Vooruit kijken bij Voorsterpoort als toplocatie

Zwolle – Nadat op 26 oktober in de informatieronde van het Raadsplein over de ontwikkeling van Voorsterpoort vele vragen waren gesteld en inmiddels zijn beantwoord, was er maandagavond de mogelijkheid  voor de politieke fracties om hun mening te geven. Men was het er over eens dat Voorsterpoort gezien de ligging een toplocatie blijft. Tot nu toe is helaas die potentie niet waar gemaakt.

voorsterpoort_4.jpg

Alle woordvoerders spraken hun zorg uit over de ontstane situatie. Het in de gevoeligheidsanalyse genoemde risico van 13 tot 26 miljoen euro stemde niemand tot vreugde. De vraag was, hoe heeft het zo kunnen komen? Met name het CDA was van mening dat er tijd genomen moet worden om een onderzoek in te stellen. Naast de rapporten die er nu zijn gemaakt is een onafhankelijk onderzoek door de raad gewenst, omdat vele vragen nog steeds niet zijn beantwoord. Het  is goed om lessen te leren van het verleden, om niet opnieuw dezelfde fouten te maken. Andere fracties vonden dat het niet nodig is om langer stil te staan bij het verleden. We moeten vooral vooruit kijken en met elkaar oplossingen bedenken. De raad doet richtinggevende uitspraken en het college formuleert de bijsturingmogelijkheden. Als oplossingsrichtingen werden genoemd fasering, stedelijk programmeren, regionale afstemming en betere samenwerking met marktpartijen.

Het door de gemeente realiseren van een hoogwaardige parkeervoorziening werd ook als kans gezien om ontwikkelingen op gang te brengen. Ook het gebied rond de toekomstige tramhalte heeft volgens meerder fracties veel  potentie. De PvdA formuleerde hun oplossingsrichting in een zevental punten.

Wethouder Knol gaf aan dat hij blij is met de genoemde oplossingsrichtingen. Hij zal op basis hiervan bijsturingmogelijkheden op een rijtje gaan zetten en verwerken in een beslisnota. Voor de verkiezingen zal de raad hier dan nog een besluit over kunnen nemen. Vervolgens zullen deze mogelijkheden concreet moeten worden uitgewerkt. Uit de tweede ronde bleek dat de raad zich kon vinden in dit voorstel. Wat betreft de noodzaak voor een nader onderzoek door de raad, gaf een meerderheid aan hier geen voorstander van te zijn.

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Dubai aan de IJsel
  Lange tijd hebben de hoge heren van het dorp, onder bezielende leiding van projectontwikkelaars, gedacht dat de bomen tot in de hemel groeiden.
  Ik hoor burgemeester Meijer tijdens de nieuwjaarsreceptie nog uitbundig roepen: Hij komt, Hij komt. Maar helaas hij komt voorlopig niet. Ik bedoel Ikea.
  Ook naar de nieuwe winkelboulevard, zo lang als de Diezerstraat en de Melkmarkt bij elkaar, keek menig projectontwikkelaar gulzig naar uit
  En zij maakten de hoge heren van het dorp ontzettend blij hun naam zou in graniet gebeiteld worden. Zwolle zou opstomen in de vaart der volkeren.
  Maar helaas de projectontwikkelaars met in hun kielzog de grootwinkelbedrijven vertrokken met de noorderzon en lieten het verlies bij de burgers van Zwolle liggen.
  Geen van de hoge heren voelde zich geroepen om de conclusie te trekken van zijn falen en schoof de schuld naar diverse andere zaken waar hij geen invloed op had.
  En zo is Jan de Burger weer de klos. Zoals altijd.  Maak melding

 2. Dit soort projecten zijn een prima plan, alleen zullen ze verouderde kantoorruimtes moeten schrappen ipv alleen nieuwe te creeren. De oude, dan vrijgekomen ruimtes kunnen dan bebouwd worden door de woningbouwcorp. zodat de wachtlijst voor huurwoningen ook eens beperkt zal worden.  Maak melding

 3. de toren van abn-amro staat daar ook fier overeind op de foto terwijl de zaken gered moeten worden met ons belastinggeld .Daar trekt Bos miljarden voor uit en Zalm steekt daar de nodige bonussen van in de zak.En de burger maar inleveren voor die potverteerders.  Maak melding

 4. En toen waren al die voorstanders van die afgrijselijke gebouwen ineens muisstil. (want zonder die hoogbouw zou Zwolle als stad toch niet serieus genomen kunnen worden… toch???)

  WANBELEID! Geen ander woord kan ik verzinnen. Grote leegstand in kantoorpanden en aan de andere kant een woningtekort. (met name woningen voor mensen met een kleine beurs.)

  Smijt er nog maar een paar miljoen tegenaan en verbouw die ellende maar tot wooneenheden…


  Maak melding

 5. geloofwaardig is nog niet waar
  Op zich wel geinig gevonden, die illusie van snelheid, door de onscherpte van de autootjes op de voorgrond. Ik krijg spontaan het idee dat ik al jaren stil sta !!


  Maak melding

 6. Voor de goede orde, de ABN-AMRO heeft dat gebouw niet laten bouwen. Zij huren het van de projectontwikkelaar. Maar wat erger is, is dat de gemeente dat huren voor de eerste jaren met miljoenen gesubsidieerd heeft.


  Maak melding

 7. hoge heren, bonussen, graaien, wanbeleid….
  grote woorden hoor. wel eens stil gestaan bij de baten die de verkoop van grond oplevert? wel eens stilgestaan bij de mensen die hun baan waren kwijtgeraakt als ABN zijn spullen had gepakt en naar Amsterdam was verhuisd? Wel eens gedacht aan de werkgelegenheid die (alleen de bouw al) Electrabel oplevert voor de regio?
  Echt niet alleen maar negativiteit hoor. En ja, het zit nu (fors) tegen. Maar zo’n gebied ontwikkel je niet in 1 of 2 jaar. Maar een verhaal als dit heeft altijd twee kanten.


  Maak melding

 8. hoge heren, bonussen, graaien, wanbeleid….
  grote woorden hoor. wel eens stil gestaan bij de baten die de verkoop van grond oplevert? wel eens stilgestaan bij de mensen die hun baan waren kwijtgeraakt als ABN zijn spullen had gepakt en naar Amsterdam was verhuisd? Wel eens gedacht aan de werkgelegenheid die (alleen de bouw al) Electrabel oplevert voor de regio?
  Echt niet alleen maar negativiteit hoor. En ja, het zit nu (fors) tegen. Maar zo’n gebied ontwikkel je niet in 1 of 2 jaar. Maar een verhaal als dit heeft altijd twee kanten.
  Door dennis, op 1 december 2009 om 20:09

  @dennis, je hebt helemaal gelijk.

  @ydick, mooi zo, heel goed dat het gesubsidieerd is! Beter dan werkloosheid of niet dan.  Maak melding

 9. Voor diegenen die het nog steeds niet begrepen hebben.
  Er werd op Voorsterpoort niet alleen kantoorgebouwen geplant zoals die van de Amro en Electrabel maar vooral aan de oostkant van het oude Retam terrein tot en met de nieuw te bouwen meubelboulevard een detailhandelswand (etalages) van 600 stekkende meter met daarin hoofdzakkelijk grootschalige detailhandels zaken.
  Als dat er zou komen betekend dit de doodsteek voor het oude centrum van Zwolle en de winkelcentra in de wijken.
  Wiens belang wordt met deze ontwikkeling gediend ?  Maak melding

 10. @Edwin

  De baten van de verkoop van de grond gaan waarschijnlijk zo’n 20 miljoen bedragen (negatief dan). Die hadden beter besteed kunnen worden. Er is niets mis met het herontwikkelen van de Voorsterpoort. Maar hier zijn grove blunders gemaakt door de heren plannenmakers onder verantwoordelijkheid van het College. Het zou de heren sieren deze verantwoordelijk te aanvaarden en niet de oorzaak bij derden danwel externe omstandigheden te leggen. Het is niet uit te leggen waarom nog geen twee jaar na de ontwikkelingsvisie blijkt dat deze volkomen op drijfzand was gebaseerd, daar doet de financiele crisis niets aan af, want het blijkt dat de beoogde marktpartijen helemaal niet zaten te wachten op een ontwikkeling zoals die op de Voorsterpoort was “voorzien”.


  Maak melding

 11. @Dennis… dat soort praatjes worden altijd gebruikt om het verkwisten van gemeenschapsgeld te vergoeilijken. Alsof die bannen niet op een andere manier hadden kunnen worden gecreëerd met zoveel geld… Nee de ABN draagt lekker bij aan de welvaart, die zijn toch echt staats eigendom geworden door hun eigen hebzucht/expansie drang…


  Maak melding

 12. @Corner
  Inderdaad ABN is staatseigendom geworden. Het zal mij niets verbazen dat dat de staatskas straks aardig wat gaat opleveren bij verkoop.
  Maar goed, nu zijn het de banken, daarvoor was het paars2, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bestuurders doen het nooit goed genoeg.
  (en nee, ik zit niet in de politiek)


  Maak melding

 13. @Corner
  Wat is welvaart dan?
  Misschien moeten we af van het alsmaar willen groeien en groter worden. Oftewel tevreden zijn met wat je hebt.


  Maak melding

Reageer