Het weer: sneeuw

Zwolle – De wereld ziet er donderdagmorgen op veel plekken wit uit! Vooral in het westen en zuidwesten sneeuwt het in de ochtend rustig door. In het noordoosten wordt het al snel droog. In de middag trekt de sneeuw naar België weg. Aan het einde van de middag kan het in het noorden opnieuw gaan sneeuwen. De wind waait uit het oosten en is matig boven land tot krachtig in de kustgebieden. De middagtemperaturen liggen rond of iets onder het vriespunt. Daar waar de wind vanaf water komt kan het kwik net boven 0 komen.

16-12-2009_weerfoto_van_wevelinkhovenstraat.jpg
Van Wevelinkhovenstraat

In de nacht naar vrijdag valt er in het noorden en noordwesten af en toe sneeuw bij temperaturen net onder 0. Op de Wadden en in de kop van Noord-Holland blijft het kwik mogelijk net boven het vriespunt en valt er natte sneeuw of regen. Verder naar het zuiden is het meest droog en gaat het matig vriezen. Bij een opklaring kan het kwik boven een sneeuwdek ook onder de -10 zakken! Vrijdag ziet het weerbeeld er vrij goed uit. Vooral in noordwestelijke delen van het land is er kans op een winterse bui. Buiten dit is het overwegend droog en zien we ook af en toe de zon verschijnen. De temperatuur blijft rond of net onder het vriespunt steken. In de nacht naar zaterdag gaat het stevig vriezen. Vooral in de zuidoostelijke helft van het land is strenge vorst, boven een sneeuwdek, goed mogelijk.

In het weekend staat er weer nieuwe sneeuw op het programma. Nieuwe storingen trekken vanuit het noordwesten over het land. Ze brengen minder koude, maar zeker geen zachte, lucht met zich mee. Het resultaat is dat de neerslag in een groter gebied als natte sneeuw of regen gaat vallen, maar in het binnenland wordt de winter niet verdreven. De temperaturen komen overdag uit tussen 0 en +4 graden en in de nachten tussen -5 en +1.

Dit weertype lijkt nog enkele dagen in de volgende week door te gaan. Daarna is de verwachting erg onzeker. Er is een 50% kans op een overgang naar zachter weer.

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Sneeuw veroorzaakt in grote delen van het land problemen. Er staat al meer dan 550 kilometer file;daarmee staat deze dag nu al in de file-toptien Het is de drukste spits van 2009.

  Vooral rond Utrecht is er chaos op de wegen. De ANWB adviseert om daar de snelweg niet op te gaan. Ook de treinen hebben op veel trajecten vertraging. In Zuid-Holland werken de wissels op veel trajecten niet.

  In het noorden van het land is de meeste sneeuw gevallen. In Friesland liggen sneeuwduinen van anderhalve meter. In de drie noordelijke provincies rijden geen bussen.

  NOS


  Maak melding

 2. In Zwolle was het heel redelijk te doen. De hoofdwegen zijn drabberig, maar goed te bereiden.

  Het eerste stukje vanaf m’n huis was wel wat glad, tenminste toen ik remde deed m’n ABS mee. Maar goed te doen.

  Ik moest richting Holten, tot aan Raalte was het vies en sneeuw en rustig rijden. Vanaf Raalte was alle sneeuw weg. In Holten heeft het zelfs niet gesneeuwd. Alles nog groen.


  Maak melding

 3. Mogguh; nixxx aan de hand als je maar niet in de slip komt. Door de onderlaag kun je aardig wegglijden. Er stonden er al wel een paar langs de kant. Maar ijzel is het ergst. 6e plaats all-time-recordbook begreep ik. Zal de avondspits wel in de top 3 komen.


  Maak melding

 4. Jeetje, wat een verschil tussen Groningen en hier. Ik zag net beelden op het nieuws. Daar hebben ze toch zeker 20cm (schaal één op ’t oog). De bezorger van ’t Dagblad van het Noorden had het zwaar….
  Ben benieuwd wat er hier vandaag nog bij komt.


  Maak melding

 5. Gaaf Ingrid!

  nog 1 dagje en dan 2 weken vrij

  ‘k ook vandaag uit en morgen middag wat gezelligs.

  Hoorde het Marieke II: Joure 20 cm sneeuw.
  Natascha: de stijllozen overdrijven altijd, dat weet je toch 😉 Ook iets met ongefundeerd en nodelooskwetsende sh*t….

  Wel sneu voor die ijsmeesters…

  @ Plantje: is Maxima morgen Sneeuwwitje in Groningen?


  Maak melding

 6. @ Ingrid: 17 december 2009 om 09:20 heb wel een stoeprandje gekust. Door zo’n domme trekkerboer die ineens in de ankers ging. Maar gelukkig is mijn band heel gebleven. Morgen wel even naar de sensor van de koelvloeistof laten kijken want die geeft de hele week al nodeloos aan dat ik moet stoppen.

  Bedankt voor de betrokkenheid.

  Er wordt trouwens al 2 uur gemeld dat mensen die in de omgeving Utreg moeten zijn, maar na de spits moeten gaan rijden.


  Maak melding

 7. 🙂

  Bericht door RonaldL, op 17 december 2009 om 08:58
  In Zwolle was het heel redelijk te doen. De hoofdwegen zijn drabberig, maar goed te bereiden.

  Hoe heb je de hoofdweg bereid dan? Met wat peper en zout? 😉
  (Geintje :D)

  Maar je hebt wel gelijk. Het was zeer goed te doen!


  Maak melding

Reageer