Het weer: koud!

Zwolle – Zaterdag begint de dag zeer koud. In grote delen van het land vriest het matig. Op plekken met een gesloten sneeuwdek ligt het kwik in de vroege ochtend onder -10 graden; strenge vorst dus. De dag begint naast koud ook lokaal mistig. Het kan tot ver in de ochtend duren voordat de zon goed te zien is. In het oosten van het land blijft het overdag 5 graden vriezen. In het westen draait de wind naar zuidwest en loopt het kwik gedurende de middag op richting het vriespunt. De bewolking neemt toe en tegen de avond gaat het vanuit het westen opnieuw sneeuwen.

18-12-2009_weerfoto__thorbeckegracht.jpg
Thorbeckegracht

In de nacht naar zondag doet de dooi een stevige aanval. In de westelijke helft van het land lukt het vrij goed, want de temperatuur loopt in de nacht op naar +1 tot +4 graden en de sneeuw gaat over in natte sneeuw en mogelijk zelfs regen. In het oosten en zuiden van het land geeft Koning Winter zich echter niet zomaar gewonnen en levert deze dooiaanval alleen maar een pak sneeuw op. Zondag gaat het gevecht door. Nederland blijft de frontlinie en het resultaat is een dag lang sneeuwval. Temperaturen liggen in het noorden en oosten rond het vriespunt en in het westen en zuidwesten er net boven. De wind is matig tot krachtig en waait uit het westen tot zuidwesten.

Maandag draait de wind naar het zuiden en later op de dag zelfs naar het zuidoosten. We zijn de aanvoer vanaf zee dan kwijt en dus gaat de temperatuur omlaag. Aan het einde van de de dag vriest het weer in het hele land. Gedurende de dag wordt het wel droog, maar in de ochtend valt er nog af en toe sneeuw.

Ook dinsdag blijft het volop winter. Bij middagtemperaturen tussen 0 en +3 graden is de kans op nog meer sneeuw ook op deze dag groot.

De dagen daarna komen er nieuwe dooiaanvallen. Een Witte Kerst wordt, zeker in de westelijke helft van het land, een lastig verhaal. Het oosten heeft hiervoor duidelijk betere papieren. Bovendien is een dik pak sneeuw ook niet zomaar verdwenen.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. In de nacht van zaterdag op zondag liggen de temperaturen ongeveer rond de -7 graden en in het westen valt er sneeuw. Zoals de kaarten nu laten zien, krijgt heel het land zondag te maken met extreem veel sneeuw en lokaal kan er zo’n 40 cm gaan vallen.

    De dagen naar kerst toe
    De dagen naar kerst toe blijven de temperaturen in de nachten onder het vriespunt en doordat er sneeuw ligt kan het gemakkelijk -6 a -7 graden worden. Ook blijft de kans bestaan op sneeuw. De kans is echter niet zo groot als zondag.

    Ook de dagen daarna lijkt de winter niet te stoppen. De control geeft een minimum temperatuur aan van -15 a -20 met oud en nieuw. Waar gaat dit heen?


    ⚠️ Meld

Reageer