Het weer: winterse buien

Zwolle – Dinsdag wordt de bewolking dikker en volgt vanuit Belgie neerslag. Omdat we op de grens zitten tussen winterweer en zachte oceaanlucht is de kans op winterse buien groot. Dit kan zowel sneeuw als ijzel betekenen, maar later in het zuiden voornamelijk regen. Het kwik stagneert bij waarden iets boven nul.

28-12-2009_weerfoto__ijsselcentrale_harculo.jpg

Woensdag houdt de strijd tot zachte en koude lucht aan. Het zuiden van het land heeft een grijs weerbeeld, waarbij er perioden met regen zijn. Het kwik ligt rond de 8 graden. Terwijl de winter ten zuiden van de Grote Rivieren ver weg lijkt, valt in de noordelijke provincies winterse neerslag. Dit kan (natte) sneeuw zijn, maar ook ijzel is niet uitgesloten. Op oudjaarsdag verlegt het strijdtoneel der luchtsoorten zich nauwelijks. Het dooit flink in het noorden, maar het zuiden heeft waarschijnlijk te kampen met lichte vorst en winterse ongemakken. Als het front een honderdtal kilometer verplaatst, kan dit grote consequenties hebben voor het weerbeeld. Omdat er ook een stevige wind staat zullen vuurpijlen moeite hebben een verticale koers aan te houden.

Vanaf nieuwjaarsdag neemt de onzekerheid alleen maar toe op de weerkaarten. Er is een aanzienlijke kans dat de oostenwinden bezit nemen van ons gehele land. We worden dan getracteerd op een periode met (zeer) koud winterweer. Zachte lucht blijft echter op de loer liggen, zodat er op dit tijdstip nog geen harde uitspraken gemaakt kunnen worden over begin 2010.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Waarschuwing

  IJZEL
  Een neerslaggebied boven het midden en zuiden van het land trekt langzaam naar het noorden en komt geleidelijk tot stilstand. In het midden valt regen en (natte) sneeuw en vannacht neemt de kans op IJZEL toe. In het noorden gaat het later vanavond en vannacht sneeuwen, lokaal kan 5-10 cm vallen.

  Verwachting
  In het zuiden regen. In het midden regen en (natte) sneeuw met toenemende kans op IJZEL. In het noorden sneeuw.  Maak melding

Reageer