Onrust binnen Gereformeerde Kerken Hersteld

Zwolle – De onrust binnen de Gereformeerde Kerken Hersteld (GKH) is groot nu eind vorige week vijf ambtsdragers van de hersteld gereformeerde kerk in Zwolle voorlopig zijn geschorst. Zij behoren tot de gemeente van ds. S. de Marie, de enige fulltimepredikant binnen de GKH.

Ds. De Marie wil desgevraagd geen commentaar op de schorsing geven. „Het is een zaak binnen de gemeente, die nu nog niet naar buiten moet komen.” Formeel zitten de desbetreffende ambtsdragers nog in een ‘voor-schorsing’: een echte schorsing kan pas worden doorgevoerd nadat een zustergemeente haar akkoord gegeven heeft. Zondag hebben de voorlopig geschorste ambtsdragers uit Zwolle twee diensten belegd in partycentrum De Vijverhoeve bij Rouveen. Eigenaar hiervan is Zeger Wijnands, auteur van het recent verschenen boek ”God of Darwin”. Wijnands behoort tot de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) en heeft bij zijn kerkverband bepleit verontrusten binnen de GKV op te vangen.

De GKH ontstonden in 2003 na een breuk met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV). Op 20 september van dat jaar spraken bezwaarde leden van de GKV in een Akte van Vrijmaking of Wederkeer uit dat de GKV niet langer de ware kerk zijn, omdat zuivere en on-Schriftuurlijke leer er een wettige plaats naast elkaar zouden hebben. De GKH tellen ongeveer 1500 leden, verdeeld over negen gemeenten en twee wijkgemeenten.

De afgelopen jaren vonden er binnen de GKH opnieuw splitsingen plaats, waarna enkele gemeenten zelfstandig verder gingen. Het betreft de gemeenten in Zwijndrecht, Hardenberg (de zogeheten Matrixgemeente) en Veenendaal. In september dit jaar nam de gereformeerd vrij­gemaakte predikant ds. R. van der Wolf uit Urk een beroep van de Matrixgemeente aan.

Inmiddels is er naast de GKH een voorlopig kerkverband van ex-vrijgemaakten gevormd, waar­aan verbonden zijn ds. Van der Wolf en ds. E. Hoogendoorn. De laatste kwam eerder dit jaar met zijn Ichthusgemeente in Kampen buiten de GKV te staan, maar hij zag aansluiting bij de GKH niet als wenselijk. De verwachting is dat het kleine kerkverbandje van Ichthus, Matrix en Zwijndrecht er nu met Zwolle een gemeente bij krijgt.

Klik hier!Ongeveer de helft van de 300 gemeenteleden van de gkh in Zwolle heeft te kennen ge­geven zich achter de voorlopig geschorste ambtsdragers op te stellen. Dit voorlopige kerkverband zou aantrekkelijk kunnen worden voor alle vrijgemaakten die op het punt staan het kerkverband te verlaten, maar zich niet willen aansluiten bij de GKH vanwege het huns inziens kerkistische karakter van dit kerkverband.

Bron: Reformatorisch Dagblad

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Die hoofdletter slaat op het feit dat de groepering zich ‘Hersteld’ heeft genoemd na (weer een) afscheiding. De titel leest idd erg raar omdat het nu net lijkt of er iets opgelost is…

  Ik ben zelf ook christelijk, maar ik moet zeggen dat ik me haast niet door de zinnen heen kan worstelen. Waar gaat dit over? Volgens mij zijn er in deze kerstperiode hele andere dingen waar we beter als christenen bij stil kunnen staan.


  Maak melding

 2. Die laatste zin is geniaal:

  ‘zou aantrekkelijk kunnen worden’–> Nu nog niet aantrekkelijk. Misschien wordt het toch niet aantrekkelijk
  ‘alle vrijgemaakten die op het punt staan het kerkverband te verlaten’–> Niet voor een deel, maar voor alle. Maar niet voor wie het kerkverband al heeft verlaten. En ook niet voor wie nog niet op dat punt staan
  ‘het huns insziens kerkistische karakter van dit kerkverband’–> anderen vinden het wel meevallen met het kerkistische karakter. Andere kerkverbanden zijn niet kerkistisch.

  Tip voor Wilders; dit moet verplichte stof voor het inburgeringsexamen worden;D


  Maak melding

 3. Deze mensen kunnen het blijkbaar allemaal wel goed met elkaar vinden. Eerst afsplitsen, vervolgens weer op een andere manier samenklonteren en dat steeds herhalen. Wel een vermoeidend gekonkel lijkt me.


  Maak melding

 4. @ Wilbert: Daarom noemde ik het ook. Door de hoofdletter werd het duidelijk dat het een naam betreft (afkorting ook een paar keer genoemd) anders kwam de titel idd heel anders over. So wie so helemaal eens met je post.  Maak melding

 5. Lastig éénheid creeeren met allemaal eigenwijzen. Toen waren er nog maar 3 wijzen…
  @ Carola, ze zouden zichzelf ook in de vingers kunnen snijden; dat verschillend geloof splitsend is. Ze moeten het maar ff laten “beKersten”.


  Maak melding

 6. “Vrede op aarde”, zo was het toch?
  Over dat ene boekwerk is in de eeuwen al heel veel gedoe!
  Het zou eenheid en saamhorigheid moeten brengen, maar het tegendeel blijkt altijd maar weer.. en is inderdaad “ongelofelijk”.  Maak melding

 7. Vijf ambtsdragers van de Gereformeerde Kerk (hersteld) in Zwolle zijn voor een periode van drie maanden geschorst vanwege ,,scheurmakerij en woordbreuk????.

  Dat is de uitkomst van een gezamenlijke vergadering van de Zwolse kerkenraad met die van de ??naburige?? kerk in Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek maandagavond, aldus Jaap Sebens, een van de geschorste ambtsdragers. De definitieve, maar tijdelijke schorsing volgt op een ??voorlopige schorsing?? die ruim twee weken geleden door de kerkenraad van de regiogemeente in Zwolle was uitgesproken.

  Sinds die tijd beleggen de geschorste kerkenraadsleden zelf kerkdiensten. Zij zullen daarmee doorgaan, zegt Sebens. Volgens hem moet de komende maanden blijken of ,,reparatie mogelijk is????. Maandagavond is daarvan echter ,,niets gebleken????. Waarom hij en zijn vier collega??s voor drie maanden zijn geschorst, zegt hij niet te weten.

  Volgens Sebens bestaat in de gemeente al lange tijd verschil van inzicht over verschillende onderwerpen.

  Ds. Siem de Marie, predikant van de gemeente in Zwolle, wil geen commentaar geven op de kwestie.

  De Gereformeerde Kerken (hersteld) omvatten een klein aantal gemeenten met zo??n 1500 leden. Zij scheidden zich in 2003 af van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).  Maak melding

Reageer