Zwolle beleeft voorpremière film De Hel Van ’63

Zwolle – Bij restaurant Librije’s Zusje, De Proosdij en uiteindelijk bij Cinema De Kroon vond donderdagavond de voorpremière van de film De hel van ’63 plaats. Bij deze eerste voorstelling in Zwolle waren ook enkele acteurs en regisseur Steven de Jong aanwezig. Tijdens avond, georganiseerd door Lions Club Zwolle, werd 7.500 euro opgehaald voor het inloophuis voor kankerpatienten Intermezzo.

 10-12-2009_de_hel_van_63_1.jpg
De Kroon in winterse sferen gebracht… 

De film vertelt het verhaal over de meest barre ijswedstrijd van de Tocht der tochten. De Elfstedentocht van 1963. Met succes vonden opnamen plaats in een bitterkoud Lapland met metersdik ijs. De vijf Friese steden Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Sloten en Sneek veranderden in authentieke jaren ’60 locaties met bevroren grachten en pakken sneeuw.  Een record aantal figuranten heeft aan de film meegewerkt. Een ongekende hoeveelheid special effects maken De Hel Van ’63 tot een epische film van formaat. Vanaf 17 december 2009 is De Hel Van ’63 te zien in meer dan 100 bioscopen. In het jaar dat de Vereniging De Friesche Elf Steden haar 100-jarig bestaan viert is een mooiere ode aan de schaatssport  nauwelijks denkbaar.

10-12-2009_de_hel_van_63_2.jpg

10-12-2009_de_hel_van_63_reinier_paping_3.jpg
Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping ook aanwezig!

De voorpremière komt tot stand in nauwe samenwerking met de Lions Club Zwolle Hanzestad. Naast prominenten uit de regio zal de vertoning worden opgeluisterd door enkele hoofdrolspelers en regisseur Steven de Jong.       
 
De belangrijkste rollen worden vertolkt door Chris Zegers, Cas Jansen,  Chava voor in ’t Holt, Lourens van den Akker, Chantal Janzen, Willeke van Ammelrooy, Dirk Zeelenberg, Cees Geel, Lottie Hellingman, Peggy Vrijens, Pierre Bokma, Peter Tuinman en Rense Westra. Tevens kan men genieten van het acteerdebuut van de helden van toen: Reinier Paping, Jan Uitham, Jeen van den Berg
 
Ontbering, Wilskracht en Liefde
Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese  Elfstedencomité, onder druk van de media,  met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Jansen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in ’t Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
 
Elfstedentocht van18 januari 1963
De dag begint rampzalig. Het vriest ruim 18 graden maar door de sterke oostenwind is de gevoelstemperatuur nog vele malen kouder.  ’s Ochtends vroeg, in de duisternis, zijn de scheuren in het ijs nauwelijks te zien en vallen de eerste gewonden. De komst van koningin Juliana en prinses Beatrix maakt het staken van de tocht onmogelijk, ondanks het enorme aantal uitvallers. Slechts een op de honderd schaatsers behaalt de eindstreep. De grote winnaar wordt Reinier Paping. Met zijn overwinning schrijft hij schaatsgeschiedenis.  Van de 568 wedstrijdrijders weten er slechts 57 binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Door het ijskoude weer, de hevige sneeuwstormen en het slechte zicht zullen van de 9294 tourrijders slechts 69 deelnemers het felbegeerde Elfstedenkruisje in ontvangst nemen.
 
De makers
Regisseur / producent  Steven de Jong is actief als producent, regisseur, acteur en scenarioschrijver. Hij boekte successen met diverse films waaronder de Kameleon-films, die in 2003 en in 2005 de bestbezochte Nederlandse bioscoopfilms waren, De Scheepsjongens van Bontekoe, de films met Snuf de Hond in de hoofdrol en de voor twee Gouden Kalveren genomineerde film De Fûke. Maar ook was hij regisseur van o.a. het succesvolle Westenwind en van afleveringen van GTST, Onderweg naar Morgen en de advocatenserie Dankert & Dankert. Als acteur was hij o.a. te zien in diverse afleveringen van de TV-serie Spijkerhoek. Producent Klaas de Jong is al jarenlang werkzaam in de entertainmentbranche. Tal van projecten van grote artiesten heeft hij commercieel begeleid. Samen met Steven de Jong was hij producent van beide Kameleon-films en van de film De Scheepsjongens van Bontekoe.
Het scenario, dat mede is gebaseerd op de ervaringen van schaatscoach Henk Gemser, die in 1963 als een van de weinigen de tocht volbracht, is van Jean Ummels, Maarten Lebens en Steven de Jong.

Achter de camera staat François Perrier, bekend van o.a. Spion van Oranje, Simon, Flirt en de De Schippers van de Kameleon en in de US als steadicam operator van  The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor,  Outlander en The Covenant.  Co-producent: KRO Televisie.
 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Reinier Paping is geen Zwollenaar. Hij is geboren en getogen in Ommen. Na zijn overwinning in 1963 opende hij een sportwinkel in de Sassenstraat.


    Maak melding

  2. Reinier Paping; grootste Zwollenaar allertijden

    Denk dat je om dat te worden iets meer betekend moet hebben voor Zwolle, dit doen niets af aan zijn prestatie di top was, doe het hem niet na


    Maak melding

Reageer