Realisering Comfortroute Holtenbroek

Zwolle – De eerste Comfortroute van Zwolle werd maandagmorgen feestelijk geopend in Holtenbroek. Verkeerswethouder Janco Cnossen en Inge Mennenga, vertegenwoordiger van de Zwolse Gehandicaptenraad, openden de comfortroute bij het Wijkcentrum aan de Bachlaan.

De opening bestond uit het leggen van de eerste comfortroute-tegel. Een kleurrijke stoeptegel die de route markeert. Met een comfortroute wil de gemeente Zwolle een veilige én comfortabele looproute langs algemene voorzieningen in de wijk realiseren voor alle bewoners van Holtenbroek, jong en oud, validen en minder validen. De comfortroute voert langs de Havezate, Icare, huisartsenpraktijk, apotheek, stichting De Kern, Wanningflat, het winkelcentrum en wijkcentrum. Een Comfortroute moet worden afgestemd op de wensen van de uiteindelijke gebruiker. Om die reden is het belangrijk om te weten tegen welke knelpunten de gebruiker in de huidige situatie aan loopt. Door deze knelpunten samen in kaart te brengen, is de Comfortroute in Holtenbroek gerealiseerd.

De route is dus niet bedacht achter een bureau, maar juist door de mensen die er dagelijks gebruik van maken. In mei dit jaar werd een succesvolle schouw langs de route gehouden met verschillende instellingen, belangengroepen, verkeersontwerpers, wijkbewoners en wethouder Janco Cnossen.

Uitgangspunten voor een comfortroute zijn dat de routekeuze logisch is; het trottoir voor iedereen toegankelijk en veilig is; de route herkenbaar is, dus uniform ingericht; en dat de route uitnodigend is. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanleggen van op- en afritten in stoepranden voor mensen die minder goed ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel. Verder zijn er oversteekplekken op logischer en veiliger plekken, werd de verlichting verbeterd en zijn er gelijkmatige loopvlakken. De gemeente wil ook elders in de stad comfortroutes aanleggen voor voetgangers.

De gemeente zet wat betreft verkeersveiligheid in op fietsers en voetgangers, als kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor fietsers heeft Zwolle de afgelopen jaren de zogenoemde fietsstraten ontwikkeld. Tweewielers hebben daar het primaat boven automobilisten. Met de comfortroute verwacht de gemeente ook voetgangers meer gemak en veiligheid te kunnen bieden.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De route is dus niet bedacht achter een bureau, maar juist door de mensen die er dagelijks gebruik van maken.

    Jammer dat de mensen achter het bureau wel het fietsparkeren hebben bedacht in winkelcentrum Zuid..:):)


    Maak melding

Reageer