Verschillende bijstandsuitkeringen beëindigd na fraude

Zwolle – De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft het afgelopen kwartaal € 265.651,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Twaalf uitkeringen zijn beëindigd in verband met samenwoning en een onjuiste woonsituatie. Dit bespaart de gemeente ruim € 11.719,- per maand. Bestandkoppeling bracht een fraudebedrag van in totaal € 51.432- aan het licht. Vier personen hadden hun detentie verzwegen en moeten ruim € 1.998,- terugbetalen. Drie mensen kregen een proces-verbaal omdat zij voor meer dan € 10.000,- hadden gefraudeerd.

Een 67-jarige man en 63-jarige vrouw ontvingen een bijstandsuitkering maar bleken ook een flink bedrag op hun bankrekening te hebben staan. Hierdoor ontvingen zij ten onrechte ruim € 150.274,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van het tweetal teruggevorderd. Een 27-jarige vrouw en een 28-jarige man uit Zwolle worden verdacht van uitkeringsfraude over de periode november 2007 tot juli 2009. De vrouw kreeg een bijstandsuitkering als alleenstaande ouder. Zij verzweeg echter dat haar vriend bij haar woonde en dat hij bovendien inkomsten uit werk had. Een bedrag van € 28.384,- wordt van het stel teruggevorderd. Daarnaast is er tegen de twee proces-verbaal opgemaakt.  

Een echtpaar ontving een aanvullende uitkering bovenop hun WAO-uitkering. Uit onderzoek bleek deze WAO-uitkering hoger te zijn dan tot dusver bekend was bij de sociale dienst. Het echtpaar heeft de gemeente Zwolle benadeeld voor een bedrag van € 10.255,-. Dit wordt teruggevorderd. Een 32-jarige man bleek naast zijn bijstandsuitkering ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering en een invaliditeitspensioen te ontvangen. Dit was bij de gemeente Zwolle niet bekend. De man moet € 19.783,- terugbetalen. Een 45-jarige man ontving een bijstandsuitkering, maar werkte daarnaast ook als zelfstandige. Omdat zijn werkzaamheden niet bekend waren bij de sociale dienst, kreeg hij ten onrechte ruim € 16.643,- aan bijstand verstrekt. Dit bedrag wordt van hem teruggevorderd. Daarnaast is proces-verbaal opgemaakt. Een 56-jarige vrouw ontving bijstand, maar verzweeg dat zij een huis bezat in het buitenland. Hierdoor werd aan haar ten onrechte een bedrag van € 8.263,- verstrekt. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. terecht dat men dit soort wanstanden aanpakken, stellejte associalen die hier gebruik van maken, gewoon korten op de uitkering of helemaal niets meer. laten ze maar een vak leren, maar de zijn ze waarschijnlijk de dom voor.


  ⚠️ Meld

 2. ik vraag me af hoe het komt dat het zo makkelijk gaat om de sociale dienst om de tuin te leiden en dat dit dan jaren door kan sudderen. vergeet ik een futiliteitje bij mijn belastingaangifte, kan ik gelijk van de afgelopen twintig jaar mn hele administratie kopieren en opsturen.
  tsja en dan op je 67ste nog een vak gaan leren! denk ik dat ze bij de sociale dienst nog vrij coulant zijn en waarschijnlijk hebben ze een breed scala aan kosteloze cursussen op stock.


  ⚠️ Meld

 3. dit soort fraude kan voor een groot deel worden voorkomen door samenwerking met diensten zoals de belastingdienst ziekenfonds en UWV , ieder mens heeft een sofienummer en met 1 druk op de knop wordt zichtbaar waar dit nummer nog meer in gebruik is, terugbetaling altijd doen de schuldsanering kan daar in veel betekenen zij doen de financiën en de mensen krijgen wat handgeld


  ⚠️ Meld

 4. Volgens mij zitten de ambtenaren bij de sociale dienst die verantwoordelijk zijn voor de uitkeringen te slapen en controleren ze niks.Ze moeten een beetje achter de broek gezeten worden en wat minder koffie leuten .ze keren hier tenslotte gemeenschaps geld uit aan mensen die het niet toekomt.


  ⚠️ Meld

 5. Je schrijft het zelf Pieters: volgens mij….zitten te slapen.

  Je concludeert op je eigen vermoeden/indrukken: ze moeten….en minder koffie leuten.

  Zucht, misschien heeft een potentiële nieuwe of bestaande politieke partij (of ondemocratisch aangestuurd lijntje) nog een eingen spindoctor nodig?


  ⚠️ Meld

 6. @ Z&Z: Eens met

  Dat ze gepakt zijn, prima. Het is immers gemeenschapsgeld. Zolang mensen kunnen stelen….

  Kan het “systeem” altijd waterdichter. Maar ik kan niet oordelen over het systeem. Omdat ik het niet ken. Weet wel dat er diverse rechercheurs vanalles opsporen….. Gelukkig inderdaad. Reken maar dat die afdeling het ook steeds beter wil doen. Als je er aan twijfeld kun je altijd via de politiek vragen stellen. Of zelf ff bellen/schrijven of mailen?


  ⚠️ Meld

Reageer