Eerste comfortroute in gebruik genomen

Zwolle – Vanochtend hebben wethouder Janco Cnossen en Inge Mennenga van de Gehandicaptenraad de eerste comfortroute van Zwolle geopend in Holtenbroek. Zij plaatsten officieel de eerste comfortroute-tegel die de route aanduidt. Wethouder Janco Cnossen: “Het is belangrijk dat ook voetgangers in Zwolle en mensen die minder goed ter been zijn veilig en comfortabel hun weg kunnen vinden. Deze comfortroute draagt daaraan bij.”

 cid__2__4ebbfc16dfddbf8d8f9e8a93df9386zwolle.jpg

De comfortroute is een veilige én comfortabele looproute langs algemene voorzieningen in de wijk realiseren voor alle bewoners van Holtenbroek, jong en oud, validen en minder validen. De comfortroute voert langs de Havezate, Icare, huisartsenpraktijk, apotheek, stichting De Kern, Wanningflat, het winkelcentrum en wijkcentrum. Een comfortroute moet worden afgestemd op de wensen van de uiteindelijke gebruiker. Om die reden is het belangrijk om te weten tegen welke knelpunten gebruikers aanlopen. Door deze knelpunten samen in kaart te brengen en aan te pakken, is de comfortroute in Holtenbroek gerealiseerd.  

cid__3__4ebbfc16dfddbf8d8f9e8a93df9386zwolle.jpg

Een comfortroute moet onder andere een vrije doorgang, hellingsvlakken, voldoende oversteeklocaties en geleidelijnen hebben. Dat is nog maar een greep uit de ontwerpeisen om de toegankelijkheid van een looproute te verbeteren, ook voor mensen met lichamelijke en visuele beperkingen. De veiligheid van de comfortroute-gebruikers wordt vergroot door bijvoorbeeld aanpassingen te doen bij gevaarlijke oversteekplaatsen. Ook de aanleg van extra verlichtingen langs de comfortroute draagt bij aan de sociale veiligheid.

Er is goed nagedacht over de materiaalkeuze en de breedte van het voetpad om de looproute comfortabel te maken. Een verharding van kinderkopjes kan vanuit esthetisch oogpunt de voorkeur hebben, maar is voor voetgangers en mensen in een rolstoel of scootmobiel niet comfortabel. Voor de breedte wordt onder andere gekeken naar het aantal gebruikers.  

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Geweldig.
  Hierbij wil ik de Gemeente feliciteren,en dank zeggen.
  Eindelijk een verbetering voor ons,mensen die slecht terbeen zijn en een scootmobiel hebben waarmee ze nog weg kunnen…

  Nu nog wat meer ruimte in de winkels,zodat ook wij beter met ,rollator-of scoot naar binnen kunnen…
  Zwolle Toppie!!!!!
  Ans heuvers.:D:D


  Maak melding

Reageer