Het weer: kans op gladheid

Zwolle – Zondagochtend valt er sneeuw in het hele land. Op de meeste plekken valt 5-10 cm verse sneeuw. Het verkeer zal hier veel overlast van ondervinden en als u niet de weg op hoeft is het verstandig dit ook niet te doen. De temperaturen liggen enkele graden onder het vriespunt, maar de matige tot vrij krachtige zuidenwind zorgt er voor dat het nog een stuk kouder aanvoelt. Ook zal de sneeuw door de wind, vooral in het westen en noorden van het land, gaan verstuiven.

weerfoto_20_december.jpg

In de middag draait de wind van zuid naar west en loopt de temperatuur op naar +2 graden in het westen. Hier kan de sneeuw daar overgaan in natte sneeuw en misschien zelfs vlak aan zee in regen. Vanwege vorst in de grond kunnen wegen ook nog spekglad zijn als er regen valt! In het oosten blijft het kwik rond of net onder het vriespunt steken en valt er gewoon ‘droge’ sneeuw. In de avond wordt het wat droger, maar er zijn langs de kust nog wel enkele winterse buien mogelijk. In een smalle kuststrook blijft het kwik in de nacht boven het vriespunt. In de rest van het land blijft het licht vriezen.

Maandag ligt het kwik overdag tussen -1 graad in het oosten en +3 in het westen. Lokaal valt nog een winters buitje, maar we zien ook af en toe de zon. Later in de middag en avond draait de wind naar het zuidoosten en wordt voorlopig de laatste echt koude lucht aangevoerd. In de avond en nacht vriest het in het hele land weer licht tot matig.

Dinsdag begint overwegend droog, maar in de loop van de dag neemt de kans op winterse neerslag vanuit het zuidwesten toe. Er nadert een storing en die blaast zachte oceaanlucht onze kant op. Bij middagtemperaturen rond het vriespunt begint de neerslag als sneeuw, maar kan vrij snel overgaan in ijzel of regen. Het sneeuwdek zal langzaam verdwijnen, maar de kans op gladheid is dan zeer groot! Oppassen op de weg dus! Waarschijnlijk in de nacht naar woensdag, maar mogelijk ook al in de avondspits van dinsdag.

Woensdag lijkt de dooi momenteel door te drukken. De kans op een witte Kerst is dus flink kleiner geworden. Helemaal zeker is deze verwachting echter nog niet.

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Strooidiensten doen hun best om de wegen begaanbaar te houden, maar met dit weer is het niet te voorkomen dat ook doorgaande wegen af en toe wit en dus glad worden.
  Als u geen reden hebt de weg op te gaan kunt u het beste thuisblijven.

  Meteo Vista  Maak melding

 2. Er wordt vandaag in de Eredivisie niet gevoetbald. Inmiddels zijn alle wedstrijden geannuleerd als gevolg van de barre weersomstandigheden.

  Clubs en KNVB achten het onverantwoord te spelen, mede met het oog op de (on)bereikbaarheid van stadions en veiligheid voor betrokkenen en bezoekers.  Maak melding

 3. Veel overlast door sneeuw

  Het is bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwt het flink. Bovendien komt er vooral in de kustgebieden ook onweer voor. De sneeuw levert erg veel overlast op. Niet alleen in de vorm van gladheid maar ook omdat het zicht soms sterk terug loopt doordat de straffe wind de sneeuw verstuift. Op veel plaatsen vriest het nog licht. Vlak aan zee is de temperatuur nu opgelopen tot iets boven nul en hierdoor gaat in die gebieden de neerslag over in regen of natte sneeuw. De zuidelijke wind is, matig kracht 3 of 4, langs de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard windkracht 6 tot 7. Aan de westkust is de wind inmiddels west geworden.

  Komende nacht zijn er opklaringen en kunnen er met name in de kustgebieden enkele (natte)sneeuwbuien vallen, er is nog steeds kans op een klap onweer. Het vriest 3 tot 7 graden, vlak aan zee ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt. Maandag overdag is er nu en dan zon. In de middag neemt de bewolking van het zuiden uit verder toe, gevolgd door wat sneeuw. De middagtemperatuur ligt meest iets onder het vriespunt. De wind is zuid tot zuidwest, overdag geleidelijk zuid tot zuidoost, matig, kracht 3 of 4, aan zee en op het IJsselmeer soms krachtig, 6.  Maak melding

Reageer