Mogelijke bommen geen gevaar voor Muziekwijk

Zwolle – Vorige week zijn de laatste Trapjeswoningen in Holtenbroek gesloopt. Omdat dit ook woningen waren die in het gebied stonden waar het vermoeden is dat er bommen uit de Tweede Wereldoorlog kunnen liggen, verdient de uitvoering veel aandacht.

trap_6.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Om alle sloopwerkzaamheden goed af te ronden, moeten ook de oorspronkelijke heipalen uit de grond getrokken worden. Daarna gaat sloopbedrijf Boverhoff de bovenste laag van de grond zeven, zodat de ondergrond geen puinresten meer bevat. Woningstichting SWZ heeft in overleg met de gemeente Zwolle ervoor gekozen deze sloop­activiteiten voort te zetten, zodat er geen vertraging hoeft op te treden bij de verdere werkzaamheden. Ook de komende detectiewerkzaamheden voor de Explosieven kan zonder vertraging worden uitgevoerd. In de onderzoeksrapportage van Saricon (Gecertificeerd opsporingsbedrijf van conventionele explosieven) werd aangegeven dat heipalen, mits rechtstandig getrokken, gewoon verwijderd kunnen worden. Immers daar waar een paal de grond in is gegaan, is al gebleken dat daar geen explosief aanwezig is. In het verleden werden de heipalen de grond uitgewrikt. Deze werkwijze kon hier niet meer worden toegepast.

Woensdag jl. heeft het sloopbedrijf met een extra grote kraan succesvol de palen rechtstandig uit de grond getrokken. Dit is gebeurd in aanwezigheid van een specialist van Saricon. Deze specialist geeft in zijn rapportage aan ‘ik kan concluderen dat de getoonde werkwijze geen risico vormt voor derden of/de omgeving’. Waarschijnlijk zal het trekken van de palen vandaag al worden afgerond.

Al eerder is aan de bewoners van de Muziekwijk het advies gegeven dat men niet verder dan een meter diep in de tuin mag graven. Dit advies blijft van kracht.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer