De Librije laat ganzenlever op de kaart staan

Zwolle – Sterrenrestaurant De Librije in Zwolle houdt de foie gras gewoon op de kaart. Toprestaurant Oud Sluis in Sluis blijft dat ook doen. Vorige week was ophef over het op de kaart zetten van foie gras bij restaurants. De eenden- en ganzenlever zou niet diervriendelijk geproduceerd zijn, aldus een reportage van Radar en Wakker Dier. Een aantal hotelketens gaf na alle media-aandacht aan de foie gras van de kaart te schrappen.

Jonnie Boer: "Ze hebben het slim gespeeld", vertelt sterrenchef Jonnie Boer van De Librije aan Quote, verwijzend naar Wakker Dier en Radar. "Schiet mij maar in de kerstboom. Ik verafschuw alles wat met dierenmishandeling te maken heeft, een hond houden in een binnenstad gaat er bij mij al niet in. Nu zit Wakker Dier weer te janken over dat spul. De foie gras in De Librije heeft alleen de kwaliteit die ik wil hebben en wordt diervriendelijker geproduceerd dan menig kip of koe in Nederland."

Sergio Herman van Oud Sluis haalt, net zoals zijn Zwolse collega, zijn foie gras bij een klein boerderijtje in Hongarije. En dat blijft hij doen, zo laat zijn woordvoerder aan Quote weten. "Gasten vragen er wel vaak naar, dan wordt precies uitgelegd waar het gerecht vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Iedereen kan dan voor zichzelf beslissen of ze het willen bestellen."

Van der Valk
Eén van de hotelketens die de foie gras wel van de kaart haalde, was Van der Valk. Dit na eerder dit jaar te hebben aangegeven dat de hotels vrij zijn om een eigen menu samen te stellen.

"Het is onze filosofie dat foie gras niet in deze tijd past, daarom halen we het van de kaart", aldus een woordvoerder tegen Quote. "Het stond nog in één of twee restaurants op het menu."

Bron: horecaentree.nl

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Boer heeft groot gelijk. ik vraag me alleen af of het goochem is. tegenwoordig deinzen dierenactivisten nergens meer terug en heb je in het gunstigste geval allerlei kreten op de voorgevel geschilderd.


  Maak melding

 2. Als dhr. Boer zeker weet dat zijn Foie Gras op “relatief” diervriendelijke methode is geproduceerd kan ik hem geen ongelijk geven.


  Maak melding

 3. Ja, hoe weet je dat zeker?
  Geloof je de woorden van de ganzeboer?
  Ga je zelf kijken? En als dat zo is, dan zie je de uitwassen natuurlijk niet.
  Ik denk dat je dat alleen undercover aan het licht kunt doen komen.


  Maak melding

 4. ik ga er vanuit dat Jonnie weet waar hij over praat, van al zijn producten weet hij waar het weg komt en is direct betrokken bij de productie, je kan natuurlijk niets uitsluiten, en de groep van “wakker dier” mag dan ook wel de vogel liefhebbers bezitters van hamsters konijnen enz. aan de kaak stellen deze dieren hebben in hun kooi ook geen leven er is nog werk genoeg voor deze groep ik zou zeggen WERK ZE


  Maak melding

 5. Dat de mens vlees eet, dat is een gegeven. Van sommige vleesoorten en hun bereidingswijze weet men gewoon dat dit niet in de haak is. Foie gras is daar één van. Wat ik hier lees heeft geen klap met de zogenaamde dierenbescherming van Boer te maken, alleen met het geld verdienen. Zijn (veel te groot gegroeide) ego gaat boven het besef wat in de maatschappij speelt. Het dierenleed interesseert hem geen klap! Zo lang hij zijn drie sterren maar kan behouden en veel kan cashen. Bah!


  Maak melding

 6. Diervriendelijk? Hoe vriendelijk moeten we dan zijn volgens WAKKER DIER? Nog ff en de dieren moeten ook een soort van donorcodicil invullen zeker.


  Maak melding

 7. @koko.

  Als je weet hoe de doorsnee ganzenlever geproduceert wordt eet je het nooit weer lijkt mij.
  Eeb beetje respect voor alles wat leeft,groeid en bloeid kan geen kwaad.


  Maak melding

 8. ganzelever is niet te vreten. ik begrijp uberhaubt niet waarom dit als delicatesse wordt aangerekend, maar als je bekijkt hoe het gemiddelde ei van de loopband rolt kun je je wel overal druk over gaan lopen maken.


  Maak melding

 9. Een delicatesse maakt de consument zelf.Alles wat schaars is en dus kosbaar, wordt gekwalificeerd als delicatesse.
  Over smaak valt niet te twisten wel over productie en gebruik.


  Maak melding

 10. Om ganzenlever te produceren,is geen diervriendelijke methode voor.

  Ik zie een groepje ganzen voor me op een scharrelboerderijtje… Ruime wei met een grote plas om in te zwemmen. Lijkt me aardig diervriendelijk leven, toch? En aangezien iedere gans een lever heeft, zullen de scharrelaars ze ook hebben…

  Tsja, en dan hoeft er helemaal geen slang en trechter aan te pas te komen.


  Maak melding

 11. Voor de consument is de produktie op een enkel scharrelboederijtje te weinig en te kostbaar.
  Hier speelt geld een grotere rol in,het is en blijft vraag en aanbod.

  Het zou fantastiesch zijn als alle dieren het bestaan op een scharrelboederij konden hebben.


  Maak melding

 12. Diervriendelijk? Hoe vriendelijk moeten we dan zijn volgens WAKKER DIER? Nog ff en de dieren moeten ook een soort van donorcodicil invullen zeker.

  Mee eens dat dierenwelzijn soms veel te ver is doorgevoerd. Wat Jonnie ook zegt, een hond in de binnenstad houden is ook een vorm van dierenmishandeling maar daar hoor je deze mensen niet over.


  Maak melding

 13. Jonnie, ’t zou je sieren als je het eens gewoon van de kaart haalt, niet zo gespeeld eigenwijs doen, er komt vast geen klant minder om hoor


  Maak melding

 14. Goh, het is bijna kerst en (bijna) iedereen heeft Jonnie al veroordeeld. Maar wat als hij WEL gelijk heeft. Jullie weten het ook niet. Ga met de kerst op onderzoek uit.
  Zoek uit waar de lever vandaan komt en hoe de dieren leven, foto’s erbij voor het bewijs.
  🙂


  Maak melding

 15. Wat zeuren jullie nauw(johanna1986,hilde,etc etc),er is toch niks mee mis mee.
  En laten we trots zijn op dit restaurant, dit is goed voor de middenstand in Zwolle.
  Het zijn maar ganzen,is mischien wel sneu dat er sommigen boerderijtjes zijn,wie niet zo zachtzinnig met de dieren omgaan,maar een smet hou je overal.
  Kortom chapeau voor Jonnie Boer,laat u zich niet gek maken door een paar domme ganzen.
  Hoogachtend Duco Van Vlissingen.


  Maak melding

 16. jonnie..lekker op de kaart laten staan! het mag toch algemeen bekend zijn dat programma’s als Radar een ster zijn in het zoeken op spijkers naar laag water. je moet niet alles wat de huidige media brengt, letterlijk voor waar aannemen. Voor hen zijn nog altijd de kijkcijfers belangrijker.


  Maak melding

 17. Het zijn maar ganzen.

  ——————————————————————–

  Iemand met zo n kijk op levende dieren is mijn aandacht niet waard.


  Maak melding

 18. Zwolse)Zo bedoelde ik het ook niet,ik schreef het een beetje ongenuanceerd.
  Wat ik bedoel te zeggen is,dat wij best wel een beetje trots mogen zijn zijn op dit restaurant,is zeer goed voor de middesnstand in Zwolle,aangezien de aandacht die dit restaurant krijgt in de vaderlandse media.
  Aangezien dit radar dit nu weer zo aan de kaak wilt zetten,vind ik misselijkmakend,met die enge vrouw.
  Dit is een heel fout progamma,want haar man zit bij wakker dier.
  Het is jammer dat van onze belasting gelden,dit soort progamma”s worden gemaakt.
  Maar nogmaals het kwam er een beetje onbenullig uit over het zijn maar ganzen.  Maak melding

 19. Het staat buiten kijf dat J Boer Zwolle op de kaart heeft gezet en ik meer dan bewondering heb voor hetgeen hij presteert.
  Maar blijf ook van mening dat over het algemeen de productie van ganzenlevers niet altijd op een diervriendelijke manier gaat.
  Een restaurant als de Liibrije zou dit niet nodig hoeven te hebben,er is genoeg kwaliteit bij dat bedrijf om een alternatief voor ganzenlever te presenteren.


  Maak melding

 20. Zolang er vraag naar is zal men het aanbieden. Er is dus maar een optie: zorgen dat er geen vraag meer naar is. Dus de consument erop aan spreken lijkt me.


  Maak melding

 21. Misschien fijn voor iedereen om dit even te lezen voor de info rondom ganzenlever/foie gras?
  http://www.kutwereld.nl/ganzen.htm
  Als ik dit ‘artikel’ zo lees, dan lijkt het me ook makkelijk na te zoeken of Jonnie gelijk heeft, of dat hij uit zijn nek loopt te kletsen… Zijn levers even wegen blijkt dan dus al genoeg bewijs te zijn… Dus Jonnie: wees een vent en laat je levers eens even wegen! 😀


  Maak melding

 22. Geen enkel foie gras product wordt diervriendelijk gemaakt. Misschien wordt het eens tijd dat liefhebbers van dit product, inclusief Jonnie Boer, zich wat gaan verdiepen in hoe foie gras tot stand komt in ganzen- en eendenboerderijen in vooral Bulgarije en Hongarije, maar ook in landen als Belgie, Canada en Frankrijk. Op YouTube zijn diverse video’s te zien -zowel undercover als legaal – waarop te zien is op wat voor een gruwelijke wijze de vogels vetgemest worden met voer om hun levers te vergroten. Voorbeeld: http://www.youtube.com/watch?v=0C0QgfJ484I&feature=player_embedded

  Het wordt tijd voor een consumentenboycot van foie gras. In vele landen wordt acties gevoerd tegen het product, echt acties, bij restaurants onder andere die foie gras produceren. Wakker Dier doet dat niet, die voert protest via de media en door het aanschrijven van bedrijven die foie gras op het menu hebben staan en/of in de verkoop. Daarnaast is meer nodig om foie gras daadwerkelijk uit te bannen en een einde te maken aan het dierenleed onder ganzen en eenden in foie gras boerderijen.


  Maak melding

Reageer