Het weer: wisselvallig winterweer

Zwolle – Woensdag ligt er een depressie precies boven ons land, waardoor de wind alle kanten op waait. Op de Wadden staat er een venijnige oostenwind en is er kans op een sneeuwjacht bij temperaturen net onder nul. In de rest van het land voert een westenwind zachte lucht aan, waarin temperaturen tot 9 graden mogelijk zijn. Vooral in een strook over het midden van het land is de weersverwachting dus onzeker. Verplaatst de grens tussen vorst en dooi zich enkele tientallen kilometers, dan kan dit een groot effect hebben op het regionale weerbeeld.

29-12-2009_weerfoto__gezicht_op_sassenpoort_.jpg
Gezicht op de Sassenpoort

Donderdagnacht wint de winter voorzichtig terrein. De neerslag gaat vanuit het noorden steeds meer over in sneeuw en de temperaturen dalen naar het vriespunt. Alleen in het zuiden is het met een graad of 5 duidelijk zachter. Donderdag trekt de depressie langzaam naar Duitsland weg. In het hele land staat een koude noordooster, waardoor de temperaturen rond het vriespunt blijven steken. De bewolking overheerst en er kan wat sneeuw vallen. Ruimte voor de zon is er niet of nauwelijks.

De jaarwisseling verloopt koud en guur. We hoeven niet bang te zijn voor dichte mist, maar wel kan de wind spelbreker zijn bij het ontsteken van vuurpijlen. Bovendien blijft de kans op wat sneeuw bestaan.

2010 start ijzig koud. Een Scandinavisch hogedrukgebied zorgt met een stevige oostenwind voor transportkou, waardoor de temperaturen ver onder het vriespunt blijven steken. Het is de vraag of dit het begin is van een stabiele vorstperiode, want zachte oceaanlucht boven Frankrijk blijft op de loer liggen.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer