Debat over gemeenschapskunst

Zwolle – Community Art, oftewel gemeenschapskunst: is het kunst, een holle politieke term of juist welzijnswerk? Deze vraag komt uitgebreid aan de orde tijdens het debat Community Art, een wankel evenwicht.

Het debat vindt plaats op 14 december, 16.00 tot 18.00 uur bij ArtEZ, Rhijnvis Feithlaan 50 in Zwolle. De entree is gratis. Aanmelden kan via artdebat@gmail.com. Debatleider Joop Mols, adviseur Edu-Art, laat het panel bestaande uit onder meer Sikko Cleveringa, cultuurmakelaar bij Kunstcircuit Deventer en oprichter Landelijk Platform Cultuuraanjagers en Hans van Lunteren, autonoom kunstenaar en docent de degens kruisen tijdens het debat.

Community ArtCommunity Art -of gemeenschapskunst- is een vorm van kunstbeoefening die plaatsvindt door samenwerking en interactie binnen een gemeenschap. Het gaat hierbij om gelijkwaardigheid en het idee dat iedereen creatief kan zijn. Een professionele kunstenaar of acteur ondersteunt het artistieke proces. Dit  proces en het product zijn vaak de inzet voor sociale veranderingen binnen de gemeenschap.

In Engelstalige landen is de term Community Arts al decennia ingeburgerd. De groeiende belangstelling in Nederland voor dit fenomeen sluit aan bij de politieke aandacht voor samenhang in de samenleving. Het begrip past in het rijtje van wijkgericht werken, sociale cohesie, cultuurparticipatie en sociale inclusie.

Dit debat wordt georganiseerd door studenten van de Masteropleiding Kunsteducatie van ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle in samenwerking met dAcapo Studium Generale van ArtEZ.

Artikel delen:

Reageer