Presentatie rapport Expeditie Ecodrome 1997 – 2012

Zwolle – In het stadhuis van Zwolle is donderdagmorgen het eerste exemplaar van het rapport `Expeditie Ecodrome 1997-2012 gepresenteerd. Het is een rapport over de missie, evaluatie en toekomstvisie` van het ecopark.

03-2-12-2009_expeditie_ecodrome_2.jpg

“Expeditie Ecodrome” is een ‘scienececenter’ met als thema ‘ecologie en avontuur’. Op begrijpelijke en attractieve wijze wordt aan bezoekers het verhaal van het leven op aarde verteld. Met circa 100.000 bezoekers is ‘Expeditie Ecodrome’ de grootste publiekstrekker van Zwolle en één van de grootste attracties van Overijssel. Uniek aan Ecodrome is de driedubbele functie: recreatieve trekker, natuurmuseum en MEC (sinds 1997 vervangt Ecodrome het West-Overijsselse Natuurhistorisch Museum en het op milieueducatie centrum ‘Nooterhof’). Ecodrome is een succes, maar dat vormt geen garantie voor de toekomst. In opdracht van de stichting NAMEZ stelde ZKA concultans daarom een toekomstvisie op voor Ecodrome, om ook na 2012 sterk in de recreatieve en milieueducatieve markt te blijven staan. Sterktes en zwaktes, kansen en bedreigingen worden geïdentificeerd en conceptuele en organisatorische verbeteringsvoorstellen worden door ZKA gepresenteerd.

03-2-12-2009_expeditie_ecodrome_1.jpg

Beleving. Dit is de term die centraal staat voor Expeditie Ecodrome Zwolle. De beleving van een expeditie vol verrassingen en avontuur.

Expeditie Ecodrome Zwolle is een themapark waarbij de bezoeker op expeditie gaat door onbekende gebieden, een tijdreis maakt en waarbij hij de meest uiteenlopende ontdekkingen doet. Deze opsomming geeft aan dat de bezoeker een breed scala aan activiteiten voorgeschoteld krijgt, maar wel met een duidelijk positionering. Expeditie Ecodrome Zwolle is een uniek natuurhistorisch themapark waarbij men op een avontuurlijke manier de natuur van oeroude tijden tot nu kan ontdekken. Er zijn zowel binnen- als buitenattracties voor jong en oud en er worden rondleidingen, roofvogelpresentaties en voederdemonstraties gegeven. Maar Expeditie Ecodrome is niet alleen kijken er is ook van alles te doen en te beleven.

Expeditie Ecodrome Zwolle laat bezoekers in de huid kruipen van een avontuurlijke ontdekkingsreiziger om zo meer te weten te komen over de natuur en de geschiedenis van de aarde. De ‘ontdekkingsreizigers’ bezoeken onder meer Expeditie IJstijd, de Jungle Expeditie, Expeditie Tijdreis en de Moerasexpeditie. In het hoogseizoen vinden in het park spectaculaire roofvogelshows plaats. Expeditie Ecodrome Zwolle is onderdeel van Libéma.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. ik ben heel vaak langs een vrijwel leeg parkeerterrein gereden/gelopen. 100000 bezoekers betekent 350 bezoekers elke (geopende) dag, dus zeker pakweg 100 auto’s. Ik geloof er geen bal van! Zelfs op zondag in het hoogseizoen is het er vrijwel leeg.


  Maak melding

 2. Gek genoeg heb ik nog nooit het idee gehad dat het Ecodrome een succes is. Bovendien vraag ik me ook af hoeveel subsidie er naar dit project gaat, want ik betwijfel of je kan spreken van goede resultaten als je gemiddeld 350 bezoekers per dag haalt. Veel daarvan zullen waarschijnlijk scholen zijn, hoeveel echte bezoekers blijven er dan nog over?


  Maak melding

 3. Ik denk ook dat educatie de hoofdmoot is bij het ecodrome, ht ecodrome krijgt subsidie van de gemeente. De scholen krijgen geld om iets aan natuur educatie te doen, en dat zijn volgens mij de pijlers van het ecodrome.
  Maar misscien kan Dhr. John van Boven ons hierop antwoord geven. Dat doen wij ook als hij bijv. vraagt waarom we geen discussie houden over een onderwerp waarvan hij denkt dat het te positief is.

  Dus Dhr. van Boven graag uw toelichting of is dit te negatief of te kritisch.


  Maak melding

 4. Ik denk dat blup en Peter gelijk hebben. Het is niet te zien of te merken dat het Ecodrome een populair attractiepark is. Het is er altijd rustig als je er langs rijdt. Ik weet dat het Ecodrome, als commerciele partij, veel subsidie heeft gekregen. Het expeditie-verhaal heeft iets meer zoden aan de dijk gezet, maar niet spectaculair naar mijn oordeel. Het is meer attractie geworden. Nu willen ze kennelijk verder en volgt er een charme-offensief.


  Maak melding

 5. Sluiten die handel, liefst per 1 januari.
  350 bezoekers per dag??????????????
  Dat zullen dan wel personen zijn met een museumjaarkaart, want dan kun je ook nog gratis naar binnen.
  Wat een gigantische geldverspilling.


  Maak melding

 6. Ik zie de laatste jaren het product van Ecodrome zienderogen verbeteren. Jammer dat de “kritische” passant daar geen oog voor heeft en alleen maar beoordeeld op de buitenkant, maar geen oog heeft voor de inhoud. De grootste toeloop vindt natuurlijk plaats in de weekeinden en de (zomer)vakantieperiode. Het zou jammer zijn dat de stemmingmakerij van een aantal betweters het einde zou betekenen van dit prachtige educatieve park, waar mijn kinderen veel voetstappen hebben staan en wij het elke keer weer met veel plezier bezoeken.


  Maak melding

Reageer