Ik word ondernemer; van zwart naar wit werken

Zwolle – Mensen met een uitkering die zwart bijverdienen tegelijkertijd een uitweg bieden naar zelfstandig ondernemerschap. Dat is het uitgangspunt van het project ‘Ik word ondernemer’ waar de gemeente Zwolle aan deelneemt.

‘Ik word ondernemer’ is een project van 40 sociale partners in Noord-, Midden- en Oost Nederland waarbij (vermoedens van) fraude op een andere manier worden benaderd. De partners bij het project zijn gemeenten, werkpleinen, zelfstandigenloketten, regionale coördinatiepunten fraudebestrijding en de sociale recherche. Het kerndoel van ‘Ik word ondernemer’ is het efficiënt en duurzaam vergroten van de uitstroom van mensen met een uitkering. Niet het vaststellen van de fraude maar het legaal voortzetten van de zelfstandige werkzaamheden is de missie. Hiermee wordt re-integratie gekoppeld aan handhaving. De cliënt kan zijn of haar werkzaamheden als zelfstandig ondernemer voortzetten en heeft uiteindelijk geen uitkering meer nodig. De gemeente biedt hierin hulp en begeleiding.

Dit kan bijvoorbeeld zijn hulp bij een marktverkenning of het opstellen van een ondernemingsplan. De kracht van ‘Ik word ondernemer’ is dat verschillende overheidspartijen samenwerken. Goede interne samenwerking, goede samenwerking tussen de ketenpartners en persoonlijke begeleiding van de klant zijn essentieel. Voor het project is door het ministerie van SZW een innovatiesubsidie beschikbaar gesteld. In Zwolle zijn inmiddels vijf personen in het project opgenomen. Cliënten die meer willen weten kunnen contact opnemen met hun klantmanager van de gemeente. Op www.ikwordondernemer.nu staat meer algemene informatie over het project.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Je komt op die website niet verder..
  Wie is de klantmanager bij de gemeente Zwolle?
  Onder het kopje contact kom je ook niet verder.

  Weer leuk bedacht, maar vooral erg onlogisch ingevuld!

  Als je als eigen ondernemer nu geen werk meer hebt (crisis) moet je eerst alles opeten en dan mag je een bijstandsuitkering aanvragen.
  Je partner mag dan ook niet werken.
  Met nul middelen kan je je bedrijf ook in betere tijden na nu niet meer voortzetten.
  Enige begeleiding via werkplein als je 45+ bent is nihil.
  Eenmanszaken zijn vogelvrij en vallen overal buiten!

  Dus voor mensen die nog in de WW zitten: volhouden!
  En de rest gewoon zoveel mogelijk zwart werken!!

  Als je iets verdient als ondernemertje mag je vrachten belasting afdragen, als je niks meer verdient dan kan je barsten!
  Ja, je kunt prive allerlei onbetaalbare verzekeringen afsluiten die iets te veel beperkingen hebben..

  Veel sterkte voor de aankomende collega’s!  ⚠️ Meld

Reageer