Het weer: kans op ijzel

Zwolle – Woensdagochtend neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe en valt er winterse neerslag. Waarschijnlijk is dit sneeuw, maar er is ook kans op regen die op de bevroren ondergrond aanvriest tot ijzel. In de loop van de dag trekt het neerslaggebied langzaam naar het zuiden, waarbij er waarschijnlijk alleen nog sneeuw valt. Hierbij kan zich een sneeuwdek van een paar centimeter vormen. Vlak aan zee dooit het licht, maar in het binnenland blijft het licht vriezen.

15-12-2009_weerfoto__gezicht_op_oosterkerktoren.jpg
Gezicht op Oosterkerktoren

Donderdagnacht is de slappe dooiaanval afgeslagen. De wind kiest voor een oostelijke richting en voert opklaringen aan uit Duitsland. Het zuiden van het land echter heeft nog steeds te maken met bewolking, waar sneeuw uitvalt. Het vriest licht, maar in opklaringsgebieden komt het gemakkelijk tot matige vorst. Donderdag overdag wordt met een stevige oostenwind vrieslucht aangevoerd. De kans op sneeuw neemt sterk af en de zon komt regelmatig tevoorschijn. Het vriest ondanks de winterzon een paar graden. De wind is echter een belangrijke factor die het veel kouder doet aanvoelen.

Ook vrijdag bevinden we ons diep in de koude lucht. De stroming draait wat naar het noorden zodat er vanaf de Noordzee fikse sneeuwbuien de kustprovincies intrekken. Deze kunnen in korte tijd een aantal centimeter sneeuw opleveren. In het binnenland blijft het overwegend droog en zijn er opklaringen. Alleen vlak aan zee komt het kwik tijdens een zonnig moment even boven het vriespunt uit.

Zaterdag wordt een nieuwe poging gedaan om de winter te verdrijven. Vanaf de Noordzee nadert een buientrog, waardoor de neerslagkans toeneemt. Vlak aan zee valt er mogelijk alleen regen, maar in de rest van het land blijft de lucht dermate kou dat enige sneeuw waarschijnlijk is.

Zondag duurt de strijd tussen warm en koud onvermindert voort in onze omgeving. De winnaar is nog niet bekend, maar het levert ons waarschijnlijk wel een sfeervol winterlandschap op.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Vannacht kan er in het midden en zuiden van Nederland sneeuw gaan vallen. In het noorden sneeuwt het momenteel al. Er kan zich een sneeuwdek vormen van 1-5 cm. De kans is groot dat in de loop van de nacht de neerslag in het westen van Nederland ook overgaat in (droge) sneeuw, zodat daar ook de wereld wit wordt. De minima komen uit tussen -4 graden in Limburg en +2 op de Wadden. De wind draait naar zuid tot zuidoost.    Maak melding

Reageer