CDA: “Preventief fouilleren in Zwolle”

Zwolle – Vrijdagmiddag bezocht CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum zijn adoptiewijk Holtenbroek in Zwolle. Samen met de Zwolse fractievoorzitter van het CDA Martijn van der Veen sprak hij onder meer met wijkagent Lourens Koops. De conclusie na dit gesprek was verrassend; de criminaliteit onder een groep Zwolse Antillianen en Arubanen neemt alarmerend toe. Volgens Martijn van der Veen zaak om om korte termijn prioriteit te geven aan dit vraagstuk. Een van de oplossingen zou preventief fouilleren moeten zijn.

De CDA politici wilden zich laten informeren hoe het staat met de veiligheid en de overlast in de wijk Holtenbroek en hoe de politie hierin effectief kan optreden. Ze wilden ook meer weten over de oorzaak van de toegenomen criminaliteit onder Zwolse Antillianen, waarover de gemeente Zwolle vorige week rapporteerde. De CDA’ers verbaasden zich erover dat onder deze groep er sprake is van toegenomen criminaliteit, mishandeling, misbruik van meisjes, schulden en verslaving. Ook werd duidelijk dat het wapenbezit onder de Antillianen een ernstig probleem is. Van der Veen benadrukt dat niet alle Antillianen kwaadwillend zijn. Het is een groep die voornamelijk aanzwelt van buiten de stad en Zwolle onveilig maakt. "Er zijn een aantal goede sociale projecten tot stand gekomen, maar niet gericht op de criminaliteit. De gemeente moet meer regie voeren in de wijk, door iemand met een groot mandaat aan te stellen. Er zou een wijkgericht politieteam moeten komen." Van der Veen neemt het signaal van de politie uiterst serieus en overweegt raadsvragen te stellen.

Van der Veen: Vanuit Rotterdam en Amsterdam blijken veel Antillianen naar Zwolle te komen. Die geven aan dat Zwolle lekker ‘rustig’ is, en daarmee een goede omgeving is voor criminele activiteiten. Er is geconstateerd dat deze groep een hoog wapenbezit heeft en dat moet teruggedrongen worden, aldus Van der Veen. "Deze groep Antillianen moet weten dat je het niet pikt". Preventief fouilleren zou dan een gepaste maatregel zijn. Van der Veen denkt dan om dit in eerste instante een keer per week toe te passen in de binnenstad op een uitgaansavond. Het CDA in Zwolle was daar al eens eerder voor. Van der Veen vindt de kwestie prioriteit hebben en zal op korte termijn actie ondernemen.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Om bang van te worden. Het is een schokkend bericht dat een Antilliaanse groep zo crimineel is. Zwolle is dus veel te lief! Het preventief fouilleren is dan misschien nog niet zo’n slecht idee.


  ⚠️ Meld

 2. Moet Zwolle het wiel zelf uitvinden als het bv. een stad als Rotterdam al vele jaren ervaring heeft met dergelijke groepen?
  Wordt wakker en steek je licht eens op bij die ervaringsdeskundigen!!

  Niet eigenwijs doen, maar gewoon gaan!!!!  ⚠️ Meld

 3. Natuurlijk ben ik voor maatregelen om de criminaliteit terug te dringen, maar ik vind het toch een onprettig idee dat je zomaar gefouilleerd kan worden.  ⚠️ Meld

 4. Hans2, absoluut eens met je

  Moet Zwolle het wiel zelf uitvinden

  Dat gebeurd al veel te vaak (zelf wiel uit willen vinden) op allerlei terreinen. Maar wat zijn de

  ervaring heeft met dergelijke groepen

  ?


  ⚠️ Meld

 5. Vreemd, dat gaat nogal tegen christelijke principes in die het CDA lijkt te willen koesteren. Lijkt er op dat ze dit sowieso nog wel eens vergeten.


  ⚠️ Meld

 6. Tja…fouilleer me maar… Ik heb er persoonlijk niet zoveel problemen mee.

  Ik moet zeggen, dat ik wel sta te kijken van het stuk hierboven! Hoe weten ze bijvoorbeeld dat er onder die groepen een idee heerst van:”In Zwolle is het nog lekker rustig. Daar kunnen we rustig onze gang gaan!”?


  ⚠️ Meld

 7. Goed om te zien dat er met deze constatering van het CDA en de berichtgeving dan toch eindelijk iets gedaan wordt.

  (Handig dat twitter, zo wordt je nog eens op iets geattendeerd. Dank Martijn vd Veen!)


  ⚠️ Meld

Reageer