Treinschoonmakers Zwolle in actie

Zwolle – Tientallen treinschoonmakers uit Zwolle en Groningen zijn het zat. Hun werkdruk neemt extreme vormen aan, hun rechten worden met voeten getreden en van waardering is in de verste verte niets te merken. Dinsdagmiddag kwamen de schoonmakers in Zwolle in actie. Met een half resultaat.

De schoonmaakbedrijven weigeren betere afspraken met schoonmakers te maken. En dus gingen de schoonmakers op bezoek bij hun leidinggevenden en opdrachtgevers. "Wij moeten schaften in een voorraadhok zonder toilet, dat is toch niet normaal!" Afgelopen zaterdag presenteerde de Vakbond van Schoonmakers, FNV Bondgenoten, een witboek. Hieruit blijkt dat grote opdrachtgevers zoals Nedtrain en Arriva voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. De schoonmaakbedrijven – waarvan er zo’n 6.500 in Nederland zijn – bevinden zich in een extreme concurrentieslag die over de ruggen van het personeel wordt uitgevochten.

"Nedtrain is de grootste individuele opdrachtgever en geeft bakken met geld uit aan PR en uitstraling, maar heeft geen enkel respect voor het allerbelangrijkste aspect van goede uitstraling: hygiëne en schoonmaak." zegt Mari Martens van FNV Bondgenoten. Hij vervolgt: "De schoonmaakbedrijven doen door de moordende concurrentie onmogelijke beloften en dus gaan we naar de opdrachtgevers. De enige manier om rijke opdrachtgevers als Nedtrain en Arriva te laten luisteren naar schoonmakers, is door ze met de neus op de feiten te duwen en uitgerekend daarvoor gaven de treinschoonmakers in Groningen en Zwolle vandaag het startschot."

De schoonmakers wilden Arriva en Nedtrain, maar ook hun schoonmaakbedrijven CSU en Asito een petitie aanbieden, maar die sloegen dat af. De schoonmakers willen een fatsoenlijke pauzeruimte, geen verhoging van de werkdruk en steun voor het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden. In heel het land komen steeds meer schoonmakers in opstand tegen slechte arbeidsomstandigheden en voorwaarden. De schoonmakers houden heel Nederland via www.wijhebbenerschoongenoegvan.nl op de hoogte van de acties die zij dagelijks voeren.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Groot gelijk! Daar zal ook wel zo’n walgelijke hiërarchie heersen. De (vaak) heren in de ivoren toren zal het toch lekker een reet roesten dat het klootjesvolk niet eens naar de doos kan.

  Concurrentieslag? Laat die omhooggevallen jokers, die hautaine neusophalers, maar een klein % van hun enorme salaris inleveren, moet je eens kijken hoe compatitive ze ineens zijn.>:(


  Maak melding

 2. Heel goed om dit soort dingen in de openbaarheid te brengen!
  Helaas zijn er nog erg veel sectoren/bedrijven waar de arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden niet deugen…
  Over toiletten gesproken:
  Ooit had ik een bijbaan bij V&D, waar het personeel het klantentoilet moest gebruiken. Dat betekende in de praktijk dat in drukke tijden (bijv rond Sinterklaas en kerst) je pauze op ging aan het in de rij voor het toilet staan…


  Maak melding

 3. ff bellen?
  NS Stationsplein 16 8011CW Zwolle 038-4227813

  anders via dit lijntje, daar werken in elk geval een paar topperTs
  ProRail BV Regio Noord-Oost Schellepoort Lubeckplein 20 8017JZ Zwolle 038-4974205


  Maak melding

 4. die schoonmaak is allemaal uitbesteed volgens mij, dus aan die adressen heeft hij niet zoveel, kan beter gewoon naar het uitzendbureau gaan.


  Maak melding

 5. geen id, om heel eerlijk te zijn.

  Kan ook gewoon open sollicitaties sturen naar de schoonmaak bedrijven, als je de goede hebt happen ze wel lijkt me. De Gom is het iig niet. Ik meen dat het ISS is. Er zijn genoeg mensen nodig nog bij de schoonmaak bedrijven.


  Maak melding

 6. @natascha, klopt
  Ik heb ook jaren (windesheim en buitensoos) schoongemaakt en daar zoeken ze altijd mensen.

  Voor windesheim heb ik nog wel een telefoonnummer, de andere niet meer.


  Maak melding

Reageer