Tussen Kunst & Kitsch komt naar Zwolle

Zwolle – Op maandag 29 maart 2010 zullen er in Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt opnames worden gemaakt voor het AVRO programma Tussen Kunst & Kitsch.

De inmiddels overbekende experts van dit programma zullen die dag de door bezoekers meegebrachte objecten onder de loep leggen. Kaarten voor de opnames zijn verkrijgbaar via See Tickets, 0900-1353 of www.seetickets.nl.

Herman Gordijn, John Heartfield
In Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt is t/m 3 januari 2010 werk te zien van respectievelijk Herman Gordijn en John Heartfield. Herman Gordijn (Den Haag, 1932) is bij het grote publiek bekend vanwege zijn schilderijen van vrouwen, waarbij hij een voorkeur aan de dag legt voor markante modellen, die meestal niet beantwoorden aan het gangbare schoonheidsideaal. In de tentoonstelling Herman Gordijn-Binnenstebuiten zijn nu eens hoofdzakelijk schilderijen van mannen te zien. Recente werken met daarbij een prominente plaats voor een buitengewone samenwerking tussen de beeldend kunstenaar Herman Gordijn en de dichter Gerrit Komrij.

John Heartfield(1891-1968)-Fotografie als wapen geeft een overzicht van het oeuvre van de Berlijnse dadaïst, fotomonteur, politiek kunstenaar en antifascist John Heartfield. Voor het eerst sinds 1975 is zijn werk op deze schaal in Nederland te zien.

Jeroen Krabbé
Tot en met 14 maart 2010 is in Kasteel het Nijenhuis, de andere locatie van Museum de Fundatie, Unknown Horizons te zien, een presentatie van de nieuwste werken van kunstenaar, acteur en regisseur Jeroen Krabbé. Unknown Horizons toont de vruchten van reizen die Krabbé het afgelopen jaar maakte naar Transkei (Zuid Afrika), Argentinië, Réunion en Mauritius. Naast deze presentatie is t/m 24 januari in het Nijenhuis de tentoonstelling Franse landschapschilders uit de 19e eeuw en Meesters van de Haagse School te zien. 

Marte Röling
Vanaf 19 januari is in Museum de Fundatie-Paleis a/d Blijmarkt Marte Röling-Portretten van een Liefde te zien. Naast veel recent werk vormen 50 portretten van ruim twee bij twee meter van kunstenaar en psycholoog Henk Jurriaans het middelpunt van de tentoonstelling. Henk Jurriaans en Marte Röling waren 36 jaar samen toen Jurriaans in 2005 overleed. Marte Röling schilderde zijn portretten in de jaren daarna. Het is haar persoonlijke relaas van een grote liefde.

 

“Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.”

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Tussen 1984 en 1988 heeft de Duitse kunstenaar Thomas O. Muschner in Zwolle gewoond en gewerkt. Ik ben in het bezit van een aantal mooie werken van hem met Zwolse onderwerpen, maar weet heel weinig over hem. Wie kan mij meer informatie verschaffen over waar hij heeft gewoond, met wie hij omging, hoe hij in Zwolle is terechtgekomen en vandaar naar Amerika is verhuisd? Muschner is helaas in 2005 overleden.

    Overigens heeft hij zoveel Zwolse werken nagelaten dat er gemakkelijk een mooie expositie van te maken zou zijn.    Maak melding

Reageer