Dimence Zwolle opent afdeling Dubbeldiagnose Jeugd

Zwolle – Donderdag 19 november opende de afdeling Dubbeldiagnose Jeugd van Dimence in Zwolle haar deuren. Doordat de afdeling zich richt op jongeren met een ‘dubbele diagnose’; zowel problematisch middelengebruik als (een vermoeden van) psychiatrische problematiek is haar aanbod uniek in de regio. Naast de polikliniek zijn er in totaal 16 klinische opnameplekken en 8 plaatsen voor dagbehandeling.

dimence.jpg

Naar schatting zijn er in de provincie Overijssel alleen al zesduizend jongeren die naast problematisch middelengebruik ook psychische problemen hebben. De gecombineerde problematiek maakt dat deze jongeren (vanaf jonge leeftijd) flink in de problemen kunnen komen. Onder het middelengebruik valt natuurlijk gebruik van alcohol, cannabis en harddrugs, maar ook overmatig gamen en gokken. Inmiddels is bekend dat middelengebruik en psychiatrische problematiek elkaar op een ingewikkelde manier kunnen beïnvloeden. Jongeren met een dubbele diagnose werden voorheen behandeld in de verslavingszorg of bij een geestelijke gezondheidszorg instelling. Vanaf nu kunnen ze terecht bij de afdeling Dubbeldiagnose Jeugd van Dimence. De afdeling richt zich op jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, met een uitloop naar 21 jaar.

Ouders, school of werkkring, vrienden en belangrijke andere personen worden actief betrokken bij de behandeling. Op deze manier wordt binnen en buiten de kliniek hetzelfde gedrag aangeleerd, waardoor de kans vermindert dat jongeren terugvallen in oud gedrag.

Samenwerking

Er wordt nauw samengewerkt met de andere hulpverleningsinstanties die bij de jongeren betrokken zijn. Op deze manier wordt de kans op succes sterk vergroot.

Artikel delen:

Reageer