Start expositie Blue in black

Zwolle – Van 28 november 2009 t/m 17 januari 2010 is in het Stedelijk Museum Zwolle het werk van Marcel Goossen en Emmy Bergsma te zien. Hun expositie Blue in black werd zaterdagmiddag geopend.

28-11-2009_opening_bleu_in_blac_tentoonstelling_stedelijk_museum_2.jpg

Beeldend kunstenaars Marcel Goossen en Emmy Bergsma, delen een voorliefde voor werken op papier. Deze vaak monumentale werken zijn voornamelijk opgezet in houtskool en krijt. Daarnaast maken de kunstenaars ook gebruik van verf, inkt, potlood en fotokopieën. Niet alleen wat betreft het materiaal, ook in thematiek zijn er raakvlakken. Beide uit Zwolle afkomstige kunstenaars laten zich leiden door een gevoel dat hun werk lijkt te doordrenken, namelijk de gezonde melancholie; een gevoel van onvolmaaktheid, tijdelijkheid en tragiek. Zowel Bergsma als Goossen werken figuratief; bij beiden gaat het om herkenbare mensfiguren en mensbeelden. Goossen kiest voor een ietwat harde en groteske beeldtaal, Bergsma werkt veelal poëtischer. Deze verschillende aanpak én overeenkomstige thematiek in hun werk interesseerde hen een dubbelexpositie te organiseren.

28-11-2009_opening_bleu_in_blac_tentoonstelling_stedelijk_museum_4.jpg

28-11-2009_opening_bleu_in_blac_tentoonstelling_stedelijk_museum_1.jpg

28-11-2009_opening_bleu_in_blac_tentoonstelling_stedelijk_museum_3.jpg

De makers verwachten dat de werken, als ze in één ruimte samen gebracht zijn een dialoog met elkaar zullen aangaan. De exposanten gaven Robil Rahantoeknam, geluidsontwerper, de opdracht een soundscape te maken, die tijdens de expositie te horen zal zijn.

Rahantoeknam won in 2008 samen met Alex Booy en Huibert Boon het Gouden Kalf voor beste sounddesign. Onderdeel van de tentoonstelling is een lezing en discussie geleid door Arno Kramer, beeldend kunstenaar en curator tekeningententoonstellingen. De lezing heeft het onderwerp: “Tekenen: in de mode of in ontwikkeling?”.

Deze avond vindt plaats op 16 december in het museum. Aanvang: 20.00 uur (toegang gratis).

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer