Kerst zonder Kerstpot?

Zwolle – Dat is niet voor te stellen! De traditionele Kerstpot van het Leger des Heils. Statig en versierd met dennegroen, neemt hij met volle teugen het licht van de feestelijk versierde etalages en de schriele blikken van vele shoppers in zich op! Jaar in, jaar uit! De driepoot met de rode pot.

kerstpot_2009_9663_470.jpg

De geur van speculaas en chocolademelk is nog niet opgetrokken of de eerste tekenen van Kerst zijn al weer duidelijk in het straatbeeld zichtbaar. In de aankomende weken zal het gevoel van Kerst steeds verder uitgedragen worden. Als dit niet door ondernemers, etalages en straatversieringen wordt gepushed, dan zijn het wel de Kerstfreaks met hun versierde woningen en bijpassende tuinen. Waar het voor de één een feest is, is het voor de ander een worsteling deze maand door te komen. Voor deze laatste groep medemensen zet het Leger des Heils zich al meer dan 100 jaar, rond de Kerst, extra in. Zaterdagmiddag kon men in de winkelcentra van de AA-landen, het Centrum en het door een gure wind bevangen winkelcentrum Stadshagen, de traditionele kerstpotten weer zien snakken naar het broodnodige papiergeld en muntstukken. Een stilzwijgende herinnering aan onze plicht als medemens, zo wordt deze traditie bij het Leger ervaren.

kerstpot_2009_9644_470.jpg

kerstpot_2009_9618_470.jpg
Ook de Goede Sint wist de Kerstpot te vinden …

kerstpot_2009_9648_470.jpg

De Kerstpot en zijn "bewakers" horen erbij en zijn niet meer weg te denken in deze decembermaand. Wat is een Kersttijd zonder de Kerstpot van het Leger? Het heeft iets. Het geeft je een gevoel van warmte en genegenheid. In 1894 was het de officier van The Salvation Army, Captain Joseph McFee, die in San Fransisco de aanzet gaf tot het jaarlijks weerkerend onderdeel van de Kersttijd binnen het Leger. Geboren uit eigen initiatief, zette hij met veel succes een driepoot met pot op het meestbezochte punt in de stad. Zijn insteek was het ondersteunen van werkloze zeelui en havenarbeiders in een bijzonder zware tijd. Ieder mens zou moeten voelen dat december in alle opzichten een feestmaand en een mooie periode van het jaar is. Een periode waarin volop aan de ander wordt gedacht en dat kan geen kwaad in onze, egocentrische trekken vertonende, maatschappij.

kerstpot_2009_9667_470.jpg
De dikke sjaal kwam goed van pas in het gure Stadshagen …

De laatste jaren wordt het ene na het andere record gevestigd met de inkopen rond Sinterklaas en Kerst. Sta er niet van te kijken, als er, ondanks de recessie, ook dit jaar een omzetrecord in de nieuwsmedia de voorpagina’s haalt. Kerstpakketten en "dertiende maanden" worden bij grote regelmaat door bedrijven, als extra, bezorgd en overgemaakt. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Er is nog genoeg armoede, laat staan stille armoede in ons mooie kikkerlandje. Voor deze medemens die om welke reden dan ook, hier deel van uit moet maken, kunnen de dagen voor Kerst bijzonder donker zijn. Het Leger brengt vanaf 1894 ieder jaar weer, met als wapen de Kerstpot, enige verlichting en vreugde bij deze mensen. Zo ook dit jaar. De opbrengst van de Kerstpotten van 2009 zal in Zwolle namelijk buiten de organisatie van Kerstvieringen worden gebruikt voor het samenstellen van Kerst-/voedselpakketten voor de mens die het minder heeft dan u. Mocht u vandaag de Kerstpot gemist hebben, dan is dat geen probleem. Op de zaterdagen 12 en 19 december kunt u van 11.00 tot 16.00 uur een Kerstpot vinden in het overdekte winkelcentrum in de binnenstad tegenover V&D. Tevens zal op die dagen op dezelfde tijd de winkelcentra van de AA-landen en Stadshagen met een bezoek worden vereerd. Op vrijdagavond 18 december is in het winkelcentrum van Zwolle-Zuid een plaats gereserveerd. Denk er eens over na. De Kerstpot, is een traditie om even bij stil te blijven staan.

kerstpot_2009_9623_470.jpg
Artikel delen:

Reageer