Tien euro voor steunverklaring Lijst Willem Lucht

Zwolle – Elke nieuwe partij die nog geen raadszetels heeft is, als het mee wil doen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010, verplicht om minimaal 30 steunverklaringen te overleggen aan de gemeente Zwolle. De Lijst Willem Lucht, van de gelijknamige partijleider Willem Lucht, kan nog een aantal steunverklaringen gebruiken. De LWL, die bij de vorige verkliezingen niet kon rekenen op een zetel, krijgt nog één kans om een of meer zetels te bemachtigen. Krijgt de LWL ook dit keer geen zetel, dan houdt de politieke carrière voor de markante Berkummer op.

Lucht, die ervan uitgaat de 30 steunverklaringen te halen, is er nog niet zeker van en vraagt een ieder om zijn of haar steun door een verklaring in te vullen, zodat de partij zich in ieder geval kan meten met de andere lokale politieke partijen in Zwolle. Iedereen die de LWL wil steunen met een steunverklaring gaat als volgt te werk: stuur Uw gegevens naar willemlucht@home.nl en Lucht neemt als hij de papieren in huis heeft kontakt met u op. U krijgt van Lucht dan een A-4tje met daarop de steunverklaring die u alleen maar met uw handtekening geldig maakt en daarna met een geldig legitimatiebewijs naar het Lübeckplein 2 gaat en hem daar in de week voor 18 januari 2010 rechtsgeldig laat maken door het te laten tekenen door de bevoegde ambtenaar op het Stadskantoor aan het Lübeckplein 2 te Zwolle. U dient wel een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, anders geldt uw steun niet!


Als u dit gedaan heeft brengt u uw steunverklaring naar de Meidoornlaan 24 te Zwolle en overhandigt u uw steunverklaring aan Lucht persoonlijk, zodat deze alle verklaringen kan inleveren op de slotdag van 19 januari 2010 op het Stadskantoor  waar hij de 30 steunverklaringen moet inleveren. Voor elke geldig ingevulde steunverklaring zal door Willem Lucht een bedrag van 10 euro worden uitgekeerd in de tegemoetkoming van de reiskosten naar het Lübeckplein 2 en naar de Meidoornlaan 24 te Zwolle. Lucht benadrukt dat dit is geen omkoping is, maar een tegemoetkoming voor de gemaakte reiskosten.

Lucht: "Ik heb in mei van dit jaar mijn vakantiegeld apart gezet om de verkiezingen te kunnen betalen en garant te staan voor de 30 steunverklaringen, die dus per stuk 10 euro dus all in 300 euro gaan kosten, die ik geheel voor mezelf van rekening neem! Ik hoop dat u inziet dat de LWL de enige partij is die zich inzet voor de kleine man! Ook buiten de verkiezingen zijn wij de enige partij die garant staat voor hulp aan de gewone man en kansarmen in de samenleving, ook als er geen verkiezingen zijn. Help ons Uzelf te helpen en meld U aan voor een steunverklaring!!"

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Willem belooft toch al wel een maand of 3, 10 euro voor elke steunverklaring. Zie de nieuwswaarde dus niet. Het zou wel mooi zijn als hij het haalt, omdat hij er echt voor gaat om in de raad te komen. Daar 1x komen is een tweede natuurlijk.

  Dus succes Willem.  ⚠️ Meld

 2. Ik ga niet op hem stemmen, maar hij verdient het wel om mee te doen. Nog maar even aanzien. Anders moet ik hem er ook maar een bezorgen.


  ⚠️ Meld

 3. Dit is gewoon lachwekkend. Als je niet eens 30 steunverklaringen bij elkaar kunt krijgen en mensen met geld moet paaien, moet je gewoon de conclusie trekken dat je als politieke partij compleet overbodig bent. Echt een verspilling van inkt op de stembiljetten, los van de vraag of die Lucht sympathiek is en het wel of niet verdient.


  ⚠️ Meld

 4. Als je niet eens 30 steunverklaringen bij elkaar kunt krijgen en mensen met geld moet paaien, moet je gewoon de conclusie trekken dat je als politieke partij compleet overbodig bent.

  De spijker op zijn kop. Hoeveel stemmen zijn er wel niet nodig om een zetel te krijgen?


  ⚠️ Meld

 5. 300 om met voorkeurstemmen in de raad te komen, heb ik me laten wijs maken. Hetzelfde aantal heeft Willem dan dus nodig, toch? Het is ook absoluut mijn partij niet, maar Willem is erg sympatiek en dit is écht zijn levenswerk.


  ⚠️ Meld

 6. De heer Lucht is deze maandagmorgen door het buro Verkiezingen van de gemeente op de hoogte gesteld, dat het geven van 10 euro voor een stemverklaring wordt uitgelegd als ronselen.

  Hij zegt dat op het forum van zijn website:

  Hallo kameraden: even een heel belangrijke mededeling::
  Vanmorgen een telefoontje gehad van buro verkiezingen met de volgende mededeling: Het uitkeren van 10 euro per steunverklaring wordt gezien als het ronselen van steunverklaringen zoals in 2006 ook is gebeurd door de CD of CP-86. Hiermee willen wij absoluut niet mee vergeleken worden en als het niet anders kan, dan ben ik genoodzaakt de uitkeringen van 10 euro per steunverklaring in te trekken! Ik heb ze duidelijk gemaakt dat er van omkoping geen sprake is omdat onze mensen arm zijn en wij ze niet op kosten willen jagen inzake reiskosten lubeckplein meidoornlaan wilden wij ze per verklaring 10 euro geven!!
  Verder heeft het met omkoperij niets te maken echt niet!!
  Het is nooit in me opgekomen om een dergelijke manier van werken te bedrijven maar als er problemen komen, dan ben ik helaas genoodzaakt om de uitkeringen te staken. Nu vraagt U zich natuurlijk af: wat gebeurd er dan met de gereserveerde
  300 euro? welnu als het niet mag volgens de wet, en die wet respecteren wij, dan zal die 300 euro worden besteed aan een gezellige bijeenkomst in de weyenbelt in de vorm van een partijcongres!! Maar dan reken ik wel op een volle bak!!
  sorry jongens het is niet anders, ben er zelf wel ondersteboven van maar we kunnen niets riskeren om rechtzaken tegen ons te krijgen dus we zullen wel die uitkering moeten staken als het niet anders meer kan!
  Hopend op jullie aller begrip, ik kan ook niet anders!!
  willem lucht, lwl nederland.  ⚠️ Meld

 7. We hebben ooit de oranje partij gehad. Ze liepen ook hier in de stad. De leider was zo rijk dat hij geld uitdeelde. Iedereen die zijn naam op de lijst zette kreeg honderd gulden. Het liep als een tiet. Mensen die in de bijstand liepen hadden zo een ongeregistreerd extraatje. De honderste of duidendste die inschreef kreeg duizend gulden kijk das nog es leuk.


  ⚠️ Meld

 8. Om dat soort excessen te voorkomen,lijkt het mij dan ook een verstandig besluit om betalingen te verbieden.

  Er zijn genoeg gevallen bekend dat er vroeger bij stemlokalen menig robbertje werdt uitgevochten door omkoperij.


  ⚠️ Meld

 9. Lucht verdiend het zeker om eens zitting te nemen in de zwolse raad. zoals eerder gezegd is zijn partijprogramma twijfelachtig, maar grenzen aan de realitieit, neem bijvoorbeeld het prostitutieschandaal in de tbr klinieken.
  Zijn inzet is aan de naald en zijn vasthoudendheid bewonderenswaardig, hier kan de heersende kliek wellicht nog wat van opsteken. het is jammer dat hij kostant wordt afgezeken, ondanks hij het goed bedoeld.


  ⚠️ Meld

 10. Dat Willem onterecht steeds wordt afgezeken is ook deels aan hemzelf te wijten toch?
  Zolang je zelf de mogelijkheid geeft om dat te laten doen,geef je toch een vrijbrief aan zulke personen.En Willem is hier dikwijls door verschillende mensen voor gewaarschuwd.Als jij je inlaat met personen die smiddags verklaren naar Canada te vertrekken en s avonds dit terug draaien om te helpen zijn doelstelling te bereiken is er duidelijk iets mis.Ik gun het Willem van harte ,maar dan zal hij een andere koers moeten varen,anders ben ik bang dat het voor Willem een zware domper worden.


  ⚠️ Meld

 11. Lucht verdiend het zeker om eens zitting te nemen in de zwolse raad.

  Als inzet en vasthoudendheid een plekje in de raad zouden opleveren, zou de raadszaal te klein zijn voor de legio Zwolse burgers die daaraan voldoen.. Wat een flauwekul. Ik heb zelden zo’n politiek onbenul gezien als Willem Lucht. En dan kan de beste man nog zo sympathiek zijn (ik kan het weten, heb hem vele malen ontmoet), maar in de raad moet je verstand van zaken en politiek inzicht hebben. Daarbij is de draagkracht natuurlijk nihil als je moet leuren voor 30 steunverklaringen en als op de partijcongressen de kantinejuffrouw van de Weijenbelt de enige aanwezige is die niet tot het ‘bestuur’ behoort.


  ⚠️ Meld

 12. Ik moet het met Wilbert eens zijn,dit is toch geen politiek bedrijven.Laat Willem nou lekker een hond bijten en plezier hebben in wat hij nog voor de mensen zou kunnen doen.


  ⚠️ Meld

 13. aiai, 30 steunbetuigingen! Da’s een hele hoop zeg! Dat vraagt zeker om 30 uitroeptekens in zijn reactie op het lwl forum!!

  Maar goed, daar er niet geronseld mag worden is de Lucht-klucht dus bijna ten einde?

  Krijgt de LWL ook dit keer geen zetel, dan houdt de politieke carri?re voor de markante Berkummer op.  ⚠️ Meld

 14. Het idee dat 300 voorkeurstemmen genoeg is om in de raad te komen is uit de (willem) lucht gegrepen.
  Dit gaat alleen op als er al een zetel behaald is.
  Voor het behalen van 1 zetel heb je heel drastisch meer stemmen nodig.


  ⚠️ Meld

 15. Ikke ,daarom is het ook zo jammer dat dan die stemmen verloren ,of is dat niet zo..De eerste zetel moet je beduidend meer stemmen hebben dan drie honderd.laat er nou eens driehonderd op W stemmen ,hij krijgt vervolgens geen zetel wat gebeurd er dan met jou stem???


  ⚠️ Meld

 16. @ ikke, kijk idd ook vreemd tegen de maar 300 stemmen aan. Er was toen een discussie over de vraag of je als lijstduwer toch nog met voorkeurstemmen in de raad zou kunnen komen.
  Iemand die er toch wel veel ervaring mee heeft rekende me snel voor…300. Dit heeft dus nixxx met dé situatie van Willem te maken.
  Om gekozen te worden heb je met de kiesdrempel te maken. Die moet volgens mij eerst uitgerekend worden. Die is afhankelijk van het aantal uitgebrachte stemmen.


  ⚠️ Meld

 17. Bij de gemeenteraads verkiezing in 2006 zijn 52.042 stemmen uitgebracht.
  Met een opkomst van 59.7%.

  De LWL behaalde 326 stemmen wat 0,6% betekende en geen zetel opleverde.


  ⚠️ Meld

 18. Bij de berekening van de uitslag verdeelt het centraal stembureau de zetels over de lijsten. Daartoe wordt de kiesdeler berekend. Dat is het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen gedeeld door het aantal te verdelen zetels. Het aantal zetels dat direct aan de lijsten kan worden toegewezen is gelijk aan het aantal keren dat de kiesdeler in het stemmentotaal van de lijst past. Bij voorbeeld: Als er bijvoorbeeld 5000 stemmen zijn uitgebracht voor een gemeenteraad met 10 zetels, dan is de kiesdeler: 5000/10 = 500 stemmen. Je krijgt dus voor elke 500 stemmen een zetel. Partijen die de kiesdeler niet halen, krijgen geen zetel. De stemmen op zo’n partij worden via de restzetels verdeeld over de andere partijen. Enigszins gelijkgestemde partijen kunnen een lijstverbinding aangaan. Daardoor worden de reststemmen bij elkaar opgeteld en komen partijen eerder in aanmerking voor een restzetel. Een lijstverbinding is er alleen om te voorkomen dat politieke tegenstanders van de reststemmen zullen profiteren. Het zegt niets over eventuele samenwerking tussen de partijen als ze eenmaal in de Tweede Kamer zitten. Vooral de kleinere partijen maken nogal eens van de mogelijkheid tot lijstverbinding gebruik.

  De zetels
  De toekenning van de zogenoemde restzetels geschiedt bij de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden met negentien of meer leden volgens het systeem van de grootste gemiddelden. Hiervoor wordt berekend hoeveel stemmen per zetel op een bepaalde partij zijn uitgebracht, als aan die partij één zetel extra zou zijn toegewezen. De eerste restzetel wordt toegewezen aan de partij met het grootste aantal stemmen per zetel. Deze berekening wordt herhaald voor elke restzetel. Nadat de zetels zijn verdeeld over de lijsten wordt vastgesteld welke kandidaten zijn verkozen. Kandidaten op wie een aantal stemmen is uitgebracht dat tenminste 25 procent van de kiesdeler (de voorkeursdrempel) bedraagt, komen het eerst in aanmerking voor een zetel. Deze stemmen die op een kandidaat zijn uitgebracht worden voorkeurstemmen genoemd. Daarna volgt toekenning van de resterende zetels aan de kandidaten naar de volgorde van de lijst. In gemeenten waar de gemeenteraad minder dan negentien leden telt en bij de verkiezingen van de Eerste Kamer, heeft een kandidaat overigens een aantal stemmen gelijk aan 5 procent van de kiesdeler nodig om bij voorkeur te worden gekozen. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement bedraagt dit aantal 10 procent van de kiesdeler.  ⚠️ Meld

 19. Wat een meesterzet van deze bewierrookte leider, helaas door eea vaag verkiezingsbureau teniet gedaan.
  Neemt u anders eens kijkje op het lwl hotforum, hier gaat een wereld open voor de lezer. Een politieke splintergroepering waar Zwolle op kan bouwen!


  ⚠️ Meld

 20. Geachte lezers,

  De heer Lucht is capabel genoeg om in de raad te komen. Wellicht is het een idee om nummer 2 Joop Hosmar in de raad te zetten, dit vanwege zijn goede kijk op Zwolle.

  HG, AdG


  ⚠️ Meld

 21. Top. Ik zie ook dat Charlotte weer is teruggekeerd op het nest. Graag een nadere kennismaking met deze mevrouw. Top overigens van Weblog Zwolle dat deze aandacht besteedt aan deze markante Zwollenaar.


  ⚠️ Meld

 22. Reactie op enkele opmerkingen: Nee, ik ben nog nooit een eigen partij begonnen. Maar als ik dat wél deed en ik merkte dat zelfs het bijeenbrengen van 30 steunverklaringen nog loodzwaar is, zou ik dat als teken aan de wand zien en mijn initiatief staken.

  De kiesdrempel in Zwolle, op basis van de vorige raadsverkiezingen is ruim 1.330 stemmen. Die LWL krijgt nog geen procent van de stemmen. Ik kan het niet anders dan met Wilbert eens zijn: hoe sympathiek die man ook is, hij heeft geen kaas gegeten van politiek. Het is een (terecht) verontruste burger, maar daarmee nog niet een politicus waar Zwolle (of Nederland) iets aan heeft.


  ⚠️ Meld

 23. Hij kan volgens mij wel met geld omgaan. Ik vind het knap dat hij van zijn vakantiegeld nog zeker 300 euro over heeft om dat uit te keren aan degene die een steunverklaring tekent. Wat dat betreft, is de post financiën wel aan hem toevertrouwd.


  ⚠️ Meld

 24. Wil niet vervelend of neerbuigend doen ten aanzien van Willem. Maar niemand kan toch ontkennen dat het nu niet echt sterk overkomt,als hij aan een forum bezoeker moet vragen wat minaretten zijn,heeft er nog nooit van gehoord, en de vraag of dit met drugs te maken heeft.


  ⚠️ Meld

 25. Hallo weblogzwolle vrienden!!
  Vanuit een bar koud bruinisse willen wij jullie allemaal een gezegend en fijn kerstfeest toewensen en dat we de moed op kunnen brengen om onze medemens niet te vergeten die alleen is, pas weduwnaar/weduwe is geworden of al die mensen in ouden van dagen huizen die vaak alleen zitten en eenzaam zijn, de zieke mensen in de ziekenhuizen/verpleeghuizen ect ect laten we deze mensen in de kou of kijken we er naar om???
  Ik wens een ieder die nu alleen zit veel kracht toe om deze kerstdagen door te brengen en Gods zegen toe!
  wij denken aan alle mensen die in het nauw zitten en wensen hen veel sterkte toe en we mogen de hoop uitspreken dat wij in 2010 in de gemeenteraad mogen plaatsnemen. hoe er ook over mij gedacht en geschreven wordt:: Het komt uit een goed hart!!!
  een gezegend kerstfeest voor u allen en een gezond nieuwjaar met voorspoed en geluk voor ons allemaal!!
  willem lucht, lwl nederland.


  ⚠️ Meld

 26. H? Willem, jij en je vrouw ook de beste wensen voor 2010 & Gezellige Kerstdagen. Geniet samen van de vakantie in Zeeland. Tjonge, die zee is toch wel geweldig. Heb de afgelopen dagen wat foto’s gezien van de zee in de buurt van Zandvoort. Op Volkskrant-blogs. Da’s één van de weinige dingen die we hier missen.


  ⚠️ Meld

 27. Verkeerde streepje, had ik er beter geen één op kunnen zetten. Nou ja, het doet niet af aan de oprechtheid van de reactie op de oprechte post van 11:13.


  ⚠️ Meld

 28. Ha die Willem, dat was een hele mooie warme kersttoespraak. Ik wens vanaf deze plek jullie ook een hele fijne feestdagen toe en een heel gelukkig 2010. Tot ziens vriend.


  ⚠️ Meld

 29. En warmte, hoop dat die verwarming in Zeeland het even goed doet als in Berkum. Toch Willem, zaken als warmte, prettige feestdagen, gelukkig nieuwjaar met veel heil en zegen…..wens je toch iedereen?
  Niemand uitgezonderd?


  ⚠️ Meld

 30. nee, wij zonderen niemand uit! Immers heeft iedereen het recht op een vrije meningsuiting en mag men zeggen van mij wat men wil, alleen ben ik geen politiek stuk onbenul dit vind ik nogal kwetsend overkomen. als ik zo’n onbenul ben waarom haalde ik dan de landelijke pers met het SOR project, en heeft man bijt hond me de kans gegeven alle lijsttrekkers te interviewen?? Dan moet je toch wel iets van politiek weten toch??? Maar zoals gezegd bij onze kerst en nieuwjaarswens slaan we niemand over, zelfs onze ergste tegenstanders niet!! Immers heeft iedereen een eigen mening en mag die uitten zolang het binnen de grenzen van fatsoen zal blijven zullen we maar zeggen: Gelukkig 2010 voor alle mensen die hier komen alsmede ook de webmasters van weblog zwolle!! Jullie doen heel goed werk, mijn complimenten voor jullie inzet!! mvg willem lucht lwl


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.