Mieke Vahl exposeert in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – Van 13 december 2009 tot en met 6 februari 2010 is in het Stedelijk Museum Zwolle het werk van Mieke Vahl te zien. Velen uit de wereld van de keramiek zullen Mieke Vahl kennen als docente aan de lerarenopleiding, eerst in Amersfoort, later in Utrecht.

vahl.jpg

Omdat zij terughoudend was in het exposeren, bleef haar werk wat op de achtergrond. Met een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Zwolle en de publicatie in de Kwadrant Art-reeks van uitgeverij van Spijk komt daar verandering in. Mieke Vahl toont platen, kannen en vazen in flinke formaten. Verschillende mogelijkheden die de keramist heeft om te klei te vormen, zoals draaien, gieten, opbouwen uit plakken klei, komen daarbij aan de orde. Het gaat steeds om aardewerk voorzien van een dekkende glazuur en vervolgens betekend/beschilderd met een donkere opglazuur. Hoewel zij vroeger wel kleur gebruikte, is het recente werk voornamelijk sober zwart op wit.

De vormen zijn expressief en krachtig. De geometrische grondvormen, vierkant, driehoek en cirkel spelen steeds een rol. De beschildering is intiem van karakter. Simpele bijna archaïsche vormen van mens, vogel, huis en hond duiken op tussen abstracte lijnen, stippen, vierkanten en rondjes. Dit alles in de broze lijnen van haar persoonlijk handschrift. Vrijheid en ruimte, dat is waar haar werk in essentie over gaat.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer