Isala neemt extra maatregelen tegen besmetting H1N1

Zwolle – De Isala klinieken hebben met ingang van heden een aantal maatregelen genomen om te voorkomen dat patiënten in het ziekenhuis besmet worden met Nieuwe Influenza A (H1N1). Het zijn maatregelen voor patiënten, bezoekers en specifiek voor kinderen. De Isala klinieken zijn hiertoe overgegaan omdat er een toename is van volwassenen en kinderen met de nieuwe griep in Nederland en omdat de Isala klinieken regelmatig patiënten met Nieuwe Influenza A opnemen in het ziekenhuis.

• Patiënten met koorts of een grieperig gevoel die een afspraak in het ziekenhuis hebben, vragen wij dit te melden bij binnenkomst bij de balie van de polikliniek. De patiënt krijgt dan een mondkapje en handenalcohol om zijn handen te reinigen. • Onze zorgverleners hoeven patiënten niet meer een hand te geven ter begroeting of afscheid. • Bezoekers met koorts of een grieperig gevoel vragen wij af te zien van een bezoek aan het ziekenhuis zodat onze patiënten niet worden blootgesteld aan het virus. Dit is trouwens altijd al het beleid geweest van het ziekenhuis, maar nu wordt er extra aandacht aan besteed. • Ouders vragen wij om hun kinderen niet mee te nemen bij bezoek aan familieleden of naar een polikliniek (als het kind niet de patiënt is). De Isala klinieken realiseren zich dat deze maatregelen niet gastvrij zijn, maar stellen de bescherming van de patiënten voorop.  

Sinds het uitbreken van de Nieuwe Influenza A in juni hebben de Isala klinieken patiënten al direct in quarantaine geplaatst als er een vermoeden van een besmetting met Nieuwe Influenza A bestond. Bij een verdachte patiënt wordt keelslijm afgenomen om te testen op Nieuwe Influenza A. Eén dag later is de uitslag bekend. Is de patiënt positief, dan wordt de patiënt in quarantaine gehouden en krijgt Tamiflu voorgeschreven. Als er geen besmetting is met Nieuwe Influenza A hoeven er geen extra maatregelen meer genomen te worden.

Het personeel is de afgelopen maanden extra alert gemaakt op de algemene hygiënemaatregelen zoals handen wassen. Daarnaast is er voor hen een uitgebreide instructie beschikbaar wat zij moeten doen als een patiënt wordt opgenomen met verdenking van Nieuwe Influenza A. Tevens is personeel opgeroepen om zich te laten inenten tegen zowel de seizoensgriep als tegen de Nieuwe Influenza A. Hier wordt goed gehoor aan gegeven.  

Bovengenoemde maatregelen zijn ook gepubliceerd op www.isala.nl Voor algemene vragen over het griepvirus zie www.grieppandemie.nl  

Artikel delen:

Reageer