“Stadshagen moet gespreid naar vaccinatie komen”

Zwolle  – GGD IJsselland begint maandag 14 december in Hardenberg met de tweede vaccinatieronde tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Woensdag 16 december wordt er weer geprikt in de IJsselhallen. Vrijdag sluit Kampen de rij. GGD IJssellland hoopt wederom op een goede opkomst. Na de eerste vaccinatieronde lag die op 70,3 procent. Voor die eerste ronde werden alle kinderen die geboren zijn na 23 november 2004 en vóór 23 mei 2009  opgeroepen voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Omdat het vaccin niet geregistreerd is voor baby’s van nul tot en met vijf maanden, zijn ook hun huisgenoten uitgenodigd voor een  vaccinatie ter bescherming van de baby.

prik_6.jpg

Op woensdag wordt in Zwolle mensen die woonachtig zijn op de postcodes 8043, 8044, 8045 gevraagd verspreid te komen. Het betreft de wijk Stadshagen. GGD IJsselland raadt mensen aan die vanaf de Middelweg vooraan wonen (scheidslijn Werkerlaan, Belvedereaan) om tussen 9.00 en 10.00 uur te komen. Bewoners die ‘achter’ die twee straten wonen, kunnen tussen 10.00 en 11.00 uur komen. Dit betreft een advies van GGD IJsselland en is bedoeld om eventuele wachtrijen te voorkomen. Tegelijkertijd adviseert de GGD iedereen om zich te houden aan het oproepschema.

GGD IJsselland hecht veel waarde aan het benadrukken van het halen van twee prikken. De tweede prik tegen Nieuwe Influenza A versterkt de werking van de eerste prik. Het is als het ware een extra boost tegen de griep. Na de tweede prik is er sprake van een langere bescherming, want na één prik is het niet zeker dat iemand het hele griepseizoen beschermd is. Na de tweede prik is degene het hele griepseizoen zo goed mogelijk beschermd tegen Nieuwe Influenza A.
Dat is belangrijk voor het geval er nog een griepgolf komt in januari of februari. Tot nu toe hebben de meeste mensen deze griep namelijk nog niet gehad.

Verder is de gevaccineerde breder beschermd. Na één prik is iemand alleen beschermd tegen de virusstam van Nieuwe Influenza A (H1N1). Na twee prikken is diegene ook goed beschermd tegen kleine veranderingen van het virus, oftewel mutaties.

Priklocaties

GGD IJsselland gaat wederom op dezelfde priklocaties vaccineren. Maandag 14 december is dat de Evenementenhal Hardenberg (Hardenberg en Ommen), dinsdag 15 december Sporthal Tijenraan Raalte (Raalte, Olst-Wijhe en Dalfsen), woensdag 16 december De IJsselhallen Zwolle (Zwolle, Hattem, Heerde), donderdag 17 december Theater De Meenthe Steenwijk (Steenwijkerland en Staphorst) en vrijdag 18 december Sporthal De Reeve Kampen (Kampen, Zwartewaterland).

GGD IJsselland heeft er voor gekozen om haar mensen op postcode uit te nodigen. Ook adviseert de Gezondheidsdienst om zoveel mogelijk samen te reizen naar de locatie, dan wel met de fiets of openbaar vervoer te komen, om een grote verkeersdrukte zoveel mogelijk te voorkomen.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Het maakt kortom geen barst uit wanneer je komt als je in Stadshagen woont, want niemand hoeft zich blijkbaar ergens aan te houden… Vreemd gebeuren dit. Als de GGD nou iedereen oproept gewoon op de aangegeven tijden te komen… Dan had je, als je de mensen er dan ook de eerste keer aan gehouden had en eventueel had laten wachten op de tijd dat ze mochten, een mooie spreiding. Maar probleem hierbij is dat de oproep een veel te groot ‘eigen keus’-gehalte had en dat daardoor heel Stadshagen op de begintijd aanwezig was en er een gigantische rij ontstond!


    Maak melding

  2. ik denk dat de animo voor de tweede prik minder dan de helft is van de opkomst bij de eerste prik. Zal dus wel meevallen allemaal.
    Volgend jaar prikken we Q-koorts??


    Maak melding

Reageer