Ode aan Ramses in Zwolle

Zwolle – In het afgelopen jaar heeft het OXO Kunstcollectief in het kader van hun ”Bouwsels in de Grenzeloze Vechtvallei’ diverse vormen van drijvende bedden gemaakt, zoals ”stieren” waarmee ze door het Bentheimer Woud trokken, (en vorige week door Zwolle), een ”veer” over de Vecht bij Schüttorf, en een ”vliegtuig” op de Berliner Platz in Bad Bentheim.

01-12-2009_oxo_vliegtuig_grotekerkplein_3.jpg

Dinsdag, ter afsluiting van de expositie over het project ‘Die Treibende Karawane” in het Stadhuis, knoopten de kunstenaars een laatste tijdelijk object in elkaar. OXO Kunstcollectief draagt deze gebeurtenis op aan Ramses Shaffy. In de nabijheid van het oudste Kerkhof van Zwolle ‘Het Grote Kerkplein’ voltrok zich het eerbetoon.. ”We hadden deze Happening al een maand geleden voorbereid met als onderwerp ”Het Vliegen”…toen mensen van het OXO Kunstcollectief deze morgen hoorden dat Ramses Shaffy ons was ontstegen… Ja, dan draag je ”Het Piepschuim-Vliegtuig” op aan hem die alles veranderde samen met Liesbeth List… Sammy loopt nu even gebogen…”

01-12-2009_oxo_vliegtuig_grotekerkplein_1.jpg

01-12-2009_oxo_vliegtuig_grotekerkplein_2.jpg

Link: www.drijvendekaravaan.magix.net

Artikel delen:
Reacties 20
 1. tsja, ik vind dit initiatief ook niet bijzonder. ik vraag mij dan ookaf of deze mensen ook gewoon werken door de en dit project zelf bekostigen.
  ik vind het geen serieus eerbetoon aan shaffy, als blijkt dat dit project sowieso een maand geleden van start was gegaan. een ding staat vast, shaffy zelf zou het zeker gewaardeerd hebben


  ⚠️ Meld

 2. laten we wel zijn, dit heeft totaal niets met kunst te maken. een fantasieloos project, wat mijn kleinzoon van 8 ook had kunnen verzinnen. daarom vraag ik mij ook af of deze lieden ook een normale baan hebben, of dat dit ook nog op de schouders van de belastingbetaler komt te rusten.


  ⚠️ Meld

 3. Heb me er niet in “verdiept” maar volgens mij is “kunst” niet altijd uit te leggen. Misschien weet het kunstzinnigste raadslid van Zwolle (Rana) wel een definitie?

  Volgens Wiki is het project geslaagd:

  Kunst – een definitie
  Mens prikkelen
  Kunst is dat wat gemaakt is met de vooropstaande bedoeling (één of meer van) de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen.

  Toelichting: De kwaliteit van een kunstwerk wordt beoordeeld aan de hand van de aard en mate van de prikkeling die het teweeg brengt. De sterkte van de prikkeling, de hoeveelheid mensen die er wordt geprikkeld, hoe goed die prikkeling wordt gewaardeerd, en hoeveel effect en invloed de prikkeling heeft of achteraf blijkt te hebben gehad draagt allemaal bij aan ‘de mate van kunst’. Tijdloze meesterwerken in de kunst voldoen aan dit alles in hoge mate.

  Iets wordt níet beschouwd als kunst als het slechts de zintuigen of slechts de geest prikkelt, of primair een ander doel heeft dan dat. Voorbeelden; puur een mooie afbeelding van een waterval is decoratie, of soms ook kitsch. Het prikkelt alleen de ogen, maar niet de geest. Is de waterval echter op een bijzondere manier in beeld gebracht, of in een originele context, zodat de geest ook wordt geprikkeld, dan wordt het gezien als kunst. Een gezellig achtergronddeuntje (muzak) is geen kunst maar een emotioneel meeslepend muziekstuk wel.

  Een Hollywood-kassucces wordt wel eens gezien als kunst. Deze prikkelt de zintuigen en de geest van heel veel mensen. Maar als de prikkeling niet lang blijft hangen en verder geen invloeden uitoefent in de filmwereld maar snel weer wordt vergeten, is het geen ‘hoogstaande’ kunst. Sommige kleine films echter trekken misschien minder publiek maar oefenen grote invloed uit op het publiek en/of de (kunst-)filmwereld en worden daardoor meer als kunst gezien.

  Een architectonisch bouwwerk zoals een brug kan ook kunstzinnige aspecten bevatten, en zelfs als kunstwerk worden beoordeeld. Maar omdat een brug primair een ander doel heeft dan dat, wordt het over het algemeen niet beschouwd als ‘Kunst’.

  Nixxx mis mee trouwens: prikkelen.


  ⚠️ Meld

 4. pas nou dit intrigerende stukje eens toe op het artikel. No-match zou ik zo zeggen, geeft niet. de ene kunstenaar is de ander niet, maar ik zou hiermee ons stadsgezicht niet mee willen bevuilen.


  ⚠️ Meld

 5. Kunst komt van kunnen, kunstig. Iets bijzonders kunnen creeren. Als de definitie gebaseerd is op de mate van prikkelen van meerdere zintuigen, is een stinkende drol voor je voordeur ook kunst.


  ⚠️ Meld

 6. Een gevalletje van kijk mij eens kunstzinnig zijn. Ik vind het behoorlijk kinderlijk, ook kwa bouwwerk. Het onderwerp Ramses is kul natuurlijk. Ik mag hopen dat deze gasten geen subsidie (gaan) ontvangen.


  ⚠️ Meld

Reageer