Tientallen plannen verkiesbaar voor Wijkbudgetten

Zwolle – Het plaatsen van outdoorfitnesstoestellen, het maken van historische muurschilderingen, het opzetten van een wijkwebsite en het vernieuwen van speelvoorzieningen voor kinderen. Het is slechts een greep uit de plannen die Zwollenaren proberen te realiseren met hulp van buurtgenoten én de gemeente. In totaal dingen 35 ideeën mee met de wijkbudgetten die Zwolle voor drie wijken beschikbaar stelt. Bewoners van deelnemende buurten in Zwolle-Zuid, Aalanden en Diezerpoort kunnen in totaal meer dan 439.000 euro verdelen die de gemeente beschikbaar stelt voor bewonersinitiatieven.

Met de wijkbudgetten wil de gemeente Zwollenaren helpen zelf hun buurt mooier of aangenamer te maken. Met een bijdrage uit de wijkbudgetten werd eerder onder meer de muziektent in Assendorp opgeknapt en een badmintonveld in de Aalanden aangelegd. Ditmaal hebben bewoners van de buurten in Zwolle-Zuid ten westen van de spoorlijn , van de Aalanden-Midden- en -Zuid en van de wijk Diezerpoort tussen juni en medio september 2009 de kans gekregen om hun ideeën in te dienen. In totaal werden 117 ideeën aangedragen. Na een eerste selectie konden 66 ideeën verder uitgewerkt worden door de initiatiefnemers.

 

Na uitwerking zijn er nu 35 uitgewerkte plannen over. Deze doen mee met de verkiezingen in februari 2010. Wethouder wijkgericht werken Gerrit Piek is enthousiast over die oogst: ’’Het laat zien dat de wijkbudgetten hun doel dienen. Het is een goed voorbeeld van hoe we samen de stad maken: de wijkbewoners doen het zelf, maar we kunnen ze als gemeente net dat zetje geven dat nodig is om een plan tot uitvoering te brengen”. Half januari 2010 worden in de wijken Zwolle-Zuid en Diezerpoort huis-aan-huis stembiljetten verspreid en worden stembussen geplaatst. De plannenmakers en medestanders hebben dan nog bijna een maand de tijd om hun idee te promoten.

In de wijk Aalanden vallen alle uitgewerkte ideeën binnen het gestelde budget. Dit betekent dat er in de Aalanden geen verkiezingsronde nodig is. Hier wordt gekozen voor een uitreikingsavond op 21 januari 2010. Uiteindelijk wordt op twee verkiezingsavonden duidelijk welke plannen de meeste stemmen hebben en voor de wijkbudgetten in aanmerking komen. De wijkwethouder maakt ter plekke de winnaars bekend. De eerste verkiezingsavond is op dinsdag 9 februari 2010 in Diezerpoort. Daarna volgt op woensdag 10 februari 2010 Zwolle-Zuid. Alle inwoners van deze wijken zijn van harte welkom bij de verkiezingsavonden. Het is de bedoeling dat de winnende plannen door de buurtbewoners zelf uitgevoerd gaan worden.  

Artikel delen:

Reageer