Studenten gaan bij verkiezingen stemmen tellen

Zwolle – Gemeente Zwolle en Landstede hebben de krachten gebundeld voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010. Doordat er weer met het potlood gestemd moet worden, heeft de gemeente extra tellers nodig die alle stemmen handmatig moeten gaan tellen.

Landstede levert 240 studenten, 60 daarvan worden opgeleid als volwaardig lid van een stembureau, de overige 180 studenten worden ’s avonds na de sluiting van de stembureaus ingezet om te helpen bij het tellen van alle stemmen. De ervaring sluit aan bij de mbo-opleiding die de studenten volgen. Door de extra tellers is het mogelijk om nog op de dag avond zelf voor middagnacht, de voorlopige telresultaten van de gemeenteraadsverkiezingen bekend te maken. Een hele operatie als je bedenkt dat van de ongeveer 92.500 kiesgerechtigden uiteindelijk zo’n 60 procent hun stem gaan uitbrengen. Hiervoor worden van de 180 tellers per stembureau twee a drie tellers ingezet om de overige stembureauleden te helpen bij het tellen van de stemmen. Instructie en oefenen

In februari 2010 krijgen de 180 studenten, die als extra teller aan de slag gaan, een instructiebijeenkomst en zal er uitgebreid geoefend worden met tellen van stemmen. De studenten die ingezet worden als lid van een stembureau krijgen eerst een uitgebreide opleiding voordat ze op de dag zelf aan de slag kunnen. Ze krijgen uitleg over alle onderdelen van het stemproces, zoals de stempas, het volmachtbewijs, de legitimatieplicht en het register van ingetrokken stempassen.

Maatschappelijke stage

De 60 studenten die worden ingezet als volwaardig lid van een stembureau doen dit in het kader van een maatschappelijke stage voor de opleiding Juridische Dienstverlening van Landstede in Zwolle. Het project sluit naadloos aan op het vakgebied van de studenten; juridische dienstverlening bij onder andere overheden, bestuursorganen en administraties. Daarnaast is het inschakelen van studenten bij het tellen voor de gemeente meteen weer een kans om jongeren bij de verkiezingen en de politiek te betrekken.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Weet wel 1000% zeker dat stemmen per computer 1000% betrouwbaarder is dan dit. Als het hokje al niet goed ingekleurd is, is het een ongeldige stem. Helaas….


  ⚠️ Meld

 2. Ik vertrouw veel meer op menselijk handelen dan op computers. Gezien de steeds ingewikkelder techniek van die dingen, is een plus een al lang geen twee meer….lekker door mensen laten doen zou ik zeggen


  ⚠️ Meld

 3. Ik vertrouw mijn pc voor geen ene meter als ik eerlijk ben, Dick.
  Mijn calculator wel, maar die kan alleen rekenen. PC’s zijn me iets te snel afgeleid door allerlei naast en door elkaar lopende programma’s en instellingen….


  ⚠️ Meld

 4. 🙂 Maar je kunt wel schoppen tegen je pc zoveel je wilt….doet nixxx terug.

  Moet eerlijk zeggen dat mensen ook wel snel afgeleid kunnen zijn. Kan wel wat omstandigheden opsommen. Maar goed wij hadden altijd uitstekende ervaringen met de stemcomputer. Check, check dubbelcheck ook.


  ⚠️ Meld

 5. Voor willem is dit een schot in de roos. ik kan mij een krantenartikel herinneren waarin stond dat willem de uitslagen van de computers niet vertrouwde en dat er bij de vorige telling flink met de stemmen is gesjoemeld. een groot voorstander van het rode potlood.


  ⚠️ Meld

Reageer