Zwolle scoort in Oliebollentest AD ‘onverkoopbaar’

Zwolle – De Hollandse Gebakkraam aan de Charles Storkstraat op bedrijventerrein de Marslanden heeft met een score van plaats 94 in de 17e editie van de Nationale Oliebollentest van het Algemeen Dagblad de beoordeling ‘onverkoopbaar’ van de jury gekregen. Richard Visser lijkt onverslaanbaar. Ook dit jaar, voor maar liefst de zevende keer, wint deze Rotterdamse kraamhouder de Oliebollentest. De tweede plaats was voor Gebakkraam Bischoff-Hanraths in Apeldoorn. Bakkerij Olink uit Maarssen eindigde als derde. Met een aantal ‘braakballen’ was de laatste plaats voor de Gebakkraam op de Garenmarkt in Leiden.

Opvallend is dat de trend van de laatste jaren zich voortzet. Er komt in steeds bredere kring aandacht voor het product oliebol en dat betekent dat de kwaliteit verder toeneemt. Dit jaar behaalden 59 van het recordaantal van 105 bezochte verkooppunten een voldoende. Anders gezegd. Op nog ‘maar’ vier van de tien verkooppunten krijgt de consument een onsmakelijke tot onverteerbare oliebol aangereikt. Vijf bollenbakkers frituurden in olie die niet meer voldeed aan de warenwettelijke eisen. Een met krenten en/of gevulde oliebol kost in de meeste gevallen 80 cent.

94 Hollandse Gebakkraam

Bij Tuinland, Charles Storkstraat 2 – Zwolle

Testresultaten:
Oordeel jury: ONVERKOOPBAAR
Gewicht per bol: 68g
Prijs per bol: € 0,70
Aanbieding: 11 voor 7,00
Vet percentage: 6,09%
Conclusie: De eerste reactie: oneetbaar, varkensvoer. Na enige vorm van reflectie komt daarna als vanzelf de ethische vraag boven: „Mag je dit de varkens aandoen?” Eigenlijk niet.
Artikel delen:
Reacties 51
 1. Toch nog 70 ct vragen. (1 gratis bij 11). Hoop niet dat het AD het mij kwalijk neemt dat ik testen met deze populistische conclusies

  oneetbaar, varkensvoer

  niet serieus neem. Hoeveelheid water en vet is natuurlijk erg belangrijk, maar is “smaak” niet subjectief?


  ⚠️ Meld

 2. Wat betreft die zogenaamde akties van A.D.De ene wil een stevige bol de andere eensappige ,de derde veel krenten,het is al net als met die haring testen.Smaken verschillen.Dus Dick de smaak is subjectief


  ⚠️ Meld

 3. Wij liepen er vorige week langs om wat plantjes te halen bij tuinland, nou die vieze Bak/vetlucht kwam je tegemoet dus zegt toch wel wat.


  ⚠️ Meld

 4. Maat Hans meldt toevallig wat over de mail over de nr.2

  heb net ff 40 minuten, *censuur alert*, in de rij gestaan bij de oliebollenkraam in Apeldoorn die de 2e van Nederland is geworden volgens het AD (=Hugo Borst = wijsgeer van Nederland)

  Net voor het eten kakelverse bollen bij de AH gekocht. Na eerst een halve te hebben geproeft. Vriendelijke bediening en gelijk aan de beurt.
  Maar omdat 2 soorten waren uitverkocht, bij C1000 Appelbeignets en bollen zonder gehaald. Ook daar eerst proeven, vriendelijke dame (vrouw Plantje?) en geen rij.


  ⚠️ Meld

 5. Eigenlijk wil ik helemaal niet weten waar ik de meest ranzige oliebol kan kopen, ik hoor liever waar il wel naar toe moet gaan.

  Van Orsouw ? Celles Delicatessen ? Of toch maar naar De Schuttelaar ?

  Alvast bedankt voor jullie suggesties !!!!


  ⚠️ Meld

 6. Ooit had ik een bijbaan bij V&D. ’s Ochtends kwam een vrachtwagen met oliebollen. Het ene deel vd lading werd bij de Hema afgeleverd en het andere deel bij de V&D. Toch waren er klanten die beweerden dat de oliebollen van V&D veeeeeeel beter waren dan die van de Hema… 😉


  ⚠️ Meld

 7. De lekkerste oliebollen uit Zwolle zijn toch wel van het kraampje bij het winkelcentrum in de Aa-landen. Visscher heet die geloof ik.
  Die van het kraampje bij Tuinland zijn idd net braakballen.. gatver.


  ⚠️ Meld

 8. @ Gezellig: Je kunt dus met een gerust hart, een goed gevoel en snel &….niet onbelangrijk gezellig bollen bij de buurtsupers in Stadshagen halen. Scheelt ongetwijfeld nog een paar cent ook.


  ⚠️ Meld

 9. ik heb nog geen oliebol gezien maar als ik er morgen een paar haal zal het wel de c-1000 of AH worden want zoveel winkels zijn er in bruinisse niet, wel een hele goeie bakker en oliebollenkraam op het plein alhier! eet ze mensen, maar doe het met mate anders
  dan wordt je er snel ziek van, ze zijn soms nogal machtig die ballen… doeii willem.


  ⚠️ Meld

 10. Laat je toch niet voor de gek houden door het AD. Al jaren komt de ‘beste’ bal uit Rotterdam!?! Hmmm…waar komt die krant ook al weer vandaan? Prutsers zijn het!


  ⚠️ Meld

 11. Bak ze toch lekker zelf!

  (En … het lekkerst als ze een paar dagen oud zijn!)

  250 gram bloem,
  15 gram gist,
  1,5 deciliter water of melk,
  25 gram suiker,
  snuifje zout,
  1 ei.

  – Giet de bloem in een kom.
  – Breek de gist met lauw water of melk. Voeg een eetlepel suiker bij.
  – Maak een kuiltje in de bloem. Giet de gist erin.
  – Voeg langzamerhand de lauwe melk erbij.
  – Besla het deeg flink met een houten lepel.
  – Voeg er het ei bij.
  – Bedek de kom met een doek en laat 30 minuten rijzen
  – Lees ondertussen gerust het AD
  – Schep het deeg uit met een lepel
  – Laat de bollen in zeer heet frituurvet bakken.
  – Laat uitlekken op papier en dien op met poedersuiker.

  Gelukkig Nieuwjaar!


  ⚠️ Meld

 12. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten Carola, als jij ze lekker vind gewoon blijven kopen 😉

  Ik persoonlijk eet ze alleen van mijn moeder, ze gaat morgen weer de hele dag bakken….:D


  ⚠️ Meld

 13. Beste mensen,
  Voor de lekkerste oliebollen kom je toch wel zeker naar .attem. Bij de molen in de binnenstad worden op oudjaarsdag perfecte oliebollen verkocht. MADE BY THEO VISSER:D


  ⚠️ Meld

 14. Leuk dingetje ook, niet?

  Denk je dat je (met Tim natuurlijk als hij terug is) een ranglijst van “De beste Zwolse gakbal van 2009” kunt samenstellen?
  Mag even duren natuurlijk, als het maar een 100% betrouwbare lijst wordt en een richtlijn voor de fijnproeverT.


  ⚠️ Meld

 15. Heeft iemand al de bollen geproefd die gebakken worden bij fietshandel Henk Gerrits in de Assendorperstraat?
  Assendorper misschien?
  Ben wel benieuwd hoe ze smaken…


  ⚠️ Meld

 16. @marieke de tweede nu, ik zou niet weten wanneer ik voor het laatst een oliebol heb gehad. Dat kan wel 35 jaar geleden zijn geweest. Ik heb ook wel eens gehoord dat die van de Natuurwinkel aan de van Karnebeekstraat lekker zijn. Maar ja, wat is lekker? Stevig, slap, vet of droog?


  ⚠️ Meld

 17. Maar omdat 2 soorten waren uitverkocht, bij C1000 Appelbeignets en bollen zonder gehaald. Ook daar eerst proeven, vriendelijke dame (vrouw Plantje?) en geen rij.

  Hebben ze dat in een los kraampje?

  Treft trouwens…het plantenvrouwtje heeft vandaag helemaal niet gewerkt 🙂

  Ik moet haar toch eens waarschuwen, dat Mr. X naar haar op zoek is en dat ze zich maar beter altijd netjes kan gedragen! 🙂


  ⚠️ Meld

 18. Bericht door willem lucht, op 30 december 2009 om 19:48
  ik heb nog geen oliebol gezien maar als ik er morgen een paar haal zal het wel de c-1000 of AH worden want zoveel winkels zijn er in bruinisse niet, wel een hele goeie bakker en oliebollenkraam op het plein alhier! eet ze mensen, maar doe het met mate anders
  dan wordt je er snel ziek van, ze zijn soms nogal machtig die ballen… doeii willem.

  Och Willem…iedereen is wel eens ziek geworden van de oliebollen. Volgens mij hoort dat bij een gezonde dosis levenservaring 😀


  ⚠️ Meld

 19. Ik had vanmorgen de kleinzoon in de taxi. Volgens hem merken ze er niets van en hebben net zo veel klanten als voorheen, vooral veel vaste klanten. Hij had me eigenlijk best wel een bolletje kunnen geven om te testen 😛

  Mijn zwager verzorgt de oliebollen en appelflappen hier ook ;D hij werkt bij van Orsouw, ik laat wel weten hoe ze waren 😛


  ⚠️ Meld

 20. Sorry, bij mij vorige post was ik niet ingelogd (nu trouwens ook niet).
  Vandaar dat er nog iets anders achter mijn nick-name stond. Maar ben gewoon marieke de tweede 😉


  ⚠️ Meld

 21. Fietsballen van Henk Gerrits ? Deze firma verkoopt toch ook vuurwerk ? Heeft men daar ?berhaupt nog wel tijd voor fietsreparaties ? Bij deze nomineer ik ze voor de Gouden Snabbel Award 2009.

  Ik ga morgen maar naar Celles toe, ik heb meerdere goede geluiden gehoord over de bollen van deze toko. De tuinlandbollen en die stuiterballen van die kraam op de Grote Markt (naast de al even beruchte poffertjeskraam) laat ik maar aan mij voorbijgaan.


  ⚠️ Meld

 22. Als jullie willen weten of de oliebollen v kraam hutsefluts of hotseflots goed zijn dan kan je er toch eerst 1 kopen en proeven voor je een hele lading koopt?
  Of we moeten de Zwolse oliebollentest in het leven roepen met een testpanel van weblogbezoekers. De slechtste oliebollen zijn dan voor de varkens en de beste voor de geiten! (want het wordt tenslotte hun galgemaal…)


  ⚠️ Meld

 23. En de kraam op de hoek van de diezerstraat kerkstraat, iemand daar ervaring mee?

  deze oliebollen zijn heerlijk ik heb ze gisteren gekocht waren echt lekker en ze waren ook nog lekker warm  ⚠️ Meld

 24. Van de hema zijn niet om te pruimen!

  Hoek diezerstraat kerkstraat, ik weet het niet even het gevoel dat de krentenbollen herbakken waren kan kan? Hoe proef je dat?


  ⚠️ Meld

 25. Ik heb wel eens gelezen dat ze al in september beginnen te bakken met bollen voor de supermarkten.Nou lekker hoor.
  Snap niet dat men bij een supermarkt oliebollen koopt.

  Wij hebben ze net zelf geballen in de schuur.Gezellig met een drankje erbij met de hele familie.Dat zijn tenminste echte lekkere oliebollen 🙂
  Alleen al het plezier om samen die bollen te bakken is iets wat ik iedereen kan aanbevelen.
  En de grote bak met beslag was leeg voordat we er erg in hadden.:-)

  Fijne jaarswisseling en bedenk dat je voor elke sierpot je aansteekt je ook een kind in de derde wereld een week eten had kunnen geven.  ⚠️ Meld

 26. Tjalling, gister schepten ze de bollen strak uit de olie om ze mee te nemen. Bij mijn minst favo Stadshaagse supermarkt. Dus die noem ik niet. Je kon ze bij beiden proeven ook….en uitstekend!


  ⚠️ Meld

 27. Vandaag onze portie oliebollen gekocht bij de molen in .attem. Het was aansluiten in een lange rij maar gezien de smaak van de oliebollen was dat het wachten dubbel waard.

  Net kwam onze buurvrouw ook nog ff een schaaltje met eigengemaakte oliebollen brengen.

  Vandaag ff geen gakballen 😉 Die krijgen we morgen weer
  😀


  ⚠️ Meld

 28. In winkelcentrum de Dobbe waren alle oliebollen uitverkocht. De bakkraam op de P-plaats was de lachende derde. Er stond wel een rij van 50 meter voor de kraam.


  ⚠️ Meld

 29. En nu ben ik benieuwd of er ook nog iemand zijn/haar oliebollen bij de kraam bij de Tuinland heeft gekocht en nog benieuwder wat hij/zij er van vond…


  ⚠️ Meld

 30. @carola
  Het kan zijn dat de mensen die dit deze Tuinballen naar binnen gewerkt hebben nu allemaal onder de wol liggen met maagklachten 😀


  ⚠️ Meld

 31. Gerrits doet ook nog bijklussen als zwarte piet, is het dan vandaag aan de dag zo moeilijk om fietsen aan de man te brengen, blijkbaar!!!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.