Verrommeling dreigt in de Krekenbuurt

Zwolle – Harry van Amen, de voorzitter van de Vereniging Ons Eigen Groen, maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke aantasting van de Krekenbuurt in Zwolle. Hij geeft aan dat het ministerie van VROM de Krekenbuurt in de AA-landen als een positief voorbeeld stelt van een wijk met sociale samenhang. Bewoners steken zelf de handen uit de mouwen, overleggen over het onderhoud en aanzien van het groen en hebben jaarlijks een zeer druk bezocht feest. Dat leidt tot sociale samenhang waardoor bewoners weten wat wel en niet kan in de buurt.

Het aanzien van de Krekenbuurt is, dankzij bemoeienis van de Vereniging Ons Eigen Groen en de Krekenbuurt bewoners, tot nu toe uitzonderlijk lommerrijk en parkachtig gebleven, een ware groene oase voorzien van speeltoestellen en speelruimtes voor jong en oud. Veel meer dan 75% van de leden van de Vereniging Ons Eigen Groen zijn het eens met regels dat schuttingen en schuren niet kunnen. Echter hier hebben we volgens Harry niet veel meer aan. De overheid wil het gezeur niet meer over al die schuurtjes en schuttingen en laat steeds meer vrij. Met als gevaar dat door het niet optreden van de overheid verrommeling van de woonomgeving dreigt. De Krekenbuurt moet het nu vooral hebben van overleg. Maar dat maakt het voor ons wel extra moeilijk, zegt Harry.

Nu is er in de Krekenbuurt ook nog eens grote onrust ontstaan omdat er een plan ligt een dakopbouw te realiseren, uitgevoerd in zeer afwijkende materialen en stijl. Het bestemmingsplan verbiedt een dakopbouw in eerste instantie niet. Het ontwerp tast echter wel het ontwerp van architect Benno Stegeman aan. Bovendien wordt hiermee de Welstandsnota van de gemeente Zwolle compleet genegeerd. Hierin staat dat bestaande materialen en stijl van de Krekenbuurt gehandhaafd moeten worden.

Vijftig bewoners uit de Krekenbuurt hebben vooraf al bij de gemeente aangegeven, dat ze het niet eens zijn met een bouwaanvraag voor een verdieping, uitgevoerd in zink, op een koepelwoning. De Welstandscommissie heeft hier niet naar geluisterd en al een positief advies gegeven, geheel in afwijking van de Welstandsnota. Het is nu aan de gemeente om nog een ontheffing te verlenen van het bestemmingsplan. Als hier eenmaal toestemming voor is, is het hek van de dam en zijn verdiepingen van hout, trespa en ander afwijkend materiaal mogelijk. De eenheid van architectuur verdwijnt hiermee en de gevreesde verrommeling is een feit en kan niet meer teruggedraaid worden.

"De Krekenbuurt is nog steeds een zeer prettige woonomgeving met goed onderhouden groen en bijzondere woningen, maar het moet niet de verkeerde kant opgaan."

Extra info:

http://www.rtvoost.nl/tv/?uid=86509

http://krekenbuurt.nl/krekenbuurt.htm

http://krekenbuurt.nl/archief/bloemkoolwijk/info-archief-bloemkoolwijk-01.htm

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/2379789/Erkenning-voor-condoomwoning.ece

Artikel delen:

Reageer