Vuurwerklessen op scholen

Zwolle – Het einde van het jaar is alweer in zicht. De tijd van vuurwerk afsteken breekt weer aan. Wanneer jongeren te vroeg vuurwerk afsteken, teveel of illegaal vuurwerk in het bezit hebben of overlast en vernielingen veroorzaken, kunnen zij worden aangehouden door de politie. Deze verwijst de jongeren door naar HALT voor een alternatieve straf.

Jongeren die bij HALT terecht komen krijgen de mogelijkheid om recht te zetten wat zij fout deden, zonder dat zij hierbij in aanraking komen met Justitie. Hiertoe voeren zij een leer- en/of werkstraf uit, bieden excuses aan en vergoeden de schade aan de benadeelde. Dat zijn de bekende Halt-afdoeningen. Naast de Halt-afdoeningen is de tweede belangrijke taak het verzorgen van preventieactiviteiten. Deze preventieactiviteiten verzorgt Halt IJsselland in opdracht van de aangesloten gemeenten.  

Zo wordt er in de periode tussen Sinterklaas en Kerst 2009 door Halt vuurwerkvoorlichting gegeven op een kleine driehonderd basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs. Die lessen worden zoals ieder jaar verzorgd door studenten, die getraind zijn en voorzien van lesmateriaal door de consulenten van Halt IJsselland. Het gaat om precies te zijn om 105 studenten waarvan 47 van de Gereformeerde Hogeschool en 58 van Hogeschool Windesheim. Zij verzorgen in totaal 639 lessen op 289 scholen in de regio IJsselland. De lessen worden geven in de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens de vuurwerklessen staan het veilig gebruik en de regels voor vuurwerk centraal.

Die voorlichting blijkt nog steeds nodig te zijn, want helaas brengt vuurwerk letsel en overlast met zich mee. Mochten jongeren te vroeg, of te veel of illegaal vuurwerk in hun bezit hebben en afsteken, belt u dan met de politie. Dat kan op 0900-8844 (lokaal tarief) bij geen spoed, wel politie, of 112. Houdt de politie de jongeren aan, dan worden ze voor dit delict doorverwezen naar HALT voor een alternatieve straf. Deze straf bestaat uit opruim- en schoonmaakwerkzaamheden.  

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Op zich ben ik ook wel voorstander van het direct aanspreken van jongeren die al vuurwerk afsteken. Echter, sommigen durven dat misschien niet. (En we kunnen helaas vaak genoeg in het nieuws lezen dat het lang niet altijd ten onrechte is kinderen niet op iets aan durven te spreken!)

  Aan de andere kant luisteren veel jongeren ook niet. Toen ik enkele weken geleden(!) enkele jochies nariep of dat nu echt moest toen ze vuurwerk afstaken werd ik simpelweg genegeerd. Tja… misschien moeten ze dan maar gewoon een boete krijgen als ze niet eens een gesprek aangaan!


  Maak melding

 2. dat snap ik, als ze negeren of niet luisteren willen dan maar voelen..
  dat zou dan een 2e stap zijn omdat je ze gewaarschuwd hebt.

  maar men is vroeger ook jong geweest toch? of waren we allemaal zo braaf dat we dat niet deden?


  Maak melding

 3. Iedereen heeft wel eens iets uitgevreten. Overigens was ik persoonlijk niet met vuurwerk aan het spelen. Ik heb er sowieso niet zo veel aan gevonden.

  Maar dat houdt niet in, dat ik vind dat niemand vuurwerk mag afsteken. Jongeren moeten echter wel een beetje weten waar ze mee bezig zijn. Op oudjaarsavond kun je je huisdieren een beetje in de gaten houden. Maar om nu vanaf half oktober (wat al zo onderhand het geval is!) al constant op je hoede te moeten zijn vind ik wel wat ver gaan!


  Maak melding

 4. Maar dat houdt niet in, dat ik vind dat niemand vuurwerk mag afsteken. Jongeren moeten echter wel een beetje weten waar ze mee bezig zijn. Op oudjaarsavond kun je je huisdieren een beetje in de gaten houden. Maar om nu vanaf half oktober (wat al zo onderhand het geval is!) al constant op je hoede te moeten zijn vind ik wel wat ver gaan!

  Klopt. Ik ben een beetje de vuurwerkafsteekgeneratie, maar ik begrijp dondersgoed de gevaren, en heb dus ook alle begrip voor de overheidsbepalingen wanneer je vuurwerk af mag steken. Vanaf de verkoop een keer, dus wanneer het nog nét niet mag, vuurwerk afsteken, vind ik iets waar je niet moeilijk over mag doen. Maar in oktober… Nee, dat gaat (zelfs ;)) mij te ver.


  Maak melding

 5. Heb de lessen de laatste jaren meerdere keren bijgewoond, maar hier ga je ‘de oorlog’ niet mee winnen. Een oubollige video en droog wijzen op de gevaren zet geen zoden aan de dijk. Als je echt wat wil bereiken moet mijns insziens slachtoffers voor de klas zetten. De weggeslagen duim van een (inmiddels oud)leerling heeft duizend keer meer indruk gemaakt op de andere leerlingen dan al die lesjes bij elkaar.


  Maak melding

 6. Bij ons in de wijk is het inmiddels al heel gewoon om het ganse jaar door knalvuurwerk af te steken, het lijkt wel of het voor ‘speciale gelegenheden’ bewaard wordt…
  Ik heb nooit gehouden van knalvuurwerk en zal dat ook nooit doen en ik zal ook nooit begrijpen wat iemand nou zo vreselijk leuk vindt aan al dat geknal.
  Ik heb echter ook niet het idee dat de politie zo heel erg actief surveilleert op vuurwerk in onze wijk…
  Vorig jaar meegemaakt dat er een surveillancewagen naar de verkeerde school reed en de vogels al lang en breed gevlogen waren toen ze eenmaal wel de goede school te pakken hadden…


  Maak melding

Reageer