Foto tentoonstelling over de wijk Wipstrik

Zwolle – Burgemeester H.J. heeft vrijdagmiddag een foto tentoonstelling over de wijk Wipstrik geopend. De burgemeester woont zelf ook in de Wipstrik.

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik_2.jpg

In de gemeenschappelijke ruimte van de Menistenflat ‘Het Praothuus’ zijn de Zwolse pronkstukjes te bewonderen. Zo is er onder andere een bijzondere foto van ‘Uitspanning Hartman’ (in de omgeving waar nu Urbana is) te bekijken.

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik___hanekamp_jaren_50_7.jpg
Hanekamp jaren 50…

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik___hr_en_mevr_hartman_5.jpg
De nazaten van ‘Uitspanning Hartman’ aan de Wipstrikkerallee…

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik___melkfabriek_hoop_op_zegen8.jpg
Melkfabriek Hoop op zegen…

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik___uitspanning_hartman_wipstrik_6.jpg
‘Uitspanning Hartman’

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik_1.jpg

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik_3.jpg

18-12-2009_opening_foto_tentoonstelling_over_de_wipstrik_4.jpg

Artikel delen:
Reacties 32
 1. @assendorper, ik kan hem nog herinneren, hij stond op de plek van de menistenflat, dus als je datum van de flat weet, dan weet je wanneer hij is afgebroken. Ik eind ’70 begin ’80 😀


  Maak melding

 2. Dank je wel zwolse dan had ik toch gelijk. Mijn tegenwoordige liefde heeft er schuin tegenover gewoond maar zij kon zich dit niet meer herinneren.


  Maak melding

 3. Ga eens informeren bij mijn moeder wanneer anderen er kunnen kijken, zij woont in de menistenflat. Er stond wel een aankondiging van de opening maar geen tijden wanneer anderen kunnen kijken


  Maak melding

 4. Heb er als kind menig stapje gezet.Kan me de zure lucht nog heel goed herrinneren.Ook weet ik nog helder voor de geest te halen hoe het er van binnen uit zag.De werknemers in witte overals en witte muts en schoenen.


  Maak melding

 5. Doet me denken aan het nummer “Laaiend vuur” van De Dijk.
  Ken je dat?

  Oeps, ontopic: De Wipstrik, een wijk met zéér veel verschillende gezichten.


  Maak melding

 6. Heb net even opgezocht ter aanvulling.

  De naam Menistenflat dankt men aan de brugwachter die de sluizen en brug bediende tussen het Almelose kanaal en Nieuwe Vecht,deze man was een overtuigd Menist,vandaar ook de naam Menistenbrug.


  Maak melding

 7. Belangstellenden kunnen de ten­toonstelling tot 8 januari bekijken. De openingstijden zijn wisselend. Op 21, 23, 28 december en 5 janua­ri van 14.00 tot 15.00 uur, en op 22 en 29 december van 19.00 tot 21.00 uur. Die eerste avond is er in het Proathuus ook de diaserie ??Oud en Nieuw Zwolle?? te zien, de tweede avond wordt een quiz over Zwolle georganiseerd.
  Op 4, 6 en 7 januari zijn de foto??s te zien van 10.00 tot 11.00 uur.  Maak melding

 8. @CR…. heb jij het niet over Herberg de Hanekamp? Die staat 100% zeker in Arnhem. Volgens mij heeft deze herberg zelfs gestaan op de plek die de foto hierboven laat zien van de Hanekamp in de jaren 50.

  De melkfabriek kan ik mij nog herinneren, net als de melkfabriek in de Berkumstraat… Vooral het gerammel van de flessen…


  Maak melding

 9. In de Berkumstraat heete de melkfabriek de Eendracht als ik mij niet vergis.

  Had ook al gezocht of Hoop van Zegen in het openlucht museum stond,maar kan niets vinden.


  Maak melding

 10. Vele jaren heb ik in mijn kinderjaren daar rond gelopen. Vele type mensen daar gezien. Melk-vaarders en controleurs.
  Volgens mij heeft de uitspanning Hartman ook nog gefunctioneerd als tbs opvang?  Maak melding

 11. ja ik heb daar ook veel rond gestruind bij die melkfabriek .De foto is van de kant waar de melkbussen van de melkrijders op de lopende bend werden gezet en binnen geleegd en kwamen de bussen gespoeld en schoon weer naar buiten.Die herberg aan het einde van de hanekamp/wipstrikkerallee staan nu in het openluchtmuseum in Arnhem en is een restaurant/pannekoekenhuis.


  Maak melding

 12. Mijn oma woonde er tegenover in de a tasmanstraat op nr 47 en daarnaast wonen me ouders maar dat was in ’87 pas. Vandaar dat ik zelf niks weet van de melkfabriek, heb er wel verhalen over gehoord dat me vader een pak vla moest kopen na sluitingtijd en dat dat geen probleem was maar dat hij de politie tegen kwam die zeiden dat hij dat pak gestolen had ;D wat dus niet zo was:D:)

  Interessant, hier ga ik toch maar eens kijken….


  Maak melding

 13. Uitspanning Hartman is niet wat nu urbana is, maar het is later de agneskleuterschool geworden met nonnetjes.Ook was er een kapelletje en een woonhuis (eerst fam v. Leusen en later fam Mensink) Het stond als je van de stad af kwam aan de linkerkant voor de verkeerslichten, er staan nu ‘nieuwe woningen”. Volgens mij woont de burgemeester er nu.


  Maak melding

 14. wie kan mij helpen
  ik zoek een fota van de opening van de nieuwe ijsselbrug a28 ongeveer 1968 daar waren ook kamelen naar toe gekomen
  dus een foto van kamelen met mensen er op 1 man daar van is mijn vader graag zou ik hem deze foto willen geven dmv een kopie of zo
  wie kan mij helpen of heeft een tip bij wie ik moet zijn

  groet gerrit


  Maak melding

 15. Namens het Compleet Wonen Team wil ik iedereen een geweldig en gezond 2010 wensen!!! Verder wil ik iedereen bedanken voor alle belangstelling en met name alle vrijwilligers die zich geweldig hebben ingezet. De bewoners die belangeloos ons van allerlei materiaal hebben voorzien, enorm bedankt.


  Maak melding

 16. Heb ook nog een paar oude foto’s van de Wipstrikkerallee 1930-1940, ook een schoolfoto …. mocht er interesse zijn dan hoor ik graag?


  Maak melding

Reageer