FC Zwolle trapt half uur eerder af

Zwolle – FC Zwolle – sc Cambuur is de wedstrijd van de week. In verband met de live uitzending op RTL 7 vindt de aftrap van het duel een half uur eerder plaats dan gebruikelijk. De wedstrijd vangt op vrijdag 27 november aan om 19.30 uur.

desespereert-nimmer.jpg

Die avond wordt ook het boek "Desespereert Nimmer" gepresenteerd. In 1977 bereikt PEC Zwolle de bekerfinale en is het dicht bij Europees voetbal. Vanaf de aftrap is PEC beter dan opponent FC Twente. Maar het lijkt wel alsof PEC niet mág winnen. Waarom niet, dat is te lezen in een voorpublicatie (Lees verder…) uit het jubileumboek. Het boek wordt op 27 november aanstaande, rond de thuiswedstrijd, feestelijk gepresenteerd en is die avond te koop in de Fanshop en in het supportershome.


Op donderdag 19 mei 1977 is het al vroeg druk in de Zwolse binnenstad. Overal verzamelen zich groepjes supporters. Op de Grote Markt scholen ze samen in auto’s en busjes, bierdrinkend en luid toeterend. Schutte Tours heeft zelfs stadsbussen gehuurd om alle supporters te kunnen vervoeren naar het Goffertstadion. Ruim voor de middag vertrekt een karavaan van auto’s en bussen, die in totaal 12.000 Zwollenaren naar Nijmegen zal brengen. PEC-supporter Harry Bouwhuis vertrekt die ochtend met een busje van café Stappenbeld naar Nijmegen. “Je zag onderweg de wereld aan Zwolse supporters. Ik herinner me dat er voor het eerst een collectief gevoel van trots heerste ten aanzien van de stad en de club.” De supporters overspoelen de Nijmeegse binnenstad. “Er hing echt een gezellige sfeer in de binnenstad. Er was in de Nijmeegse cafés verbroedering tussen de Zwollenaren en de Tukkers.”

FC Twente is voor de wedstrijd de overduidelijke favoriet, maar van onderschatting is volgens de Enschedeërs absoluut geen sprake. Toch liet Epy Drost zich daags voor de finale ontvallen: “Als we de beker nou niet pakken, dan stop ik maar met voetballen.” PEC Zwolle-captain Rinus Israel weet dat zijn ploeg kan profiteren van de underdogpositie: “Ze zullen tegen ons echt niet zo gemotiveerd spelen als tegen Feyenoord of Ajax.” Overigens wordt Israel van tevoren niet warm of koud van de bekerfinale. Hij denkt liever vooruit, en stelt somber vast dat de concurrentie met een voorsprong de nacompetitie ingaat wanneer Zwolle het kampioenschap verprutst. Terwijl Twente na de finale van een welverdiende vakantie kan genieten, moet PEC drie dagen later strijden om het kampioenschap in de eerste divisie, uit tegen Heerenveen.

Israel mag dan broodnuchter vooruitkijken, de meeste anderen leven toe naar het absolute hoogtepunt uit hun voetbalcarrière. De ploeg heeft een propvol competitieprogramma achter de rug, maar iedereen is maximaal opgeladen voor wat komen gaat. De selectie probeert te ontspannen in de rustieke omgeving van het Bilderberg-hotel in Oosterbeek, waar men daags voor de wedstrijd zijn intrek heeft genomen. Donderdagmiddag draait de spelerbus eindelijk de weg op, de bossen door, om via de A50 naar Nijmegen te rijden.

Het is precies de weg die de fans ook afleggen. “Op de snelweg kwamen we in de eindeloze stoet bussen met Zwolse supporters terecht, het was fantastisch”, haalt Ben Hendriks zijn herinnering op. “Iedere keer als ik met de auto de Rijnbrug bij Arnhem oversteek, zie ik die lange stoet weer voor me”, vult Klaas Drost aan. “Het was een sliert van wel 120 bussen, die heel langzaam reden. De supporters zaten op de daken met vlaggen te zwaaien. Er werd non-stop getoeterd toen we ze voorbij reden.” In de bussen, met daarin veel jongeren, heerst een opperbeste stemming. Ze zingen pesterige liedjes, die nu nogal braaf in de oren klinken: “En voor Twente nog eenmaal zák-maar-in-de-stront”, en: “Het zijn maar domme Tukkers, ha-ha-ha.”

Als de spelers om zes uur ’s avonds het veld op komen, zit de Goffert met 29.000 toeschouwers, onder wie ZKH Prins Bernhard, tjokvol. Vanaf de aftrap is duidelijk dat maar één ploeg aanspraak maakt op de nationale beker: PEC Zwolle. De Tukkers spelen nerveus, in hun hoofden overheerst de gedachte dat het niet opnieuw mis mag gaan. Vreemd voor een sterke ploeg die bestaat uit een mix van oudgedienden en talenten, zoals Frans Thijssen, Epy Drost, Kick van der Vall, Jan Jeuring en Arnold Mühren. PEC Zwolle speelt in zijn sterkste opstelling en domineert. Al in de eerste minuut krijgen de Zwollenaren hun eerste mogelijkheid en in de vijfde minuut is het raak. Israel lanceert Sörensen, die zuiver voorzet op Banhoffer. En als hij de kans krijgt om te koppen, dan is dat dodelijk. Tot verbijstering van alle PEC’ers keurt Cees de Bruin de treffer echter af. Niemand weet waarom. Sommigen gokken op buitenspel, maar het blijkt dat De Bruin de goal annuleert vanwege duwwerk van Koko Hoekstra, die in de rug van de scorende Banhoffer staat.

PEC Zwolle gaat door. Jan Hendriksen kopt op aangeven van Banhoffer op de lat, en een hard schot van de snelle rechtsbuiten Ronald Hendriks stuit op de handen van Twente-doelman Van Gerven. Twente kan er niets tegenover stellen, behalve wat balletjes breed op het middenveld. Daar worden ze onmiddellijk op de huid gezeten. IJzerman en Sörensen maken spelmaker Thijssen en Van der Vall onzichtbaar. De Twentse fans worden steeds stiller, terwijl de Zwolse fans vocaal bezit nemen van het stadion. Er wordt gezongen, getoeterd en PEC’s huisorkest De Notenbalkers gaat van hoempapa: Olé, olé, Pee-Ee-Cee olé.

Ook in de tweede helft is PEC Zwolle de bovenliggende partij, al bijt Twente nu wel een paar keer van zich af. Toch komen beide ploegen niet tot scoren. “PEC stal de show, ontfermde zich in anderhalf uur voetbal over de beste kansen, maar moest met het zwaar teleurstellende Twente de verlenging in”, noteert Jan de Deugd van De Telegraaf op de perstribune. En in die verlenging slaat het noodlot toe. Na vijf minuten in de extra tijd loopt libero Epy Drost met de bal aan de voet op de Zwolse helft. Hij kijkt voor zich uit en ziet in de verte het doel. Dan maakt Israel een van de zeldzame fouten uit zijn carrière. “Laat maar schieten”, roept hij. Zijn geconditioneerde medespelers geven gehoor aan het commando. Epy Drost, die nota bene bekend staat om zijn verwoestende afstandschoten, haalt uit. Er vertrekt een raket van zijn schoen. Van ruim dertig meter afstand zeilt de bal achter keeper Bob Nieuwenhout, die de bal in de mêlee van spelers niet ziet aankomen: 0-1.

Twente was tot dan toe, in de woorden van televisieverslaggever Theo Reitsma, “vreselijk kansloos”, maar staat toch op voorsprong. Er is nog geen man overboord, PEC heeft nog 25 minuten om de gelijkmaker te scoren. De droom wordt echter definitief verstoord als Theo Pahlplatz over het been van Ben Hendriks valt, die de bal met een sliding uit het strafschopgebied wil werken. Aarzelend wijst De Bruin naar de stip. De PEC’ers zijn woest, aanvoerder Israel voorop. Maar de televisiekijkers kunnen de beslissing billijken. Arnold Mühren benut het buitenkansje en schiet onhoudbaar raak. PEC is moe en leeg. En alsof 2-0 nog niet geflatteerd genoeg is, mag Jeuring ook nog de 3-0 scoren.

Wat PEC rest, zijn de complimenten van de pers en de neutrale voetballiefhebbers. Volgens Ton van Dalen zou PEC Zwolle een sieraad voor de eredivisie zijn en Twente-trainer Spitz Kohn vond PEC “grote klasse”. Maar complimenten belanden niet in de prijzenkast. Zo voelen de supporters het ook. “Na afloop heerste een ambivalent gevoel van trots en teleurstelling”, zegt supporter Harry Bouwhuis. Bij de spelers is het niet anders. “Achteraf kregen we nog een handje van prins Bernhard, maar dat was niets bijzonders. Hij had heus geen zesde vinger of zo”, kijkt Ben Hendriks cynisch terug. René IJzerman, die sinds jaar en dag een bloemenkraam runt aan de voet van de Vispoortenbrug in het Zwolse centrum, wordt tot op de dag van vandaag aangesproken op de gebeurtenissen van Hemelvaartsdag 1977. Hij had geen last van ambivalente gevoelens. “We hadden zo’n sterk team, waar van alles in zat. Ik had er flink de ziekte in dat we het niet redden.”

Dertig jaar na dato kan Israel wel waardering opbrengen voor het machtige schot van Epy Drost, maar direct na de wedstrijd is hij pisnijdig op de scheidsrechter. “Die man heeft de finale verkracht”, vertelt hij aan journalist Henk Wageman. “Na die goal van Epy Drost waren we nog niet verloren, maar als je zo’n strafschop tegen krijgt, dan moet je wel verliezen.”

De dubieuze of op zijn minst twijfelachtige arbitrale beslissingen zijn voer voor liefhebbers van complottheorieën. Al vóór de wedstrijd deden verhalen de ronde over mogelijke opzettelijke benadeling van PEC Zwolle. “Het gerucht ging wel dat wij niet mochten winnen, omdat ons stadion helemaal niet geschikt was voor Europees voetbal”, legt toenmalig manager Henk van Ginkel uit. “Maar ik geloof niet dat een scheidsrechter het veld in gaat met de gedachte: Als ze kunnen winnen, moet ik dat voorkomen. We hebben hem er trouwens wel lang mee gepest, deze Cees de Bruin. Telkens als we hem tegenkwamen, werd hij er wel even aan herinnerd.” Ook Klaas Drost kent het verhaal, maar hecht meer waarde aan andere opmerkingen. “ ‘Jullie horen helemaal niet in de eerste divisie thuis’, zei men. Dat was eigenlijk ook een verwijt. We zouden beter moeten kunnen dan we in de competitie hadden laten zien.” De complimenten dragen wel bij aan het verwerken van de stevige kater. Maar er is een ander gevoel dat overheerst, een gevoel van angst. Angst dat het seizoen alsnog mislukt, net als vorig jaar na het bekeravontuur.

Je kunt “Desespereert Nimmer” nu al bestellen, door hier te klikken.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. Wat een mooi boek lijkt me dat! Weet nog in ’77 plakte 1 van onze (WVF) beste voetballers ooit: Aalt Docter (tevens onze leraar), posters met de aankondiging van die pot op de schooldeuren.

  Mooi: teksten van supporterT Harry B. en van levensgenieter Benny H…..zag ik het nu gister goed: zit er alweer een 3e Wageman bij het vervolg op de Zwolsche Courant?

  Zo eindigd het boek toch niet?

  Maar er is een ander gevoel dat overheerst, een gevoel van angst. Angst dat het seizoen alsnog mislukt, net als vorig jaar na het bekeravontuur.

  :'(


  ⚠️ Meld

 2. Die wedstrijd ben ik bij geweest (net als de halve finale in utrrecht tegen Ado den Haag trouwens) en idd weten we nog steeds niet waarom die goal van Yuri banhoffer werd afgekeurd!!
  in ieder geval was het toen nog leuk om naar PEC te gaan. Met het huidige fc Zwolle heb ik nog maar heel weinig.


  ⚠️ Meld

 3. Supporters van SC Cambuur willen ondanks een verbod vrijdag toch naar de uitwedstrijd tegen FC Zwolle. Via de profielensite Hyves is maandag een oproep daartoe verstuurd onder Cambuuraanhangers.

  De Leeuwarder supporters zijn niet welkom in het stadion in Zwolle omdat de Zwolle-supporters ook niet in het stadion van Cambuur mogen komen. Aanhangers van Zwolle richtten tijdens de play-offs van het vorig seizoen vernielingen aan in het Cambuurstadion, wat ze op een stadionverbod kwam te staan.

  ,,Door dit alles hebben we besloten om zelf maar wat te organiseren en te kijken hoe ver we komen”, aldus de oproep die naar vijfduizend Cambuursupporters is verstuurd. Daarin staat verder dat de aanhang van de club zich vrijdagmiddag om vier uur zal verzamelen op het station van Leeuwarden. De politie wil niet veel meer kwijt dan dat ,,de zaak haar aandacht heeft”, aldus een woordvoerder.

  (ANP)


  ⚠️ Meld

 4. Kijk naar de wedstrijd cambuur – roda in de nacomp, de politie daar kan die cambuur supps niet eens aan

  Zelfs tegen excelsior heeft de politie waarschuwingsschoten gelost.


  ⚠️ Meld

 5. Ook ik ben meegeweest op die mooie zonnige hemelvaartdag.Op weg in een olde busse van skutte vertrokken vanaf de turfmarkt richting Nijmegen.Geweldig mooi gezicht die stoet met bussen.Onderweg was het zingen of we de champion leage al binnen hadden.Aangekomen in het stadion was een super sfeer.Mijn oudere broer die de hele dag al kreten uitstote of hij Sandokan himself was,zou even naar beneden in het stadion wat drinken halen.Helaas heeft hij ons niet bereikt met een blad met goudgele rakkers,onderweg was de vraag van dorstige kelen een lucratief handeltje geworden en ik het moest doen met kreten uit de verte van Sandokannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.Al met al een mooie ervaring geweest,maar of ik nog ooit een keer met grote broer op weg ga betwijfel ik.Alhoewel sinds de uitvinding van koelboxen is dat ook weer op te lossen.;D


  ⚠️ Meld

 6. 😀 Sandokan! Je broer is zeker in de handel gebleven na die memorabele bekerfinale. Idd hij is jullie nog wel een paar blaadjes bier te goed. Potverdorie, zus lief en anderen zomaar met een schrapende keel op de tribune te laten zitten. 😉


  ⚠️ Meld

 7. Heb ik het nou net goed gehoord dat jou Sandokan vrogger nog met een tante van me vader heeft gelopen? Of haal ik nu helemaal alles door elkaar 😀


  ⚠️ Meld

 8. Ze zullen ongetwijfeld samen zijn opgelopen,maar verder dan dit niet

  Of ik moet wat gemist hebben,wat ik niet geloof hoor.;D

  Het is nu een brave babyboomer intussen;D(ik ga die richting ook stiekempjes ook op)>:(


  ⚠️ Meld

 9. Volgens mij zijn vele babyboomers ook wel braaf Zwolse. Heb trouwens nog een interessant laatste stukje uit een column van Twan Huys:

  ……

  ============

  ON-TOPIC a.u.b. !!


  ⚠️ Meld

 10. De supporters van Cambuur Leeuwarden zijn wel welkom in het FC Zwolle stadion, maar dan moeten ze wel met de verplichte buscombi komen. Vrijdag speelt Cambuur in en tegen Zwolle.

  Supporters van Cambuur zouden niet welkom zijn in het stadion, omdat supporters van FC Zwolle niet welkom zijn in Leeuwarden. FC Zwolle zegt dat dat niet klopt. De supporters zijn welkom, maar alleen met een buscombi. Cambuur Leeuwarden kan blijkbaar geen bussen regelen, aldus een woordvoerder van FC Zwolle.  ⚠️ Meld

 11. VANWEGE DE VERNIELINGEN AAN DE BUSSEN EGELS CAMBUUR IS ER GEEN MAATSCHAPPIJ MEER DIE CAMBUUR SUPPORTERS WIL RIJDEN DAT IS DE REDEN
  Door CAMBUUR, op 23 november 2009 om 12:59 +0

  Dus met andere woorden, het is geheel terecht dat jullie niet komen.

  Voor het bestuur van Zwolle, helaas een gemiste kans, ook jullie begrijpen het niet. Hadden jullie eindelijk eens lef kunnen tonen.


  ⚠️ Meld

 12. Ik snap het echt niet!

  En mensen ga nu aub niet reageren met eerst naar je eigen kijken!

  Waarom mogen zij hier wel komen? ZE GOOIEN BIJNA ONZE KEEPER DOOD MET EEN BIERFLES???

  Het is net als met de egels, wij doen altijd alles fout en mogen nergens meer heen en anderen kunnen maar doen en laten wat ze willen>:(


  ⚠️ Meld

Reageer