Schaatsen op ijsbaan in Zwolle nog niet mogelijk

Zwolle – Het is in Zwolle nog niet mogelijk om op een ijsbaan te schaatsen. Een belrondje langs de grotere ijsbanen levert op dat de ijsbanen zeker vandaag gesloten blijven, maar dat dit waarschijnlijk ook de komende dagen het geval blijft. De oorzaak is de sneeuwval van de afgelopen dagen.

Drie dagen geleden was de ijsdikte aan de kant van de baan van IJsvereniging WVF in Westenholte al 4,5 cm. en in het midden 2 cm. laat secretaris Beintema weten. Toen de ijsmeester woensdag ging meten zakte hij door het ijs en stond tot aan zijn knien in het water. Sneeuwval zorgde voor roet in het eten. De ijsgroei gaat nu minder snel, en als het publiek wil schaatsen moet er eerst met een (mini-) tractor geschoven en geborsteld worden. De ijsvereniging heeft er aan gedacht om al het water weg te laten lopen, maar dat is met een opppervlake van 3 hectare, en 60 cm. diepte, een enorme klus. Vroeger haalde de ijsvereniging warm water op bij de melkfabriek aan de Katwolderweg, om dat op een gehavende baan te spuiten. De temperatuur van 60 graden Celsius werd bij de ijsbaan wel minder, maar dat was nog goed te gebruiken. Nu is dat niet meer mogelijk. Op dit moment is er een ijsdikte van 3 cm. Dat moet gemiddeld 7 cm. worden. De succesvolle schaatsers uit Zwolle, de broers Michel en Ronald Mulder, hebben als lid van de Westenholtse ijsvereniging de bestuursleden succes gewenst voor de komende dagen.

Meer informatie over de ijsgroei en de openstelling van de ijsbaan in Westenholte vindt u via de volgende link: http://www.ijsverenigingwvf.nl/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Artikel delen:
Reacties 17
 1. ik denk als de baan egaal was en overal even diep,dat het dan makkelijk is .Dat zie je toch bij die ondergelopen ijspistes o.a in Haaksbergen.Ze hadden als het even kan echt wel laten schaatsen,je bent er nu drie keer zo druk mee en het is heel sneu van die sneeuw.Ik kijk precies op de baan en kan niet wachten dat er geschaatst wordt,zo gezellig maar het moet verantwoord zijn.


  Maak melding

 2. KNSB en politie waarschuwen iedereen nergens het ijs op te gaan, de situatie is levensgevaarlijk. Er komen vanuit het hele land meldingen binnen van ongelukken op het ijs. Politie, brandweer en ambulancediensten worden overspoeld met hulpvragen.

  Het ijs is op veel plaatsen verraderlijk dun. Met de sneeuw van de afgelopen dagen is de situatie sterk verslechterd. Veel gemeenten zijn bezig bij alle wateren schaatsers te waarschuwen voor de levensgevaarlijke omstandigheden van het ijs. Ook zij raden schaatsen op natuurijs ten strengste af.

  Ga absoluut niet het ijs op. Het is daarom van belang om alleen gebruik te maken van natuurijsbanen van KNSB schaatsverenigingen. Op KNSB.nl/natuurijs kunt u zien welke natuurijsbanen open zijn.  Maak melding

 3. @koko die ijsbaan in.attum is sinds zijn opening alleen opengeweest om te schaatsen op momenten dat er op de uiterwaarden ook al ruimschoots geschaatst kon worden 🙂
  Ik heb het vermoeden dat het eigenlijk een clubhuis voor duikers is, zolang als hij ijsvrij gehouden wordt 😉


  Maak melding

 4. @Me, de oorzaak is dat de ijsbaan verscholen ligt direct achter de dijk zodat het langer duurt eer je daar kunt schaatsen. Daar in tegen kan het eerder op de uiterwaarden. De gemeente hier is bezig voor een andere plaats, dit ook omdat op de huidige plaats van de ijsbaan uitbreiding van het verzorgcentrum Hof van Blom staat gepland. Ben het met je eens dat er in het ijsbaangebouwtje meer feestjes worden gegeven dan dat er schaatsen worden onder gebonden:D


  Maak melding

 5. Wie was die Blom eigenlijk in ‘Attem Koko? Mijn pleeg-opa heette ook Blom en kwam ook uit ‘Attem. Naam komt daar vaker voor. Als ik niet zo druk was dagelijks: zwoegen, zweten, ploeteren en afzien, zou ik graag eens e.a.a. willen uitzoeken. Ook mbt die andere naam.


  Maak melding

 6. Oh ja P en D die komen ook uit ‘Attem he. Volgens mij heb ik het wel eens met die jongens over “de poort naar de Veluwe” gehad. Heb jaren met ze gevoetbald. Kwam vannacht ook nog de trainert van ‘Atto ‘Eim-2 tegen. Daar traint een wel bekende Zwollenaar het derde. Maar die pleegopa en -oma hadden zelf geen kinderen.


  Maak melding

 7. Kheb geen meldingen gezien op p2000 dus zal niet erg spannend zijn geweest. Volgens de media worden de hulpdiensten teveel belast met mensen die door het ijs zakken – maar dan zou je het in die p2000 monitor toch ook terug moeten zien komen?


  Maak melding

 8. Paniekzaaierij. KNSB vindt het pas veilig als er al duizenden overheen zijn gereden. Was vorgi jaar ook zo. Ik geloof helemaal nix van die ‘vele’ meldingen. Er is alleen geschaatst op plekken waar mensen de situatie kennen en maar een halve meter water is. Ben gister bijvoorbeeld met pakweg 5 anderen in een hoekje vhDrontermeer bij Elburg geweest. Als je daar doorheen zakt worden je knieën nog niet eens nat.  Maak melding

Reageer