Sloop Kamperpoort dendert voort!

Zwolle – Complete straten verdwijnen in een snel tempo van de Zwolse kaart. Waar eens een knusse wijk stond staat nu een spookdorp, waarvan een groot gedeelte al met de grond gelijk is gemaakt. Vanaf de Pannenkoekendijk gezien, begint het al aardig vlak te worden.

vogeltjesbuurt_nov_2009_8210_470.jpg

De sloot waar de archeologen de afgelopen weken ontdekkingen hoopten te doen met een link naar het 14e eeuwse Wytenhuis ligt al weer bedolven onder het zand en gelijk met het maaiveld. Van de huizen grenzend aan de parkeerplaats aan de Mussenhage is niets meer over, dan alleen een hoop stenen en sloopafval. De asbestsanering is er de oorzaak van, dat het lijkt op een inefficiënte manier van slopen. Midden oktober is men begonnen aan de Merelstraat. Op dit moment dendert de sloop zich voort aan de andere kant van de Vogeltjesbuurt, rond de Leeuwerikstraat. Tussen deze twee straten staan nog steeds complete straten afgetakeld, maar toch nog fier te glimmen in hun historie. De complete Koekoekstraat en Reigerstraat hebben reeds het loodje gelegd.

vogeltjesbuurt_nov_2009_8267_470.jpg

vogeltjesbuurt_nov_2009_8316_470.jpg

vogeltjesbuurt_nov_2009_8187_470.jpg
Gevelkunst ….

Met grof geweld ploeteren de slopers zich een weg naar de volledige afbraak, met af en toe de vondst van kleine herinneringen aan een wijk, met een eigen verhaal. Een blauwe geëmailleerde drinkfles, een paar foto’s. een kinderschoentje, een spaarpot (leeg). Niet waardevol, maar herinneringen uit een vervlogen tijd. Laat een van deze vondsten zien aan een oudere autochtone Kamperpoorter en hij zal u hier een spetterend verhaal uit die tijd over kunnen vertellen. Een verhaal over een wijk met een hechte gemeenschap van hardwerkende arbeiders, werkzaam in de fabrieken die op loopafstand binnen de wijk waren gevestigd. Ook verhalen over de grote gemeenschapszin en de armoede. waar vroeger veel gezinnen in de wijk mee te maken hebben gehad. Verhalen over een wijk met een bijzondere sociale binding. Jacob Donze, beheerder van het prachtige Buurtmuseum aan de Hoogstraat, kan u er alles over vertellen. Geboren en getogen in de wijk en Kamperpoorter in hart en nieren. Dat de woningen aan vernieuwing toe waren, is voor hem wel duidelijk, maar over de manier waarop een en ander gegaan is, heeft hij wel zijn vraagtekens. Hij heeft zich er bij neergelegd, maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Het is duidelijk te zien dat het hem raakt. Een pluspunt. Zijn buurtmuseum kan blijven staan.

vogeltjesbuurt_nov_2009_8193_470.jpg

vogeltjesbuurt_nov_2009_8243_470.jpg

vogeltjesbuurt_nov_2009_8296_470.jpg

vogeltjesbuurt_nov_2009_8292_470.jpg

Artikel delen:
Reacties 28
 1. het is maar goed dat die oude zooi tegen de vlakte gaat. deze achterstandswijk was al jaren een doorn in het oog van menig zwollenaar. ik hoop dat ze er wat moois neerzetten.


  ⚠️ Meld

 2. Verdieping: Als je houd van een parkeergarage met ruimte voor ongeveer 1000 auto’s, ongeveer 10.000 vierkante meter aan winkels, horeca en een megabioscoop van acht zalen met ongeveer 1.500 stoelen, dan gaat dat helemaal goed komen.  ⚠️ Meld

 3. voor verdieping
  Een doorn in het oog? Hoor ik daar jaloersie dat je niet bij dit gezellige volk hoorde? Het was en zal altijd de hechtste buurt van zwolle blijven.
  Ik weet niet wat jij gewent bent maar wat is er mis met gezelligheid en zaamhorigheid?
  En een achterstandswijk?? Wil je daarmee concluderen dat wij allemaal achterstand hebben? Misschien had je je wat beter moeten informeren maar er zijn genoeg mensen die diploma’s hebben behaald en werken. Wij zijn tenminste recht voor de raap en recht door zee, JOU VOLK daarin tegen is achterBAKS en achter DE ELLEBOGEN, dat is pas achterSTAND!
  En voor dat je mensen over 1 kam scheert denk maar eens wat beter na en kijk dan eens na je eigen buurt, volk, en familie.
  WANNEER JE 1 VINGER WIJST, WIJZEN ER MINSTENS 3 NA JE ZELF!


  ⚠️ Meld

 4. Wij zijn tenminste recht voor de raap en recht door zee, JOU VOLK daarin tegen is achterBAKS en achter DE ELLEBOGEN, dat is pas achterSTAND!

  En voor dat je mensen over 1 kam scheert denk maar eens wat beter na en kijk dan eens na je eigen buurt, volk, en familie.

  Heerlijk…


  ⚠️ Meld

 5. Ik heb overigens niks tegen de inwoners van de Kamperpoort, maar ik ben wel blij dat dit gebied dat zo dicht bij de binnenstad ligt herontwikkeld wordt. Hoe gezellig en saamhorig het ook zal zijn, de buurt is naar Zwolse begrippen wel een achterstandwijk, dan is het goed om te proberen de buurt naar een hoger plan te tillen. Uiteraard moet daarin weer plek zijn voor alle oorsponkelijke bewoners die daar behoefte aan hebben.


  ⚠️ Meld

 6. Van oudsher is en was de kamperpoort een fijne gezellig volksbuurt waar de sociale controle hoogtij vierde.En idd vlak voor de raap,maar klaar staan voor hun wijkbewoners als die hulp nodig hadden/hebben.
  En achterstandwijk? Heb meer bedenkingen bij het bericht in de stentor dat er in holtebroek bepaalde groepen voor erg veel overlast zorgen.Heb naar mijn weten nooit dit soort berichten gelezen over de kamperpoort.En ik loop toch al aardig wat jaartjes mee in Zwolle.


  ⚠️ Meld

 7. Eigenlijk heeft elke buurt zijn eigen charmes. Zeker voor de bewoners die gehecht zijn aan hun vertrouwde woonomgeving heeft het vaak een extra lading. Ook voor de oorspronkelijke “Kamperpoorters” is dit zeker niet leuk om te zien. Echter moet men soms rationele besluiten treffen die vernieuwing toelaten om verkrotting tegen te gaan. De Kamperpoort heeft (denk ik) voor de oude bewoners een mooie geschiedenis. Nu is het tijd om vooruit te kijken, en elkaar te respecteren. Alles heeft z’n charmes.


  ⚠️ Meld

 8. Spijt me geweldig Vincent maar ik vind bijvoorbeeld stadshagen totaal geen charme hebben, nieuwe stuk holtenbroek net zo, het is daar wel opgeknapt maar charme heeft het niet. Vind ik dan.:D


  ⚠️ Meld

 9. Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen mening over zijn of haar woonomgeving. Voor de één is Stadshagen een heerlijke frisse en nieuwe wijk, wat voor de ander weer te onpersoonlijk en klinisch aandoet. Het gaat er meer om dat daar ook weer geschiedenis wordt gemaakt. Daar groeien ook weer kinderen op, worden mensen ouder en vormt zich vaak een verbintenis met de wijk. Maar ook dáár zijn we waarschijnlijk over een jaar of 40 weer aan het saneren. Woonwijken moeten worden onderhouden en in sommige gevallen gesaneerd. Ik heb het hier uitsluitend over de beleving die mensen kunnen hebben bij hun eigen woonwijk. Dit maakt naar mijn idee niet uit wat voor een wijk het is. Het gaat om de mensen die er leven.


  ⚠️ Meld

 10. Gevonden voorwerpen graag naar het buurtmuseum!
  Had men de gevelkunst niet kunnen hergebruiken?
  Die arme poes…
  En ”verdieping” wat jij uitbraakt is niet fris!
  …”ik heb overigens niks tegen de kamperpoorters”… Peter, wie ben jij dan wel?

  Mooie foto’s.


  ⚠️ Meld

 11. @ Peter, natuurlijk mag je dit vinden.

  Wij zijn tenminste recht voor de raap en recht door zee, JOU VOLK daarin tegen is achterBAKS en achter DE ELLEBOGEN, dat is pas achterSTAND!
  En voor dat je mensen over 1 kam scheert denk maar eens wat beter na en kijk dan eens na je eigen buurt, volk, en familie.

  Heerlijk…
  Door Peter, op 21 november 2009 om 17:51

  Natuurlijk begon Verdieping met zuigend uitdagen:

  deze achterstandswijk was al jaren een doorn in het oog van menig zwollenaar.

  Over smaak valt niet te twisten, maar door generaliseren, schelden en expres en suggestief, verdraaide beeldspraak gaat het van kwaad tot erger.
  Vind:
  – Wij–jouw volk
  Prima tip tot nadenken!!!!
  – deze achterstandswijk
  was al jaren een doorn in het oog van menig Zwollenaar

  Mening is natuurlijk: natte vinger in de lucht. Ben hier een tijdje geleden ook op in gegaan. Persoonlijk ben ik wel blij dat vooral De Fenix weg is. Dat anderen dat niet zijn is prima. Mag gelukkig. Heb er wel alle vertrouwen in dat het in de heerlijke wijk De Kamperpoort mooi wordt. Hoorde er gister nog wat over van een raadslid.


  ⚠️ Meld

 12. Mijn persoonlijke indruk? Nee, ik vond het geen achterstandswijk. Heb jij ook mensen gekend uit die wijk? Als je namelijk met de sticker “achterstandswijk” komt, geef je als het ware een oordeel over alle bewoners gedurende al die jaren.

  Bovendien vind jij dan zo’n beetje elke wijk een “achterstandswijk”, op Berkum na natuurlijk?

  Hoe zou een “achterstandswijk” (in jouw ogen) weer een leefbare wijk kunnen worden?


  ⚠️ Meld

 13. nee hoor, maar naar mijn idee altijd een arbeiderswijk geweest met een hoge werkloosheid. niets negatiefs, maar het gemiddelde opleidingsniveau was ook vrij laag.


  ⚠️ Meld

 14. Ach Dick om iedereen maar meteen de sticker te geven van gemiddeld laag opleidingsniveau,geeft aan welk stickertje zelf opgespeld is.

  Elke wijk heeft een hoog Wehkampgehalte toch?{wie de schoen past,trekt hem aan);)


  ⚠️ Meld

 15. :D:D:D Ook de gratis reclame gelezen? Heb er maten werken, hoorde al een tijd dat het daar goed gaat…..als zo’n politiek zwaargewicht achter je gaat staan kan ’t alleen maar beter.


  ⚠️ Meld

 16. De mooiste wijk van Zwolle
  Beste mensen ieder mag zijn mening geven maar als je er niet bent opgegroeid kom dan eerst eens kijken in het Buurtmuseum Kamperpoort om te zien hoe men er leefde, voordat je dingen roept die nergens op slaan.

  Buurtmuseum Kamperpoort.


  ⚠️ Meld

 17. Goed dat je me eraan herinnert want dat MOET zeker nog een keer. 2e helft van december, zal eens op je link kijken naar de openingstijden.

  Dingen roepen die nergens op slaan? Denk dat je op posten doelt als 22/11 15:02?
  Waarschijnlijk heeft de ondernemende familie Rigter daar ook een plekkie?


  ⚠️ Meld

 18. Vandaag ben ik er nog weer even langs gereden, er stonden misschien nog vier huizen. Raar om te zien hoor. Ik heb zelf een jaartje in de Leeuwerikstraat gewoond en heb het heel erg naar mijn zin gehad. De kwaliteit van de huizen was erg slecht, ik kon op sommige plekken door de scheuren van de muur naar buiten kijken en binnen waaide het net zo hard als buiten, maar het was wel een gezellige buurt. Ik woon nu in Stadshagen, maar vind de sfeer hier een stuk onpersoonlijker.


  ⚠️ Meld

Reageer