Mist zorgt voor ongelukken op A28

Zwolle – In noorden, oosten en zuiden komen mistbanken voor. In het noorden en oosten is het door bevriezing plaatselijk glad. Ook elders kan nog dichte mist en gladheid ontstaan. Voor de actuele situatie verwijzen wij u naar NOS Teletekst pagina 710.

Het verkeer op de A28 Amersfoort richting Zwolle kreeg maandagavond met een omleiding te maken. Bij de afrit Epe gebeurde rond 17.30 uur een ernstig ongeluk. Tussen de afrit Epe en ’t Harde was de A28 helemaal dicht. Rijkswaterstaat leidde het verkeer in de regio Amersfoort vanaf het knooppunt Hoevelaken om via Apeldoorn, over de A1 en de A50. Om 21.00 uur was de A28 weer vrij.

Op maandagavond 28 december om ongeveer 20:45 uur vond op de A28 nabij knooppunt Lankhorst een kettingbotsing plaats. De botsing vond plaats in de rijrichting naar Groningen en er waren bij de botsing zes personenauto’s en twee vrachtwagens bij betrokken.

Op de plek van het ongeval was sprake van erg dichte mist met zeer weinig zicht. Bij het ongeval kwamen twee personen om het leven en raakten acht personen gewond. In verband met de hulpverleningswerkzaamheden werd een gedeelte van de A28 gedurende enkele uren voor het overige verkeer afgesloten. Het verkeer werd omgeleid.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Welkom terug in het mooie Zwollywood Harry!
  En lieve vrouw, vanzelfsprekend.

  Méén je niet Rene!!! Wat gebeurd daar allemaal!

  Misschien komt Plantje er morgen nog langs?


  Maak melding

 2. Aanrijdingen op de A28 hebben maandag het leven gekost aan drie mensen. In de loop van de avond kwamen twee mensen om door een kettingbotsing bij knooppunt Lankhorst in de richting van Hoogeveen.

  Het ongeval bij Staphorst gebeurde door plotseling opkomende mist. Er waren drie personenauto’s en twee vrachtwagens bij betrokken, aldus een woordvoerder van de politie in Overijssel.

  Maandag aan het eind van de middag botsten bij ’t Harde (Gelderland) twee personenauto’s op elkaar. Door die aanrijding overleed een van de inzittenden.

  Een tweede persoon raakte zwaargewond. Over de toedracht van dit ongeval is nog niets bekend.  Maak melding

 3. Bij een ongeval op de A28 bij afslag ’t Harde is maandagmiddag een 36-jarige man uit Zwolle overleden.
  De man reed in de richting van Zwolle, toen een auto die in de richting van Amersfoort reed plotseling via de middenberm op de andere weghelft terecht kwam. Op de plek van het ongeluk staat geen vangrail in de middenberm. De andere automobilist raakte zwaargewond.

  RTV Oost


  Maak melding

 4. Lijkt me vrij uitzonderlijk

  geen vangrail in de middenberm

  Zal het mijn maat in ’t Harde eens vragen.

  Op dat stuk inderdaad niet. Is wel een heel brede middenberm met wat bebossing.

  Het is trouwens een beste klapper geweest die bij lankhorst!


  Maak melding

 5. Bericht door dick, op 28 december 2009 om 23:44
  Welkom terug in het mooie Zwollywood Harry!
  En lieve vrouw, vanzelfsprekend.

  Méén je niet Rene!!! Wat gebeurd daar allemaal!

  Misschien komt Plantje er morgen nog langs?

  Ik kom er inderdaad zometeen langs. Maar ik mag hopen dat er niets meer van te zien is. Dit is verschrikkelijk voor de betrokkenen en hun familie en vrienden! Ik wens hen allen sterkte!

  Vanochtend op de radio:”De politie zegt dat veel problemen in mist ontstaan doordat mensen plots vol op de rem gaan bij dichte mist.” Alsjeblieft mensen! Als je in dichte mist komt: laat je auto lekker uitrollen tot een snelheid die je prettig vindt. En als je het echt niet aandurft: ga de eerste afrit eraf en parkeer je auto tot je het weer prettig genoeg vindt. Het is het niet waard om tegen je gevoel in door te blijven rijden!
  Bij vol op de rem trappen moet je begrijpen dat vrachtwagenchauffeurs niet verwachten dat je daar gaat remmen en wellicht lang niet zo hard kunnen afremmen als jijzelf.


  Maak melding

 6. Het aandeel van vrachtwagens betrokken bij ongelukken op de Nederlandse wegen is minder dan 2%, maar de gevolgen en ravage die daar bij ontstaan zijn groot.
  Ondanks de veel lagere snelheid hebben vrachtwagens wel een veel langere remweg.
  Door het grote gewicht van de vrachtwagens en hun vracht worden auto’s als ‘koekblikjes’ in elkaar gedrukt bij ongelukken.
  Chauffeurs hebben door hun hoge zit een beter overzicht en weten meestal op tijd te anticiperen op naderende situaties, helaas gaat dat ook wel eens mis en dan zijn die grote combinaties moeizamer onder controle te krijgen dan personenauto’s.

  Mensen hou rekening met elkaar in het verkeer.


  Maak melding

 7. Persbericht:

  Bij een verkeersongeval op de Rijksweg A28, bij het knooppunt Lankhorst, zijn maandagavond 28 december een 50-jarige man uit Emlichheim (Dld.) en een 18-jarige man uit Nieuw Weerdinge om het leven gekomen. Negen mensen raakten (zwaar)gewond. Zij werden overgebracht naar ziekenhuizen in Groningen, Meppel en Zwolle. Alle slachtoffers waren inzittenden van de zeven betrokken personenauto??s. Bij dit ongeval waren ook twee vrachtwagencombinaties betrokken. Twee personenauto??s raakten zwaar beschadigd tussen de twee betrokken vrachtwagens. Waarschijnlijk is sprake geweest van meerdere afzonderlijke aanrijdingen in dichte mist op dezelfde weghelft (richting Groningen). Over de toedracht van het ongeval valt op dit moment nog niets te zeggen. De chaos was omvangrijk en gezamenlijke hulpverleningdiensten (brandweer, GGD en politie) uit Drenthe en IJsselland zijn uren bezig geweest met de afwikkeling ervan. De A28 richting Groningen is uren afgesloten geweest. Naar de toedracht van het ongeval wordt een nader onderzoek ingesteld.


  Maak melding

Reageer