Delegatie Chinese universiteit bezoekt Windesheim

Zwolle – Terwijl de westerse wereld voorzichtig opkrabbelt uit het dal van de kredietcrisis, is China’s economische opmars niet te stuiten. De komende decennia zal China uitgroeien tot een wereldleider op economisch gebied. Economie kan echter niet zonder kennis. Daarom werkt Windesheim al drie jaar samen met de Chongqing Technology & Business University (CTBU). Op 20 november hebben president Wang en de vicepresident van deze universiteit Windesheim met een bezoek vereerd. De Chinese universiteit heeft veel internationale contacten en ziet de samenwerking met Windesheim als voorbeeld van hoe internationale samenwerking vormgegeven moet worden. Er zal worden gesproken over verdergaande samenwerking tussen Windesheim en de CTBU. CTBU is erg tevreden over het structurele karakter van de contacten, de concrete invulling van de samenwerking tussen de studenten, de gezamenlijke colleges, de uitwisseling met het bedrijfsleven en de culturele verrijking over en weer.

herschaalde_kopie_van_china1.jpg

Tot dusver zijn er twee Schools van Windesheim actief bij de samenwerking betrokken: de School of Business & Economics en de School of Engineering & Design. CvB-voorzitter Albert Cornelissen en andere betrokkenen van Windesheim hebben met de bezoekers gesproken over eventuele uitbouw naar meerdere Schools, uitwisselingsstudenten van Chongqing naar Nederland en uitwisseling van docenten. De CTBU heeft interesse in de samenwerking met het bedrijfsleven en projectmatig werken. Ook heeft de universiteit belangstelling voor het koppelen van het bedrijfsleven in de regio Zwolle met het bedrijfsleven in Chongqing.  

 

In de afgelopen drie jaar is de samenwerking van Windesheim met Zwolse bedrijven die iets met China doen of willen doen toegenomen. Bij inventarisatie in de regio Zwolle bleken veel organisaties die al contacten in China hebben die te willen uitbouwen. De rol van Windesheim als kennisinstelling is in dergelijke contacten niet alleen die van opleider, maar ook die van ‘liaison’. Steeds meer studenten van Windesheim willen in China studeren, stagelopen of afstuderen. Dit jaar volgt voor het eerst een student vanuit de School of Business & Economics een half jaar een internationaal programma in Chongqing. De uitwisseling van studenten en docenten vergroot de kennis binnen Windesheim over China en Chinese (zaken)cultuur. En, inmiddels is er een stagebemiddelingsbureau in Shang Hai gestart. Ook is Windesheim betrokken bij activiteiten in de creatieve industrie in Hongkong, Shang Hai en Beijing . Uitnodiging om daarin deel te nemen ontving Windesheim van de Economische Voorlichtingsdienst, de Beroepsvereniging Nederlandse Ontwerpers en Dutch Design Works.

CTBU is een middelgrote universiteit. Er wonen ongeveer 20.000 studenten op de Campus. Het aanbod aan opleidingen is breed. Chongqing heeft 30 miljoen inwoners en ligt in midden China aan de Yang Tze rivier, in de buurt van de ‘Drie klovendam’. De stad en de regio ontwikkelen zich in economisch opzicht voorspoedig: veel business, veel automotive en een goede infrastructuur. Zo zijn er inmiddels rechtstreekse vluchten van KLM naar deze regio en toenemende interesse en activiteiten vanuit het Nederlands bedrijfsleven.

Onlangs heeft de Zwolse koffieonderneming Kaldi studenten laten onderzoeken of er in theedrinkend China een markt is voor koffie met een stroopwafel. Als voortraject was er een deskresearch en individuele contacten tussen studenten in China en in Nederland. Daarop volgde een fieldresearch van koffieproeven in stands inclusief enquêtes. Hierbij konden de groepen studenten veel van elkaar leren op cultureel gebied. Er bleek inderdaad een markt te zijn voor koffie en de studenten hebben nog steeds contact.  

Vorige maand waren elf studenten, een opleidingscoördinator en een docent van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de School of Engineering & Design twee weken te gast bij de CTBU. Zij voerden samen met Chinese studenten van de Arts & Design School ter plaatse uiteenlopende ontwerpprojecten uit, samen met diverse lokale bedrijven, zoals een motorenfabrikant en een producent van technologisch hoogstaande medische apparatuur. Eerder dit jaar waren docenten en studenten van de CTBU te gast bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen om samen projecten uit te voeren met bedrijven in de Zwolse regio. In mei 2010 komt er in dit kader opnieuw een groep CTBU’ers naar Windesheim. Dan zal ook een docente van de CTBU een scholarship lopen bij de School of Engineering & Design.  

De School of Business & Economics integreerde de samenwerking met CTBU in de minor ‘Doing Business in China’. In dit kader bezoeken studenten de CTBU voor samenwerkingsprojecten met Chinese studenten International Business. De Windesheimstudenten gaan in dit kader zestien dagen naar China. Daar volgen ze colleges, wonen op de campus, doen als gemixte teams projecten zoals het genoemde koffie-onderzoek, bezoeken bedrijven en volgen een cultureel programma. In het voorjaar van 2010 gaat er voor de derde maal een groep van 28 studenten naar Chongqing. Er studeren elk semester twee à drie studenten van de School of Business & Economics in Qingdao en nu voor het eerst ook een student in Chongqing, aan CTBU.  

 

Artikel delen:

Reageer