Samenwerking voor welzijn bewoners Kembang Baru

Zwolle – Op 27 november starten Stichting Kembang Baru, Beeuwkes Thuiszorg en SWO-Zwolle met een vorm van samenwerking die voor Zwolle uniek is.

Centraal in dit driemanschap is de Stichting Kembang Baru. Deze stichting is de initiatiefnemer voor het gebouw Kembang Baru aan de Händellaan in Holtenbroek.

 

13-11-2009_rondleiding_kembang_baru_3.jpg

Het is een appartementengebouw voor 55+ van Indische en Molukse afkomst. Kembang Baru vindt het belangrijk dat deze mensen daar onbezorgd kunnen wonen, ook wanneer zij kwetsbaarder zouden worden en daarom meer zorg en aandacht nodig hebben. Ook is er in het gebouw veel aandacht voor ontmoeting en activiteiten. Om dat handen en voeten te geven, is samenwerking gezocht en gevonden met SWO-Zwolle en met Beeuwkes Thuiszorg. Door middel van het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst geranderen de drie organisaties dat er binnen Kembang Baru een goed niveau is van zorg en welzijn, afgestemd op de specifieke behoeften en belangstelling van ouderen van Indische en Molukse afkomst.

Kembang Baru betekent ‘nieuwe bloem’ en is een appartementengebouw voor 55plussers van Indische en Molukse afkomst in Holtenbroek. Het gebouw is een ontwerp van architect Bert Bulthuis en bestaat uit koop- en huurappartementen, een gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van het gebouw zijn invloeden uit de Indische cultuur te zien. Opvallend zijn de batikmotieven op de muren en de metershoge teakhouten deuren. Ook de binnentuin, mede aangelegd door de bewoners zelf, straalt een Indische sfeer uit. Kembang Baru werd 9 april 2009 op traditionele wijze officieel geopend. Jil Frederiks, Audry Nowack, Grace van Heerdt en Peter van Geldere van Stichting Kembang Baru hebben hun ziel in dit project gelegd.

De Stichting Kembang Baru gaat echter verder dan het realiseren van een prachtig gebouw. Er moet immers ook worden gewoond op een manier die recht doet aan de specifieke belangstelling en wensen van de bewoners. Er zijn twee samenwerkingspartners gevonden die in staat zijn om die specifieke aandacht te bieden.
Beeuwkes Thuiszorg kan zorg en huishoudelijke hulp bieden aan de bewoners wanneer dat nodig is. Het is de bedoeling om in Kembang Baru maatwerk te leveren. Dat betekent dat Beeuwkes vooral een herkenbaar gezicht zal laten zien: een klein en herkenbaar team met een voorkeur voor medewerkers die thuis zijn in de cultuur en de taal van de bewoners. Daarnaast wil Beeuwkes in Kembang Baru ook een wijklocatie realiseren waar vanuit zorg kan worden geregeld.

SWO-Zwolle is al een aantal jaren actief bij de Indische dagverzorging Rumah Kanangan in Stadshagen. Ook daar is te zien hoe waardevol het is wanneer ouderen kunnen leven in een inspirerende en herkenbare omgeving. En dan gaat het niet alleen om het gebouw, maar ook om de mensen om hen heen. SWO-Zwolle heeft een traditie van die goed aansluit bij die van de bewoners van Kembang Baru: er wordt uitgegaan van de vraag van de mensen en veel werk wordt gedaan door vrijwilligers. Dat brengt een sfeer met zich mee waarin deze mensen zich thuis voelen.

In Kembang Baru wordt zorg op maat aangeboden en in de speciale gezamenlijke ruimte worden activiteiten georganiseerd. In de eerste plaats natuurlijk voor de bewoners van Kembang Baru. Maar Kembang Baru betekent ook een meerwaarde voor ouderen elders uit Holtenbroek. Ouderen uit de wijk kunnen ook terecht in de activiteitenruimte van Kembang Baru. Daar worden regelmatig aantrekkelijke activiteiten georganiseerd. Daarnaast is de aanwezigheid van Beeuwkes Thuiszorg een voordeel voor de wijk. Ouderen uit Holtenbroek hebben daarmee immers de zorg letterlijk binnen  handbereik.

Artikel delen:

Reageer