Bouw Rechtbank Zwolle start begin 2010

Zwolle – De Rijksgebouwendienst maakt bekend dat Bouwcombinatie Dura Vermeer / Trebbe Bouw v.o.f. I.O. is geselecteerd voor de nieuwbouw en renovatie van Rechtbank Zwolle. Begin 2010 wordt gestart met de voorbereiding van de nieuwbouwwerkzaamheden. De nieuwbouw is naar verwachting eind 2012 gereed. Vanaf 2013 ondergaat het aangrenzende huidige gebouw een grondige renovatie van ongeveer een jaar.

 rechtbank_4.jpg
‘Hootsmans Architectuurbouw’

Het ontwerp van het nieuwe gerechtsgebouw is van architect Rob Hootsmans. Bij dit ontwerp zijn gebruikers, omwonenden en belangengroeperingen intensief betrokken. De nieuwbouw voor het gerechtsgebouw komt direct naast het huidige gerechtsgebouw. In tegenstelling tot het gesloten karakter van de huidige rechtbank krijgt de nieuwbouw een transparant uiterlijk. De gevel van de nieuwbouw heeft een licht gekartelde vorm waarbij de afmetingen teruggrijpen naar de natuursteengevel van het bestaande gebouw. In het ontwerp staat de omgeving centraal; verschillende vlakken en hoogtes van de gevel worden bepaald door de omliggende bebouwing. Hierdoor vormt de nieuwbouw een vanzelfsprekend onderdeel van de huidige bebouwing. Onder de uitbreiding komt een tweelaagse parkeer­garage en fietsenstalling bestemd voor medewerkers van Rechtbank Zwolle.

Het huidige gebouw van archi­tect Jo Kruger stamt uit 1977 en kan het grote aantal medewerkers en werkzaam­heden niet meer huisvesten. Vanaf 1996 zijn de gemeente Zwolle, rechtbank en Rijksgebouwendienst met elkaar in overleg over een nieuw gebouw. Eerdere ontwerpen kwamen echter niet verder dan de tekentafel omdat de recht­bank te massaal en te hoog werd geschetst. De nieuwe rechtbank wordt circa 26.500 m2 groot, waarvan 16.500 m2 nieuwbouw en maximaal 25 meter hoog. Daarmee kan het gerechtsgebouw ruimte bieden aan ongeveer 500 medewerkers op één centrale locatie.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer