Het weer: vriendelijk winterweer

Zwolle – Zondag is de kans op sneeuw klein. De zon komt soms tevoorschijn en er staat een zwakke noordoostelijke wind. Met temperaturen die schommelen rond het vriespunt is het vriendelijk winterweer. Maandagnacht zijn er brede opklaringen en valt de wind helemaal weg. Daar waar een gesloten sneeuwdek aanwezig is daalt het kwik lokaal naar waarden tussen -10 en -15.

02-01-2010_weerfoto__meppelerstraatweg.jpg

Maandagmiddag is er een duidelijke tweedeling in ons land. Het noorden krijgt te maken met winterse neerslag omdat iets zachtere lucht probeert binnen te stromen. Waarschijnlijk valt er sneeuw, maar vooral aan zee kan het ook ijzelen, omdat de wegdekken onder nul zijn, terwijl de luchttemperatuur net boven nul is. Elders in het land is het nog geruime tijd zonnig en noteren we een ijsdag.

Dinsdagnacht stagneert het dooifrontje boven het midden van ons land. De bewolking overheerst en lokaal valt er wat sneeuw. Een uitzondering is het zuidoosten. Hier zijn brede opklaringen en vriest het matig met -5 tot -10.

Dinsdagmiddag is het wisselend bewolkt en komt de zon soms tevoorschijn. De wind waait uit het zuidwesten, maar uit deze richting hoeven we deze winter niet altijd zachte lucht te verwachten. Vooral aan zee is er kans op een sneeuwbui, terwijl de zon in het zuidoosten zich soms laat zien. Het kwik loopt op naar iets boven nul aan het strand tot -3 in het oosten.

Vanaf woensdag houdt koning winter dapper stand. Sommige strenge winters gaan zonder noemenswaardige sneeuwval gepaard. Hoewel deze winter nog geen bijzondere kou heeft opgeleverd, kan dat de komende week nog flink gaan veranderen. Het sneeuwdek is tijdens een heldere nacht erg gunstig om temperaturen onder de -10 mogelijk te maken.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. In het oosten van het land moet het verkeer door sneeuwval rekening houden met gladheid. De komende uren kan het ook ten zuiden van de Grote Rivieren glad worden door sneeuwval. In vrijwel het gehele land is het lokaal glad door bevriezing en sneeuwresten. Tevens komt in het noorden zeer lokaal dichte mist voor.


  Maak melding

 2. Door de knusse raampjes van de Tagrijn zag ik vannacht hoe Zwolle werd ondergesneeuwd. Prachtig zeg (behalve als je er doorheen moet) en zeker niet alledaags. Denk dat er tussen de 6 en 10 cm sneeuw is gevallen… balen dat ik de camera een keertje niet bij me had. Mooie foto Harry!


  Maak melding

 3. Hier in het westen geen sneeuw en een graad of drie onder nul…. maar wel een fantastisch zonnetje. Straks maar even naar het strand.


  Maak melding

 4. Kome net weer uit Wythmen en daar zijn de straatjes geveegd!!!! Rij op de Zwartewaterallee en kan maar 1 !! baan gebruiken. Dan heb ik het nog niet over de doorgaande (busroute) voor onze deur langs want die is gewoon wit. De gemeente moet zich schamen. >:(


  Maak melding

Reageer