Folder tatoeage Burger Service Nummer is vervalsing

Zwolle – In verschillende gemeenten, waaronder Zwolle, is huis-aan-huis een folder verspreid over de mogelijkheid het Burger Service Nummer op de arm te laten tatoeëren. Deze folder wekt de indruk van de Rijksoverheid afkomstig te zijn, maar is een vervalsing. Welke organisatie achter de verspreiding van de folder zit is nog onbekend.

Voor meer informatie wordt in de folder geadviseerd contact op te nemen met de gemeente. Bij de gemeente Zwolle zijn de laatste dagen diverse telefoontjes van bezorgde burgers binnengekomen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Zwolle benadrukken dat het hier gaat om een zeer tactloze actie, die shockerend en kwetsend kan overkomen. De overheid distantieert zich dan ook volledig van deze vervalsing.  

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Goed initiatief, ze laten hiermee zien wat het vingerafdrukpaspoort eigenlijk écht is: een nummer gekoppeld aan je lichaamseigenschappen. Precies hetzelfde als de tattoage, alleen ziet het er wat minder eng uit. Als de overheid dit shockerend vind, dat dient ze de hand in eigen boezem te steken en middelen als vingerafrukpaspoorten eveneens te schuwen. De associatie met het derde rijk die zij hebben bij deze folder, heb ik vanaf het begin af aan gehad bij vingerafdrukpaspoorten. Het verschil is dit: onder zo’n paspoort komen we niet uit, waardoor we voor altijd gekoppeld blijven aan een database, de folder verdwijnt na een week met het oud papier…..dus wat bezielt de overheid om een oordeel te hebben over de folder terwijl zij in het echt bewerkstelligen wat de folder in een ander jasje laat zien?


  ⚠️ Meld

 2. Ter info: de folder schijnt dus bedoeld te zijn om de discussie uit te lokken over de aanleg van een vingerafdrukdatabase, dus niet als een of andere misselijke grap. Bovenstaande informatie is dus niet bijster volledig, het gaat voorbij aan de intentie.  ⚠️ Meld

 3. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente Zwolle benadrukken dat het hier gaat om een zeer tactloze actie, die shockerend en kwetsend kan overkomen

  Nou nou… overdrijven is ook een vak zeg.


  ⚠️ Meld

 4. hopelijk nu wat meer aandacht voor deze schandalige vorm van big brother praktijken. Dit in samenwerking met het gps kilometerheffigssysteem. Nog een half jaar… en ik ben weg uit dit land hopelijk….


  ⚠️ Meld

 5. Doet me denken aan de band Nailbomb. Zij schreven al:
  Carve your rights into your arm
  So they won??t get taken away

  Treffend! Ik vind het een goede actie om de bemoeizucht van de overheid in overtreffende trap te benaderen8)


  ⚠️ Meld

 6. @ Sander: Mensen in het concentratiekamp kregen hun nummer ook op hun arm getatoeerd, dus in die zin kan het wel schokkend zijn.
  Maar goed, blijkbaar is het bedoeld als een ‘boodschap’

  Overigens vind ik gevoelsmatig wel enig verschil zitten tussen het vingerafdrukpaspoort en het gps-volgsysteem.
  Het eerste is waarschijnlijk een middel voor een goed doel: mensen beschermen tegen misdaad, mensensmokkel ed, terwijl het tweede een heel ander doel dient dat ook met andere middelen gerealiseerd kan worden.


  ⚠️ Meld

 7. Carola,

  Al begrijp ik je relativatie:
  De nazi’s gebruikten deze middelen ook in het kader van een goed doel, althans een doel dat zij goed vonden. Tegen ongeregeldheden en voor controle op de samenleving. Klinkt allemaal vrij eenvoudig.

  Dit dient praktisch hetzelfde doel. Voor de regering een goed doel, voor de mens als sociaal wezen een aanslag. Dat laatste is voor veel mensen abstract, maar om een korte introductie te geven van hoe mensen met elkaar samenleven: privacy, oftewel de mogelijkheid om zelf te bepalen wie wat van je ziet en weet, is een natuurlijke behoefte. Persoonlijke informatie is een sociaal handelswaar, waarmee je onderscheid kan maken wie je toelaat in je meer intiemere sferen en wie niet.

  Ouders van kinderen zitten in de positie om dit enigzins te doorbreken: kinderen moeten leren en mogen daarom best goed gecontroleerd worden. In de puberteit echter zetten kinderen zich af tegen de ouders om zelfstandiger te worden en een eigen mening te creëren. In de adolescentie leert een mens de wisselwerking kennen tussen zichzelf en de samenleving. Is de mens volwassen, dan voelt die mens de behoefte om een aantal dingen zelf te bepalen en dus ook zelf te bepalen wie wat en wanneer van hem/haar te weten komt. Immers, hij/zij heeft niet voor niets die natuurlijke ontwikkeling naar volwassenheid doorgemaakt.

  Dat betekent dus dat hij/zij niet meer continu verantwoording af wil leggen aan anderen. Dat betekent ook dat hij/zij zelf wil beslissen welke eigenschappen hij/zij van hem-/haarzelf prijsgeeft.
  Wordt hij/zij verlicht om vingerafdrukken te verstrekken en, zoals met km-heffing, verantwoording af te leggen aan de regering waar hij/zij heengaat, dan behandel je die persoon als een kind en dat zal op den duur problemen op gaan leveren. Nu bepaalt de overheid telkens om 17 miljoen mensen, waarvan een groot deel volwassen, als kinderen te behandelen. Op die manier onttrekt zij de steeds meer ruimte voor het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Een iemand als kind behandelen levert al problemen op, wat gebeurt er als je miljoenen mensen op een klein oppervlak als kind behandeld? Allemaal voor het ongemak van criminaliteit en eventuele dreigingen die altijd al hebben gespeeld? Dat is de grootste aanslag op de mensheid die criminaliteit en terreur maar kan verrichten: je gunt hiermee elk kwaadwillend individu dat jij je volwassenheid inlevert! Niet zwichten voor terreur is volgens mij ook: geen vrijheid inleveren voor terreur.

  Een zeer slecht idee, goed bedoeld misschien, maar zo naïef als dat het maar zijn kan. We zijn geen kinderen, noch zijn we geoormerkte koeien die behoefte hebben aan een wakende herder. Voor degenen die blij zijn met het oormerk, geniet er gerust van, maar geef een ander de volwassen keus om te kiezen om er niet aan mee te werken.  ⚠️ Meld

 8. Het is m.i. gewoon een boodschap die in meerdere gemeentes is neergezet.
  Als je een GSM hebt, een auto met geldig kenteken, een gezicht wat via de vele camera’s in de stad geregistreerd word, een AH bonuskaart, een Rock’s pas, een united consumer pas, en internetaansluiting, een E-mailadres, etc, etc. dan ben je overal compleet bekend.
  Die tatoe ontbreek er nog maar net aan…
  Zonder dat kenmerk zijn we al bekend, of je moet je als de ultieme kluizenaar gedragen.
  Voor mensen die dan nog van alles te verbergen hebben is zoiets uiteraard taboe.

  En laten we die Nazi’s nu eens een keertje vergeten telkens weer op te halen, dat is lang geleden en daar heeft men wel van geleerd.


  ⚠️ Meld

 9. Voor mensen die dan nog van alles te verbergen hebben is zoiets uiteraard taboe.

  Dit heeft niets te maken met verbergen, maar met beschermen. Jij doet je voordeur toch ook op slot omdat je je duurdere spullen niet te graai wilt leggen? Heb je die dan te verbergen of bescherm je ze?

  Weet je wat het vervelende is? Tegenwoordig kun je al amper meer zonder die zaken waarvan jij al zegt dat je zonder als kluizenaar leeft. De ranzige truc die daar inderdaad achter zit is dat je je gehele identiteit en persoonlijke informatie aan op moet hangen, maar doe je het niet, dan ben je zowaar gehandicapt in de tegenwoordige maatschappij. Want zonder email en internet kun je praktisch niet. Zonder id kaart kun je al helemaal niet en voor over een aantal jaar: zonder je verplaatsen kun je ook niet, dus ben je wederom gedwongen om je ziel en zaligheid weer eens te verkopen aan mensen die daar geen zak mee te maken hebben.
  We staan dus continu met de rug naar de muur als het gaat om het prijsgeven van identiteit en informatie. Informatie waarvan we normaliter zouden zeggen dat we zelf willen bepalen aan wie en wat we die verstrekken.
  Dat we inmiddels al zo murw gebeukt zijn door deze manier van handelen door bedrijven en overheid, geeft al aan dat we deze meuk maar blijven accepteren. Volgens mij moeten we er paal en perk aan stellen. Het ene fraudeschandaal volgt het andere op bij bedrijven, de ene politieke steek onder de gordel de andere. Continu gebruik makend van het onthouden van eigen gegevens en prijsgeven van andermans pikante gegevens. Lekker is dat, dat wij volledig transparant zijn voor zulke blijkbaar afgeschermde instellingen, die als het moet, het lelijkste van een ander uit de kast trekken om er zelf beter van te worden.

  Je noemt nog eens de nazis die we er buiten moeten houden, de overheid zelf heeft echter deze vergelijking getrokken. Hierbij noemden ze een bepaald detail wat overeen zou komen. Het lelijke is dat dat detail nu ook precies overeen komt met hun eigen manier van handelen. De nazis kwamen er pas aan te pas toen het ministerie van binnenlandse zaken de vergelijking trok, ze hebben de vergelijking slechts terug geworpen gekregen op hun eigen bord. Misschien was het inderdaad beter dat het ministerie die link niet had gelegd.

  En dat we ervan geleerd hebben, ongetwijfeld hoor, maar volgens mij zijn er minstens 5 WW2??s nodig om er echt van te leren: Het derde rijk is groot geworden door in te spelen op angst en onderbuikgevoelens, zij verkondigden de oplossing. Hiervoor was o.a. nodig dat de ??regering?? beschikte over veel informatie en dat men goed wist wie waar zat. Hiermee kon de regering ongewenste individuen eenvoudig onschadelijk maken, immers, dat wil toch iedereen? Zo kreeg de regering de absolute macht: De macht van het volk werd kleiner en kleiner, de macht van de regering groter??..maar he, het volk zat er toch warmpjes bij. Er waren immers gouden bergen beloofd.

  Tot zover leek er nog niets aan de hand in het Derde Rijk  ⚠️ Meld

 10. We moeten WO2 niet vergeten, dat schreef ik ook niet.
  Maar bij de minste aanleiding wordt zoiets er weer bijgehaald. En nog vaak door relatief jonge mensen.  ⚠️ Meld

 11. Omdat je iets niet daadwerkelijk mee gemaakt heb mag men er geen mening over hebben.
  Zo lust ik er nog wel 1 Hans2, want er zijn toch echt heel veel dingen die ik niet echt mee gemaakt heb, waar ik soms zelf een mening over wil hebben of in sommige situaties word er zelfs verwacht dat ik er een mening over heb, dus moet ik me er in verdiepen, en dat is met de 2e wereldoorlog ook zo heb hem zelf niet meegmaakt maar heb er wel een mening over.En gelukkig velen met mij.


  ⚠️ Meld

Reageer