OM Zwolle past rond jaarwisseling snelrecht toe

Zwolle – Het Openbaar Ministerie Zwolle past, in lijn met het landelijke beleid van het OM, snelrecht toe rond de jaarwisseling. Wie zich in de periode van 31 december tot zaterdagochtend 2 januari schuldig maakt aan bijvoorbeeld geweld, vernieling of brandstichting en daarvoor gedagvaard wordt, staat in januari voor de rechter.

Met de toepassing van snelrecht wil het Openbaar Ministerie een signaal afgeven dat normoverschrijdend gedrag rond de jaarwisseling niet wordt getolereerd en meteen wordt bestraft. Het snelrecht geldt voor openlijke geweldpleging, brandstichting, vernieling, (zware) mishandeling, vuurwerkgerelateerde zaken en geweld tegen werknemers met een publieke taak, als deze feiten worden gepleegd tussen donderdag 31 december (start woensdag om middernacht) en zaterdagochtend 2 januari 8.00 uur.

Verdachten die in deze periode worden aangehouden en in verzekering gesteld, worden op zaterdag 2 januari voorgeleid bij de rechter-commissaris. Deze kan de bewaring voor 14 dagen bevelen. De verdachten staan dan ook binnen de termijn van de bewaring op zitting, namelijk op woensdag 13 januari. Ook verdachten die niet in voorlopige hechtenis blijven, krijgen een dagvaarding voor een zitting in januari.

Snelrecht kan niet in alle gevallen worden toegepast. Een voorwaarde voor het toepassen van snelrecht is dat het onderzoek is afgerond. Bij de politie wordt extra capaciteit ingezet om de processen-verbaal op tijd bij het Openbaar Ministerie te krijgen.
Een andere voorwaarde is dat benadeelden voldoende tijd hebben om hun schade te inventariseren en zich eventueel als benadeelde partij te voegen in het strafproces (via deze procedure kunnen eenvoudige schades via de strafrechter wordt verhaald op de dader, waardoor een gang naar de civiele rechter niet nodig is.). Ook mag er bij het toepassen van snelrecht geen sprake zijn van bijzondere persoonlijkheidsproblematiek bij de verdachte, waarvoor nader onderzoek nodig is.

Tijdens de strafzitting zal de officier van justitie bepalen of naast de hoofdstraf ook bijzondere voorwaarden worden geëist. Die voorwaarden kunnen ook inhouden dat er voor de jaarwisseling van 2010 een locatieverbod, huisverbod of alcoholverbod wordt opgelegd.

Artikel delen:

Reageer