Enthousiast onthaal Glazen Huis petitie

Zwolle – Vorige week vrijdag is de petitie gestart om het Glazen Huis in 2010 naar Zwolle te halen en is gisteravond bij het benefietconcert in de Broerenkerk positief ontvangen.Tegelijk met de succesvolle Zwolse Serious Request inzamelingsactie, werd er steun gevraagd om het Glazen Huis in 2010 naar Zwolle te halen. Initiatiefnemer Jorden van Amstel hierover:” Kijk eens hoe sfeervol het dit jaar al was op de Grote Markt met een alternatief Glazen Huis, dat word nog veel mooier als we het echte Glazen Huis naar Zwolle halen.”

Naast de internetpetitie (http://www.ipetitions.com/petition/glazenhuis2010naarzwolle/) werden er gisteravond in de Broerenkerk handtekeningen opgehaald om steun te vragen. PvdA lijsttrekker Eefke Meijerink hielp daarbij; "Het is mooi om te zien wat zulke acties bij mensen losmaakt, dat is Zwolle op zijn best. We hebben zoveel mensen in deze stad die zich willen inzetten voor een bruisende stad, dat ondersteunen wij graag. Je ziet dat Zwolse jongeren zich er niet alleen van bewust zijn dat de wereld groter is dan hun eigen straat, maar zich er ook actief voor inzetten. Door hier te staan willen we laten zien dat we dat niet alleen in woorden stimuleren, maar ook in daden."

 

Inmiddels zijn er op papier en via internet al ruim 800 steunbetuigingen binnengekomen. In deze korte periode is dat al een mooi aantal, maar voor de initiatiefnemers is dat nog niet voldoende. Ook in andere steden zijn er nu initiatieven ontplooid om het Glazen Huis binnen te halen, dus er is behoefte aan een brede steun. Ze roepen daarom alle Zwollenaren op de internetpetitie in te vullen.

Radiozender 3FM organiseert elk jaar in de week voor kerst de actie Serious Request in een andere stad. Serious Request is een jaarlijks terugkerende actie, waarbij geld wordt ingezameld voor projecten van het Rode Kruis. Drie dj’s zijn zes dagen opgesloten in een glazen huis en mogen niet eten. In ruil voor donaties draaien zij dag en nacht verzoeknummers van luisteraars. Dit jaar wordt het voor de zesde keer georganiseerd. In Groningen wordt geld ingezameld voor de bestrijding van malaria. Eerdere gaststeden waren Utrecht, Den Haag en Breda. Het Glazen Huis is inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement. In Breda kwamen er vorig jaar 200.000 mensen op af en Groningen denkt dat bezoekersaantal dit jaar minimaal te evenaren. 

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Ik wil niet negatief zijn, maar waar laat je het ? Ik zit nu te kijken, maar er zijn heeeeeeel veel mensen daar nu. En Zwolle heeft echt niet van die hele grote pleinen/markten.


  ⚠️ Meld

 2. @Heleen: In Breda stond het ook niet zo’n groot plein (2008), dus kan prima op de Grote Markt, Gasthuisplein, Melkmarkt of ’t Rode Torenplein. De Grote Markt in Breda lijkt wel aardig op de Melkmarkt in Zwolle.

  Ik hoop dat het glazen huis niet in Zwolle komt. Al die irritante 3fm sukkels hier… 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Uhm bij de mac voor en dan richting de mediamarkt?Het is niet breed maar wel lang Dan kunnen er maar een weekje geen auto’s parkeren en dan gaat de markt maar ff ergens anders staan…

  T nieuwe rode torenplein? Ben daar al een tijd niet meer geweest dus zou niet helemaal weten hoe t er nu uitziet.


  ⚠️ Meld

 4. Het rode torenplein is denk ik iets te klein, maar zou er wel heel goed bij gebruikt kunnen worden als randgebeuren, zet daar dan bijv die cocacola truck neer met zn cocacola kabouter. 😀


  ⚠️ Meld

 5. @Natascha: Ehm, niet om ’t een of ’t ander, maar je kunt al jaren niet meer parkeren op de Grote Markt en Melkmarkt. En die nieuwe landtong op het Rodetorenplein is juist bedoeld voor evenementen… Maar dan nog, het lijkt me een ontzettend goed plan, maar om ze bij 3FM te interesseren voor Zwolle moet je dit niet doen met een ‘petitie’…


  ⚠️ Meld

 6. eens met Zwolsch Kwartier, het zijn echt enorme twaken die 3 fm dj’s en laat staan die domme achterlijke waylon (of zoiets, dat scharreltje van patricia paay)


  ⚠️ Meld

 7. De combinatie Grote MArkt/Melkmarkt is qua oppervlakte groter dan de Grote markt in Groningen. Ik zie het wel zitten, kijk ook eens wat voor een enorme impuls dat zal geven aan de horeca en dergelijke.
  Laat maar komen! 😀


  ⚠️ Meld

 8. Prima idee. En over ruimtegebrek zou ik me geen zorgen maken. Als Zwolle het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland kan huisvesten, lukt zo’n Glazen Huis ook wel.

  Tot dusver stond het Glazen Huis in Utrecht (2004-2006), Den Haag (2007), Breda (2008) en Groningen (2009). Kortom: Na Midden-, West-, Zuid- en Noord-Nederland is het volgend jaar de beurt aan Oost-Nederland. En waar kan het dan beter dan in Zwolle?


  ⚠️ Meld

Reageer