurt.


  ⚠️ Meld

 2. Daar hebben we al een draadje aan besteed. In de omgeving wordt e.a.a. ook verschillend beleefd. Maar Bart heeft er voor doorgeleerd, dus…..goeie vraag Ingrid.


  ⚠️ Meld

Reageer