Oliebollenvet niet in het riool

Zwolle – Het Waterschap Groot Salland roept burgers op om oliebollenvet en frituurvet niet via gootsteen, toilet of andere manieren in het riool te laten weglopen. Ook vuurwerk kan het beste met het normale huishoudelijke afval worden weggegooid. Olie en vetten kunnen verstoppingen veroorzaken, zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaken deze stoffen storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het waterschap.

Bak- en braadvet en oliën breken moeilijk af tijdens het zuiveringsproces. Groot Salland adviseert om het gestolde vet goed verpakt in de grijze afvalcontainer te deponeren. Afgekoelde olie kan het beste in een plastic fles of jerrycan worden gedaan en tevens in de grijze container met het andere huisvuil worden afgevoerd. Om burgers bewust te maken van wat er wel én niet in het riool thuishoort, sloot het Waterschap Groot Salland zich aan bij de landelijke campagne Goed rioolgebruik. Kijk voor meer informatie op www.wgs.nl/goedrioolgebruik

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “Oliebollenvet niet in het riool”

  1. Dat dacht ik eerst ook, maar voor ik domme dingen ging roepen heb ik even gegoogled en toen bleek dat alle frituurvet in de container mag. Sommige varianten zelfs in de GFT-bak.

  2. Als het in de GFT-bak mag, dan kan het ook gewoon over de tuin. Zal inderdaad weinig mis mee zijn.

    Naar de chemokar hoeft het in ieder geval niet. Tot nu toe is er nog weinig chemisch aan vet of olie.

  3. Reden van inleveren bij de chemokar?

    Er wordt in Nederland jaarlijks 23.000 ton frituurvet en frituurolie gebruikt. Dit komt voor 95% terecht bij het restafval of in het milieu. Tegenwoordig kan frituurvet ook hergebruikt worden. Daarom kunnen bewoners oud frituurvet en -olie gratis afgeven bij de halteplaatsen van de ROVA chemokar en bij het afvalbrengstation van ROVA. Het oude frituurvet kan op deze manier worden gerecycled tot schone biobrandstof en wordt het niet onnodig als restafval verbrand.
    Door het frituurvet gescheiden in te leveren kan het worden gerecycled tot biobrandstof. Tijdens de verbranding van biodiesel komt er net zoveel CO2 vrij als dat de planten hebben opgenomen uit de lucht. Het is daarom een duurzame brandstof die beter voor het milieu is ten opzichte gewone brandstof.

    Maar inderdaad, mag gewoon in de afvalbak.

Reacties zijn gesloten.