Het weer: eerste ijsdag

Zwolle – Dinsdag is het fraai winterweer. Na een koude start loopt het kwik met behulp van de zon op tot rond het vriespunt. In het oosten van het land komt het mogelijk tot een ijsdag, waarbij het kwik de hele dag onder nul blijft. Later op de dag drijven er vanuit het noorden een paar wolkenvelden het land in, maar het blijft overal droog.

14-12-2009_weerfoto__park_eekhout.jpg
Park Eekhout

Woensdag vertoeven wij onder de vleugels van een hogedrukgebied, waardoor de dag waarschijnlijk droog en vrij zonnig verloopt. De wind blijft vanaf het koude continent waaien, waardoor op veel plaatsen het kwik net onder het vriespunt blijft steken. Gelukkig is er nog steeds weinig wind en is de gevoelstemperatuur alleszins dragelijk.

Donderdag zakt een storing vanaf de Noordzee af richting ons land. Omdat zich boven Scandinavie een hogedrukgebied opbouwt, zwakt de storing af. Wel zien we in de loop van de dag vanuit het noorden de bewolking toenemen. Hieruit valt later op de dag mogelijk wat sneeuw. In het Waddengebied dooit het licht, maar elders vriest het overdag ligt.

Vrijdag en zaterdag zet het rustige winterweer zich voort. De kans op winterse neerslag lijkt klein en overdag schijnt de zon regelmatig en ligt het kwik dicht bij het vriespunt. In combinatie met een zonnetje en een zwakke wind is het heerlijk weer om de frisse buitenlucht in te ademen.

Vanaf zondag krijgen depressies het wat meer voor het zeggen. We zitten echter zo diep in de koude lucht, dat zelfs bij een westenwind er geen uitzicht is op een duidelijk zachter weertype. Het enige wat mist voor een stabiele vorstperiode is een standvastig hoog boven Scandinavie. Helaas zijn de weersytemen op dit moment te grillig om aan deze voorwaarde voor natuurijs te voldoen.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Strak lijnen- & cirkelspel Harry. Met de elementen water en lucht. Een keurig gemaaid matje en winterse bomen. De ondergaande zon competeert deze éénmalige blik op het mooi gerestylde park Eekhout.


    Maak melding

Reageer