Fundatie verwerft werk Marc Chagall

Zwolle – Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino/Wijhe, heeft met steun van de BankGiro Loterij een prachtige gouache van Marc Chagall (Vitebsk 1887-1985 Saint-Paul-de-Vence) aan zijn collectie toe kunnen voegen. Het is vanaf nu te zien in Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle.

marc_chagall_zonder_titel_ca.jpg

Het werk kwam in het bezit van kunstenaar Paul Citroen toen deze rond 1914 verbonden was aan kunsthandel Der Sturm in Berlijn. De in Vitebsk, Wit-Rusland geboren Chagall, die woonachtig was in Parijs, deed Berlijn regelmatig aan en stelde tentoon bij Der Sturm. Citroen, die ook zelf handelde in werk van Chagall en deze kunstenaar zeer bewonderde, heeft deze gouache tot aan zijn dood behouden. Het werk kwam daarna in privébezit en is nu door Museum de Fundatie met steun van de BankGiro Loterij verworven. De afbeelding is die van het traditionele Wit-Russische dorpsleven. Mogelijk is de liefdevol weergegeven oude man voor zijn huisje de opa van Chagall, slager in een dorpje ten oosten van Vitebsk. Kenmerkend voor deze misschien wel beste artistieke periode van Chagall is het traditionele Russische thema gecombineerd met de moderne Parijse lijnvoering.

Het kleine werk (13,5 x 16,5 cm) is een juweeltje dat prachtig past in de internationale kunstcollectie die de stichter van Museum de Fundatie, Dirk Hannema, bijeen heeft gebracht. De collectie van Hannema kenmerkt zich door een forse reeks grote namen door de eeuwen heen waarbij dit werk van Chagall een fraaie verbinding aangaat met werk in de collectie van belangrijke tijdgenoten als Franz Marc en Max Pechstein.  

"Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst die zijn oorsprong heeft in de verzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, en later belangrijke aanvullingen kende met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle."

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de BankGiro Loterij.

 

Het nieuw verworven werk van Marc Chagall wordt vanaf heden getoond in Museum de Fundatie-Paleis aan de Blijmarkt.

 

Adres:                          Paleis aan de Blijmarkt, Blijmarkt 20, 8011 NE, Zwolle

Openingstijden:             di t/m zo 11.00 uur – 17.00 uur

Informatie:                    www.museumdefundatie.nl of 0572-388188

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer